ΠαΣοΚ: Εξελέγη η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή – Πρώτος ο Νίκος Ανδρουλάκης

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας ανακοινώθηκε η σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠαΣοΚ. Το νέο όργανο αντικαθιστά το Εθνικό Συμβούλιο και θα αποτελείται από 130 εκλεγμένα μέλη και 40 αριστίνδην, σύνολο 170 άτομα. Η ΚΕ θα εκλέξει τις επόμενες ημέρες το 17μελές Πολιτικό Συμβούλιο, ένα ευέλικτο όργανο το οποίο θα μπορεί να συνεδριάζει κάθε εβδομάδα και τον νέο γραμματέα το κόμματος.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας ανακοινώθηκε η σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠαΣοΚ. Το νέο όργανο αντικαθιστά το Εθνικό Συμβούλιο και θα αποτελείται από 130 εκλεγμένα μέλη και 40 αριστίνδην, σύνολο 170 άτομα. Η ΚΕ θα εκλέξει τις επόμενες ημέρες το 17μελές Πολιτικό Συμβούλιο, ένα ευέλικτο όργανο το οποίο θα μπορεί να συνεδριάζει κάθε εβδομάδα και τον νέο γραμματέα το κόμματος.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στην ανάδειξη των μελών της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά την ομόφωνη ουσιαστικά έγκριση από το Συνέδριό μας της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ που συνιστά ολοκληρωμένη, προοδευτική και υπεύθυνη πρόταση για την εθνική στρατηγική ανάκαμψης και οριστικής εξόδου από την κρίση, τα αποτελέσματα της διαδικασίας εκλογής των μελών της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ολοκληρώνουν την εικόνα της ενότητας, της ενεργοποίησης και της ανανέωσης της παράταξης.

Ο μεγάλος αριθμός νέων στελεχών που εκλέγονται στην ΚΠΕ είναι ένα ισχυρό μήνυμα ανανέωσης, ένας πολύ θετικός οιωνός για τις προοπτικές του ΠΑΣΟΚ, της δημοκρατικής παράταξης, της κεντροαριστεράς, της πολιτικής ζωής της χώρας.

Συγχαίρω θερμά όλα τα μέλη της νέας ΚΠΕ, είναι όλες και όλοι τους οι στενοί μου συνεργάτες στο δύσκολο, αλλά αναγκαίο εγχείρημα της ανασύστασης της παράταξης.

Έχουμε τώρα μια απολύτως καθαρή αφετηρία: ιδεολογικά, πολιτικά, οργανωτικά. Το ΠΑΣΟΚ μετά το Συντακτικό του Συνέδριο, με αυτοσυνειδησία και αυτοπεποίθηση, θα λειτουργήσει ως πυλώνας της πολιτικής σταθερότητας επιδιώκοντας να θέσει όσο πιο έντονα γίνεται το πρόσημο της κοινωνικής ευαισθησίας, αλληλεγγύης και δικαιοσύνης, της ανάπτυξης, αλλά και της αποτελεσματικότητας στην κυβερνητική πολιτική».

Κατά την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκέντρωσε 1.158 ψήφους ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι εξής: Αν. Σπυρόπουλος, Δ. Ρέππας, Μ. Βουράκης, Γρ, Φελώνης, Αν. Σαουλίδης, Κων. Μπελτέγρης, Κων. Πανταζής, Μ. Τζελέπης, Π. Αλαμάνος, Στ. Στάθης.

Tα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του 9ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ για την εκλογή της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

Η ψηφοφορία στο Συνέδριο

Από τις 9 πμ την Κυριακή που άνοιξαν οι κάλπες για την ψηφοφορία οι σύνεδροι συγκεντρώθηκαν στο ΣΕΦ για τις απαραίτητες ζυμώσεις και τις λιστομαχίες για την επιλογή των στελεχών που θα τους εκπροσωπήσουν στο ανώτατο όργανο του κόμματος. Οι κάλπες θα κλείνουν στις 5 μμ, οπότε θα ξεκινήσει και η καταμέτρηση των ψήφων.

