Ο πολυεκατομμυριούχος πρόεδρος της Φενέρμπαχτσε Αζίζ Γιλντιρίμ κρίθηκε ένοχος από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης και καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι ετών και τριών μηνών για «συγκρότηση εγκληματικής σπείρας» η οποία έστησε τουλάχιστον τέσσερα ματς και «λάδωσε» παίκτες αντιπάλων ομάδων, ώστε η Φενέρμπαχτσε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στο Τσάμπιονς Λιγκ, διοργάνωση από την οποία ο σύλλογος και «οι άνθρωποί της» θα εξασφάλιζαν 58,5 εκατ. δολάρια το χρονο. Μαζί με τον Γιλντιρίμ οδηγηθήκαν στο δικαστήριο και καταδικαστήκαν άλλοι 92 αξιωματούχοι της ομάδας, ποδοσφαιριστές και προπονητές.
Η τουρκική αστυνομία έχει στην κατοχή της και παρουσίασε στο δικαστήριο 1.028 μαγνητοφωνημένες συνομιλίες σχετικές με το στήσιμο 13 αγωνων. Οι 103 από αυτές αφορούν τον 60χρονο Γιλντιρίμ και αποκαλύπτουν πώς στήνονταν κάποιοι «δύσκολοι» αγώνες, πώς και πόσο πληρωνόταν ο διαιτητής κλπ.
Η σπείρα χρησιμοποιούσε «παραπλανητικό λεξιλόγιο». Για έναν αγώνα που ακόμη δεν είχε τελεστεί, η συνομιλία γινόταν για «τα σπίτια που ακόμη είναι υπό κατασκευή». Επίσης, «οι κατσίκες βγήκαν για βοσκή» σήμαινε κάτι για ποδοσφαιριστές και το «οργώστε, φυτέψτε και σπείρετε» ήταν οδηγία για περισσότερη προσπάθεια ώστε να στηθεί το παιχνίδι. Η αστυνομία υποψιάστηκε ότι «κάτι το ύποπτο συμβαίνει» όταν διαπίστωσε ότι δίνονταν οδηγίες λ.χ. για σπορά σε ακατάλληλη εποχή ή ότι γινόταν λόγος για οικοδομήματα σε ακατοίκητα μερη (σε δάσος, παραλία κ.α.).
Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι η σπείρα φρόντιζε να γνωρίζει εκ των πρότερων ποιοι παίκτες της αντίπαλης ομάδας ήταν «εύκολοι για συνεργασία», είτε αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα. Με κάποια πίεση και με
κάποια «ενίσχυση» ο Γιλντιρίμ και οι άνθρωποι του «χειρίζονταν την περίπτωση κατάλληλα».
Στο δικαστήριο ο Γίλντιμιρ, ο οποίος είναι πρόεδρος της Φενέρμπαχτσε από το 1998, δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει γιατί «έκανε δώρο 100.000 δολάρια» στον ποδοσφαιριστη Γκέγκντενιζ Καραντενίζ, ο οποίος κατόπιν τουτού δεν επαιξε. Μια μαγνητοφωνημένη συνομιλία αφορούσε τις προσπάθειες για να μην αγωνιστεί ο νιγηριανός Εμανουελ Εμενίκε σε αγώνα εναντίον της Φενέρμπαχτσε. Το πόσο που πληρώθηκε δεν αναφερόταν παρά μόνο η υπόσχεση ότι η τουρκική «σπείρα» θα φρόντιζε να τον στείλει στη Ρωσια.

Με 129.300 δολάρια πληρώθηκε ο Ιμπραήμ Ακίμ, για «να κάνει τον τρελό» σε ένα ματς της Φενέρτμπαχτσε. Ο Ακίμ καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση για στήσιμο αγωνων. Ενας «συνεργάτης της ομάδας» ονόματι Αμπντουλάχ Μπασάκ καταδικάστηκε σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση για στήσιμο δυο αγωνων. Σε κάποιον άλλον δόθηκε ως «δώρο για την συνεργασία του» ένα σπορ αυτοκίνητο.

Η περίπτωση της Φενέρμπαχτσε, μιας ομάδας που δημιουργήθηκε το 1907, έχει κατακτήσει 18 εθνικά πρωταθληματα (όσα και η αντίπαλος της Γαλατασαράι) και είναι μια από τις 20 πλουσιότερες ομάδες στον κόσμο, δεν είναι μοναδική. Στο κατηγορητήριο της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης σημειώνεται ότι από το 1980 το τουρκικό ποδόσφαιρο «έχει προσελκύσει την προσοχή» εγκληματικών ομάδων, της μαφίας κλπ. Κατά δήλωση τού αθλητικού σχολιαστή Μπαγκίς Ερτεν, «η γενική πεποίθηση στην Τουρκιά είναι ότι αργά ή γρήγορα, όλες οι ομάδες παίζουν στημένα παιχνίδια».