Την Δευτέρα η βουλευτής της Ν.Δ, Φωτεινή Πιπιλή μίλησε στον Γιώργο Κακούση και στον Δημήτρη Πετρόπουλο (καθημερινά 08:00-10:00) για τις Ανεξάρτητες Αρχές.

«Επιδεικνύεται ασέβεια στο Σύνταγμα, από πολιτικά πρόσωπα και επικεφαλής πολιτικών κομμάτων. Ντροπή τους που δείχνουν αυτή την ασέβεια στο Σύνταγμα και δεν ακούνε στις παρακλήσεις του προέδρου της Βουλής και να συμφωνήσουν επιτέλους μετά από πολλά χρόνια να γίνουν οι επιλογές των νέων προέδρων των Ανεξάρτητων Αρχών, οι οποίοι είναι άνθρωποι 80-85 ετών.

Είναι απαράδεκτά πράγματα αυτά! Είναι ντροπή αυτή η ασέβεια που επιδεικνύουν οι επικεφαλής κομμάτων και τεράστια η ευθύνη τους, που κάνουν το Σύνταγμα κουρελόχαρτο. Διότι ο νομοθέτης του 2002 δεν είχε προβλέψει ότι κάποτε στη Βουλή μπορεί να μπουν παραπάνω από 4-5 κόμματα. Έτσι, 11 χρόνια μετά, επειδή έχουμε επτά κόμματα και ένα οι ανεξάρτητοι, δεν μπορούν – όπως προβλέπει το Σύνταγμα – να συμφωνήσουν στα 4/5 και να αλλάξουν οι διοικήσεις των Ανεξάρτητων Αρχών.{{{ audio1 }}}

Κατεβάστε το ηχητικό εδώ

Έχω αρχίσει εδώ και δύο χρόνια και έχω κάνει εννέα επίκαιρες ερωτήσεις για το ίδιο θέμα. Από το Δεκέμβρη του 2011, με υπογραφή των αρμόδιων ΥΠΟΙΚ, έχω τα εξής στοιχεία: το σύνολο για το κόστος εν γένει των Ανεξάρτητων Αρχών – που γεννιούνται σαν τη σαρανταποδαρούσα και δεν ξέρουμε καν πόσες είναι – είναι 136 εκατ. Ευρώ το χρόνο. Σας υπενθυμίζω ότι οι συντάξεις περικόπηκαν αναγκαστικά γιατί είχαμε κενό 300 εκατ. Ευρώ.

Ο νόμος 3051/2002 ορίζει ότι ο πρόεδρος κάθε Αρχής είναι διατάκτης των δαπανών της και η απάντηση του ΥΠΟΙΚ είναι ότι το υπουργείο δεν διαθέτει άλλες πληροφορίες πέραν αυτών. Θέλοντας να βολέψουν το 2002 μάλλον δικούς τους φίλους, προέβλεψαν αυτό το παράλογο. Να είναι ανεξέλεγκτες οι Ανεξάρτητες Αρχές.

Κάνουμε τώρα έναν αγώνα τα κτίρια των Ανεξάρτητων Αρχών, των ασφαλιστικών ταμείων και του Δημοσίου στο κέντρο της Αθήνας να μαζευτούν στα ρημαγμένα κτίρια. Το ΥΠΟΙΚ δεν έχει τα στοιχεία, αλλά μόνο τα νοίκια πέντε-έξι Ανεξάρτητων Αρχών στοίχιζαν – πάντα με τα στοιχεία του 2011 – 411.769 ευρώ το μήνα. Μόνο ο Συνήγορος του Πολίτη, στο υπερπολυτελές κτίριο στη Χατζηγιάννη Μέξη, έχει για τέσσερις ορόφους νοίκια 49.800 ευρώ το μήνα, ο ένας όροφος. 25.200 ευρώ ο άλλος, 8.000 ευρώ και 25.000 ευρώ ο τελευταίος.