Η ψηφοφορία πήρε νέα τροπή μετά την ψήφιση από το συνέδριο εκλογικού μέτρου 20%. Το χαμήλωμα του εκλογικού μέτρου το απαίτησε και το επέβαλλε η νεότερη γενιά βουλευτών και στελεχών του ΠαΣοΚ, απέναντι στην πρόταση της ηγετικής ομάδας για μέτρο 30%. Το αποτέλεσμα ήταν αχρηστευτούν οι λίστες που κυκλοφορούσαν μέχρι το Σάββατο το βράδυ και οι 294 υποψήφιοι για την ΚΕ να αποδυθούν σε νέο αγώνα για την εξασφάλιση του σταυρού.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος μετά την ψήφο του για την εκλογή της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής το μεσημέρι της Κυριακής χαρακτήρισε το 9ο Συντακτικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ -που ολοκληρώνεται το απόγευμα- «εθνικό πολιτικό γεγονός».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η εισήγησή του -μεταξύ άλλων για τη συγκρότηση της μεγάλης Κεντροαριστεράς και το μέτωπο των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου κατά του ναζισμού- έγινε τελικά ομόφωνα δεκτή.

Όπως πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, απομένουν «τα οργανωτικά στοιχήματα που έπονται των πολιτικών» και τα οποία «θέλουν πάντα προσοχή, κόπο, επιμονή. Γιατί πρέπει να αλλάξει ο πολιτικός πολιτισμός. Πρέπει να επιβληθεί ένα άλλο δημοκρατικό ήθος».

Όλη η δήλωση του κ. Βενιζέλου έχει ως εξής:

«Το Συντακτικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, απεδείχθη ότι ήταν πράγματι ένα εθνικό πολιτικό γεγονός. Έλαβε αποφάσεις δημοκρατικής ευθύνης και κοινωνικής ευαισθησίας. Και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί τα μηνύματα που στέλνουμε από το Συνέδριο είναι πάρα πολύ καθαρά.

»Η εισήγησή μου που έγινε τελικά ομόφωνα δεκτή καθορίζει την πορεία μας για το μέλλον, σε σχέση με την διακυβέρνηση του τόπου, το πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, την πρόταση για τη συγκρότηση της μεγάλης Κεντροαριστεράς, το μέτωπο των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου κατά του ναζισμού.

»Και βέβαια όλα αυτά, δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, αφορούν και τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς που πρέπει να γίνουν πιο προοδευτικοί, που πρέπει να μιλήσουν ξανά στην καρδιά κάθε πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ.

»Το ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι είναι δύναμη σταθερότητας και προοπτικής. Απέδειξε ότι έχει την ικανότητα να επανέρχεται ολικά, να αφυπνίζεται, να δραστηριοποιείται, να είναι πάντα ενωμένο και να ανανεώνεται.

»Βέβαια, τα οργανωτικά στοιχήματα που έπονται των πολιτικών θέλουν πάντα προσοχή, κόπο, επιμονή. Γιατί πρέπει να αλλάξει ο πολιτικός πολιτισμός. Πρέπει να επιβληθεί ένα άλλο δημοκρατικό ήθος.

»Θα δείξουμε ότι το ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής, είναι πράγματι ικανό να χαράξει την αφετηρία για την έξοδο της χώρας από την κρίση και για τον δικό του νέο και ανανεωμένο ρόλο».

Καταγγελία ευρωβουλευτών για αποκλεισμό


Τον «θεσμικά απαράδεκτο» όπως τον χαρακτηρίζουν αποκλεισμό τους από την Κεντρική Επιτροπή καταγγέλλουν τέσσερις ευρωβουλευτές του ΠαΣοΚ σε γραπτή ανακοίνωση τους. Σε αυτή διατυπώνουν αιχμές κατά του κ. Ευ. Βενιζέλου επειδή ενώ τόνισε την ανάγκη ενός νέου μη αρχηγικού ΠαΣοΚ απέκλεισε από τα αριστίνδην μέλη της ΚΕ τους ευρωβουλευτές, συμπεριέλαβε όμως τους βουλευτές που εξελέγησαν τον Μάιο αλλά όχι τον Ιούνιο.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Με το νέο καταστατικό που υιοθέτησε στο Συνέδριό του το ΠΑΣΟΚ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξαιρείται, για πρώτη φορά στην ιστορία του Κινήματος, από τα μέλη του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου.

