Αποστολή Βερολίνο
Ενας αλλιώτικος θρίαμβος της θέλησης όπου το ελληνικό στοιχείο λάμπει θα βρούμε στο ντοκυμαντέρ «Ο δρόμος μου προς την Ολυμπία» («My way to Olympia») που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο φεστιβάλ Βερολίνου (στις ειδικές προβολές). Γυρισμένο από τον γερμανό σκηνοθέτη Νίκο Φον Γκλάσοφ, που έχει παραμορφωμένα χέρια εξαιτίας των καταστρεπτικών παρενεργειών της θαλιδομίδης, το φιλμ παρακολουθεί την πορεία τεσσάρων αθλητών με σωματικά προβλήματα στην προετοιμασία τους για τους Παραολυμπιακούς του 2012.
Η Αΐντα Χούσιτς Ντάλεν από τη Νορβηγία είναι μονόχειρας τενίστρια. Ο Αμερικανός Ματ Στούτζμαν πάσχει από την ίδια πάθηση με τον Φον Γκάσοφ αλλά παρ’ όλα αυτά είναι ικανότατος τοξοβόλος. Η γερμανίδα κολυμβήτρια Κριστιάνε Ρέπε έχει μόνον έναν πόδι. Και, τέλος, ένας Ελληνας, ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης, που πάσχει από νωτιαία μυϊκή ατροφία. Ο Πολυχρονίδης είναι πρωταθλητής του Μπότσια ο οποίος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου πέρσι τον Σεπτέμβριο απέσπασε το Χρυσό μετάλλιο.
«Από όλους τους αθλητές που γνώρισα, ο Γρηγόρης ήταν ο μοναδικός που μπορούσε να δει τον εαυτό του να νικά!» μας είπε στο Βερολίνο ο Νίκο Φον Γκλάσοφ, ένας ευχάριστος, παθιασμένος και ιδιαιτέρως κινητικός άνθρωπος με τρομερή αίσθηση του χιούμορ. «Ελεγε «θέλω να νικήσω». ‘Η «θα πάρω το Χρυσό μετάλλιο». Ολοι οι υπόλοιποι αθλητές που εμφανίζονται στην ταινία ήταν πολύ πιο μετριοπαθείς. Ο Γρηγόρης είχε το Χρυσό μετάλλιο στο μυαλό του και αυτό κέρδισε».
Ο ίδιος ο Πολυχρονίδης, που ήταν παρών σε αυτή τη συνάντηση στο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Ριτζ» στην πλατεία Ποτσντάμερ, βρίσκει φυσική τη φιλοδοξία του. «Οταν έχεις ήδη κερδίσει ένα Αργυρό μετάλλιο, όπως συνέβη με εμένα στους Παραολυμπιακούς του Πεκίνου, το μόνο που μένει είναι το Χρυσό» μας είπε. «Σε κάθε περίπτωση, θα έπρεπε να κερδίσω το Χρυσό. Φυσικά δεν ήμουν σίγουρος γιατί οι συναγωνιστές μου ήταν πολύ καλοί. Ημουν σίγουρος όμως ότι θα έδινα τον καλύτερό μου εαυτό ».