Ευφάνταστες παρουσιάσεις, ζωηρά χαμόγελα και καινοτόμες προτάσεις με επίκεντρο την οικολογική μετακίνηση στην πόλη του Αμαρουσίου έκαναν οι μαθητές τριών γυμνασίων του δήμου σε μια βραδιά που άνοιξε έναν κύκλο εκδηλώσεων σε 30 πόλεις της χώρας στα πλαίσια της EcoMobility. Η πρεμιέρα του διαγωνιστικού μέρους της πανελλαδικής εκστρατείας έγινε την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Δαΐς, ενώπιον συμμαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων, αξιολογητών και τοπικών φορέων.
«Εφέτος εορτάζουμε τα 10 χρόνια από την έναρξη της εκστρατείας σε σχολεία όλης της χώρας. Σε αυτή την πορεία έχουμε συναντήσει μαθητές και καθηγητές με πραγματικό όραμα να αλλάξουν την κοινωνία και τη ζωή τους» τόνισε ανοίγοντας την εκδήλωση ο κ. Πέτρος Κρητικός, πολιτικός μηχανικός και συγκοινωνιολόγος. Οι μαθητές του 1ου και 2ου Γυμνασίου Αμαρουσίου και του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Δούκα είχαν την ευκαιρία προετοιμάζοντας τις προτάσεις τους για ένα πιο «ανθρώπινο» Μαρούσι να καταγράψουν τα προβλήματα που εντόπισαν γύρω από τα σχολεία τους ή στο εμπορικό κέντρο της πόλης.
Η ζούγκλα των ΙΧ
Με ερωτηματολόγια, φωτογραφικά ντοκουμέντα, καθώς και βίντεο ανέδειξαν στις παρουσιάσεις τους τις λακκούβες-παγίδες στους δρόμους, το παράνομο παρκάρισμα επάνω σε πλατείες, πεζοδρόμια και ποδηλατόδρομους, τα μη προσβάσιμα πεζοδρόμια για τα ΑμεΑ, την έλλειψη θέσεων στάθμευσης, καθώς και την αδιαφορία των οδηγών για τους πεζούς. Χαρακτηριστικό ήταν βίντεο της ομάδας των Εκπαιδευτηρίων Δούκα στο οποίο ένας από τους μαθητές προσπάθησε να κινηθεί στους δρόμους του Αμαρουσίου με αναπηρικό αμαξίδιο, αναδεικνύοντας τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ στη μετακίνησή τους.
«Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν στη διάρκεια της εργασίας τους ότι έχουμε παραχωρήσει χωρίς να το πάρουμε είδηση την ελευθερία της μετακίνησής μας στο αυτοκίνητο» σημείωσε ο υπεύθυνος της εκστρατείας κ. Θάνος Ζαφειρόπουλος. Το σημαντικότερο όμως μέρος της προσπάθειας των τριών ομάδων ήταν να προτείνουν λύσεις, αλλά και να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία και τους αρμόδιους φορείς σε σχέση με την οικολογική μετακίνηση στην πόλη τους. Οι προτάσεις τους εξάλλου δεν αποτελούν μόνο μέρος ενός πανελλήνιου διαγωνισμού, αλλά και αφετηρία διαλόγου με τους τοπικούς φορείς.
Η ποδηλατική διαμαρτυρία και το θαυματουργό τζίνι
Οι προτάσεις των παιδιών πολλές, και συχνά καινοτόμες, προκάλεσαν έκπληξη αλλά και συγκίνηση στο κοινό. Αξιοσημείωτη είναι η προτίμηση που έδειξαν οι μαθητές στο ποδήλατο, αναδεικνύοντάς το στο Νο 1 μέσο οικολογικής μετακίνησης μέσα στον αστικό ιστό. Οι μαθητές μάλιστα του 2ου Γυμνασίου έκαναν μια πρωτότυπη διαμαρτυρία επί σκηνής, με σύνθημα «Ποδήλατα στην πόλη για να χωράμε όλοι».
«Κάτι πρέπει να γίνει! Μην τα περιμένεις όλα από το τζίνι…» έγραφαν τα μπλουζάκια της ομάδας του 1ου Γυμνασίου Αμαρουσίου, προτρέποντας όλους να σκεφτούν οικολογικά, να αφήσουν στην άκρη το αυτοκίνητο και να επιλέξουν άλλες μορφές μετακίνησης. Στην προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν τους συμπολίτες τους, οι μαθητές των τριών σχολείων δημιούργησαν ευφάνταστες αφίσες, τύπωσαν αυτοκόλλητα τα οποία κόλλησαν σε παράνομα σταθμευμένα οχήματα, έφτιαξαν δική τους εφημερίδα, χρησιμοποίησαν τα social media και συναντήθηκαν με ανθρώπους της δημοτικής αρχής για να τους ενημερώσουν για τα ευρήματα των εργασιών τους.
Η «βύθιση» της λεωφόρου Κηφισιάς
Από τις πιο ξεχωριστές προτάσεις ήταν αυτή της «βύθισης» της λεωφόρου Κηφισιάς, η οποία ουσιαστικά διχοτομεί τον Δήμο Αμαρουσίου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να πηγαίνουν στο κέντρο της πόλης με το ποδήλατο ή ακόμη και με τα πόδια. Επίσης, μεγάλο βάρος δόθηκε στη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, αλλά και στην αυστηρή καθιέρωση του ανώτατου ορίου ταχύτητας στα 30 χιλιόμετρα σε κατοικημένη περιοχή.
Οι νέες ιδέες του car-pooling, δηλαδή της ομαδικής μετακίνησης, καθώς και της ενοικίασης αυτοκινήτων και ποδηλάτων από το δήμο, φαίνεται πως κερδίζουν έδαφος ανάμεσα στη νεολαία. Επίσης, τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα περιλαμβάνονταν στις προτάσεις των μαθητών ως μια οικολογική λύση μετακίνησης μέσα στην πόλη, για όσους δεν θέλουν να αποχωριστούν το αυτοκίνητό τους.
Ταξιδεύοντας σε όλη την Ελλάδα
Η αρχή του εφετινού ταξιδιού έγινε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από το Μαρούσι, για να φτάσει σε 30 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Οι πόλεις που μπήκαν στο μικροσκόπιο των μαθητών είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Λάρισα, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα, η Καλαμάτα, το Μαρούσι, η Λευκάδα, η Πάτρα, το Περιστέρι, ο Βύρωνας, το Άργος, η Καισαριανή, η Καλαμαριά, η Θέρμη, οι Φαρές, ο Ταύρος, η Νίκαια, η Νέα Σμύρνη, η Πολίχνη, η Νεάπολη – Συκεών, οι Αχαρνές, ο Αγ. Δημήτριος, το Ωραιόκαστρο, η Κατερίνη, η Ιεράπετρα κ.ά.
Η καλύτερη εργασία, η οποία θα αξιολογηθεί για τη δημιουργικότητά της ως προς το περιεχόμενο και την παρουσίαση, θα βραβευθεί σε μια εορταστική τελετή στα μέσα Απριλίου. Η νικήτρια ομάδα με τον επιβλέποντα καθηγητή θα έχει την τύχη να βρεθεί στις Βρυξέλλες, όπου θα περιηγηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωκοινοβούλιο και θα ενημερωθεί για τον περιβαλλοντικό προσανατολισμό της Ένωσης από το γραφείο του επιτρόπου Περιβάλλοντος. Επιπλέον, οι τέσσερις ομάδες που θα κερδίσουν τα βραβεία για τις καλύτερες δημιουργικές εργασίες θα φιλοξενηθούν για μια εβδομάδα στο EcoCamp, την περιβαλλοντική κατασκήνωση του Ecocity στα Καλάβρυτα.