Τι κάνει η Ανεξάρτητη Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής; Ρωτήστε τον αρμόδιο υπουργό! Είμαι ικανή να κάτσω να βρω ποιος υπουργός υπέγραψε γενικότερα τη δημιουργία σαν τη Λερναία Ύδρα 17-18 Ανεξάρτητων Αρχών αντί των προβλεπόμενων πέντε συνταγματικά Αρχών.

Σε μία από τις ερωτήσεις μου, είχα πει ότι την εποχή της τεράστιας ανεργίας των επιστημόνων – δεν λέω 30άρηδων – δεν είναι μια χρυσή ευκαιρία να ξεφορτωθούμε 15 ετών προέδρους και να βάλουμε επίσης νεώτερους επιστήμονες και να δοθεί και σ’ αυτούς μια δυνατότητα; Σιγά που με άκουσαν! Χθες, κάθισα και βρήκα τις ηλικίες των σημαντικότερων προέδρων των Αρχών. Ούτε γυναίκες ηθοποιοί να ήταν, κανένας δεν έχει βάλει στο βιογραφικό την ηλικία του. Ούτε ο κ. Κυριτσάκης ούτε ο κ. Λασκαρίδης ούτε ο κ. Ρακιντζής. Είναι ντροπή αυτά τα πράγματα. Να μην μπορεί η Βουλή να τους αλλάξει;

Πρέπει να καταργηθούν, νομίζω, οι περισσότερες Αρχές και να το ξαναδούμε το θέμα. Οι δικαστικοί δε τα παίρνουν όλα. Δεν έχουν πλαφόν. Μπορούν με την εξαίρεση του νομοθέτη να μην έχουν πλαφόν, όπως έχουν οι άλλοι με τις δύο θέσεις του Δημοσίου. Δεν είμαι από τους λαϊκιστές που λέω ότι οι ικανοί άνθρωποι στις καίριες θέσεις δεν πρέπει να μην αμείβονται, για να είναι ελεύθεροι και ανεξάρτητοι. Αλλά, πείτε μου, με την ευκαιρία, τα καρτέλ και τις τιμές στην αγορά, τα χτύπησε ο κ. Κυριτσάκης και η Επιτροπή Ανταγωνισμού; Μας δουλεύουν χοντρά; Έχουν κάνει κάτι για να απαλύνουν το βάρος του Έλληνα φορολογούμενου και συνταξιούχου;

Το 2011, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού (είχε αμοιβή) 9.039 ευρώ, με 350 ευρώ ανά συνεδρίαση, μέγιστο 150 συνεδριάσεις κατ’ έτος. Δηλαδή, μέγιστο ποσό αποζημίωσης από συνεδριάσεις μόνο 4.375 ευρώ το μήνα συν τα 9.039. Οι εισηγητές έχουν 6.338 ευρώ το μήνα, με 300 ευρώ ανά συνεδρίαση. Δηλαδή, μόνο από συνεδριάσεις 3.750 ευρώ το μήνα. Τα στοιχεία αυτά δεν τα λέω από το μυαλό μου, είναι από τη Βουλή.

Ο κ. Στουρνάρας οφείλει – μέσω του γραφείου Τύπου του – να ελέγξει αυτά που το ΥΠΟΙΚ έστειλε σ’ εμένα στις 10 διαφορετικές ερωτήσεις και να διατάξει τους διατάκτες να του πάνε συγκεκριμένα στοιχεία. Πόσα είναι τα νοίκια, αν δεν μπορούν να κάνουν μείωση να πάνε σ’ εγκαταλελειμμένα κτίρια, όπως το «Εσπέρια» στη Σταδίου. Και να του πουν τι περικοπές έχουν γίνει σ’ αυτούς τους «επαγγελματίες», στις Ανεξάρτητες Αρχές.

Στην Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, το 2011 ο πρόεδρος έπαιρνε 5.500 ευρώ το μήνα. Και τα μέλη, όσα έχουν αποκλειστική απασχόληση, 5.000 ευρώ και όσοι όχι 4.000 ευρώ το μήνα.»