Με βάση την απόφαση αυτή, στην νέα Κεντρική Επιτροπή συμμετέχουν αυτοδίκαια τα μέλη της σημερινής 28μελούς Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος, όσοι/ες είχαν εκλεγεί στις εκλογές του περασμένου Μαΐου, οι πρώην Πρόεδροι και οι Γραμματείς του κόμματος, ενώ, σύμφωνα με εισήγηση της Επιτροπής καταστατικού -που τελικώς δεν εγκρίθηκε-στα αριστίνδην μέλη επρόκειτο να ενταχθούν Πρόεδροι νοσοκομείων και διοικητές ΔΕΚΟ!

Πρόκειται για μια απόφαση θεσμικά απαράδεκτη για τα δεδομένα όχι μόνο των ελληνικών αλλά και των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων, ιδιαίτερα δε εκείνων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και την Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πρόκειται για μια απόφαση ακατανόητη ιδιαίτερα σε μια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι θέλει να ενισχύσει την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατική του ταυτότητα, να συμμετάσχει πιο ενεργά στη διαμόρφωση εναλλακτικών προοδευτικών προτάσεων στο ευρωπαϊκό επίπεδο και να συμβάλλει στην αλλαγή του σημερινού συντηρητικού συσχετισμού δυνάμεων στην Ευρώπη.

Είναι γνωστό ότι στη διάρκεια των τελευταίων 3,5 ετών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε με πολλούς τρόπους και σε πολλές ευκαιρίες την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό και κατέβαλε συστηματικές προσπάθειες για πιο ισορροπημένες, δίκαιες και αποτελεσματικές ευρωπαϊκές απαντήσεις στην κρίση. Σ αυτή την προσπάθεια, τα μέλη της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ έπαιξαν και παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Προφανές είναι ότι αυτή την προσπάθεια για την Ελλάδα θα τη συνεχίσουμε, στο πλαίσιο της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όπου αλλού κληθούμε.

Εκφράζουμε, ωστόσο, την έκπληξή μας για την απόφαση θεσμικού αποκλεισμού μας από την Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος , τη στιγμή που ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανειλημμένως τόνισε κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου την ανάγκη ενός «νέου, συμμετοχικού, συλλογικού και όχι αρχηγικού ΠΑΣΟΚ» και λυπούμεθα που συμβαίνει την ώρα που η συνεργασία θα έπρεπε να εντατικοποιηθεί, καθώς σε 10 μήνες ξεκινάει η ελληνική Προεδρία στην ΕΕ και σε 14 μήνες διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σπύρος Δανέλλης

Δημήτρης Δρούτσας

Μαριλένα Κοππά

Άννυ Ποδηματά»

Πρακτικά συνεδρίασης της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της 4ης Μαρτίου 2013

Την Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013 συγκλήθηκε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, προκειμένου να επικυρώσει το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας που διεξήχθη την Κυριακή 3 Μαρτίου 2013 για την ανάδειξη των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος.

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή εξέτασε αρχικά το σύνολο των φακέλων που της παρέδωσαν οι 20 εφορευτικές επιτροπές που είχαν την ευθύνη για την εγκυρότητα της εκλογικής διαδικασίας. Διαπίστωσε την πληρότητα των στοιχείων του κάθε φακέλου, σχετικά με τον αριθμό των ψηφισάντων, των έγκυρων ψηφοδελτίων και τον αριθμό ψήφων, που έλαβε ο κάθε υποψήφιος.

Επικύρωσε τον συνημμένο πίνακα σειράς κατάταξης όλων των υποψηφίων με βάση τον αριθμό των σταυρών προτίμησης που έλαβαν, σύμφωνα με το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής.

Η σύνθεση της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής που θα προκύψει από την εφαρμογή των προβλεπομένων καταστατικών διατάξεων, σχετικά με ποσοστώσεις, ασυμβίβαστα κ.λπ., θα γίνει από το αρμόδιο Καταστατικό όργανο (ΕΚΑΠ).

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, αποφάσισε να ισχύσει προθεσμία πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την δημοσίευση της παρούσας προκειμένου να υποβληθούν ενστάσεις που αφορούν την εκλογική διαδικασία.

Ακολουθεί ο πίνακας με την σειρά κατάταξης των υποψηφίων

Εγγεγραμμένοι 4.367

Ψηφίσαντες 3.570

Έγκυρα 3.525

Άκυρα 45

Για την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Γιάννης Σουλαδάκης

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk