Ενα ύψος το οποίο τα προηγούμενα χρόνια έμοιαζε απλησίαστο για το ελληνικό επί κοντώ έχει θέσει ως στόχο να ξεπεράσει ο Κώστας Φιλιππίδης. Ο επικοντιστής που έχει εκτινάξει σε άλλα επίπεδα το ελληνικό επί κοντώ θέτει ως στόχο του πλέον τα 5,90 μ. Ενα φράγμα το οποίο προσπάθησε να σπάσει χωρίς επιτυχία πριν από λίγες ημέρες στο Λιντς, όπου είχε πετύχει νέο πανελλήνιο ρεκόρ κλειστού στίβου με άλμα στα 5,83 μ. Στο Λιντς όπου κατέλαβε την πρώτη θέση επιχείρησε να υπερβεί τα 5,91 μ. αλλά δεν τα κατάφερε.
Σήμερα στο μίτινγκ της πόλης Παρντουμπίτσε της Τσεχίας ο έβδομος των Ολυμπιακών του Λονδίνου θα επιχειρήσει, αν ο αγώνας του το επιτρέψει, να καταρρίψει εκ νέου το πανελλήνιο ρεκόρ με ένα ιστορικό, για τον ελληνικό στίβο, άλμα.
Ο Φιλιππίδης ο οποίος είναι ο τρίτος καλύτερος εφέτος επικοντιστής στον κόσμο με τα 5,83 μ. είναι ο αθλητής που ξαναέβαλε, μετά από πολλά χρόνια και την εποχή του Χρήστου Παπανικολάου, το ελληνικό επί κοντώ στην παγκόσμια ελίτ. Στον ανοιχτό στίβο πριν από τον αθλητή του Πανελληνίου το ρεκόρ κατείχε ο Μάριος Ευαγγέλου με άλμα στα 5,62 μ. το 2004. Ο Φιλιππίδης αρχής γενομένης από το 2005 οπότε πέρασε όντας ακόμη έφηβος διαδοχικά τα 5,70 μ. και στη συνέχεια τα 5,75 μ. ανέβασε πέρυσι το ρεκόρ στα 5,80 μ. αφού το είχε βελτιώσει προηγούμενως με άλμα στα 5,76 μ. Συνολικά στον ανοιχτό στίβο ο αθλητής του κ. Δημήτρη Κυτέα έχει βελτιώσει το ρεκόρ κατά 18 εκατοστά.
Στον κλειστό στίβο ο Φιλιππίδης παρέλαβε το πανελλήνιο ρεκόρ από τον Χρήστο Παλλάκη (5,65μ. από το 1995) για να το καταρρίψει αρχικά το 2010 με άλμα στα 5,70 μ. να το βελτιώσει το 2011 με άλμα στα 5,72 μ., το 2012 με επίδοση 5,75 μ. και να το φθάσει εφέτος στα 5,83 μ. Δηλαδή να το βελτιώσει κατά 18 εκατοστά, όπως και στον ανοιχτό στίβο.
Σήμερα στην Τσεχία ο Φιλιππίδης θα κάνει τον πέμπτο εφετινό αγώνα του έχοντας βασικό αντίπαλό του τον γερμανό «ασημένιο» ολυμπιονίκης του Λονδίνου Μπιορν Οττο.
Στο μίτινγκ της πόλης Παρντουμπίτσε θα κάνει τον πρώτο αγώνα της στη σεζόν η Νικόλ Κυριακοπούλου με στόχο να εξασφαλίσει το όριο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Γκέτεμποργκ (4,45 μ.). «Είναι ο πρώτος αγώνας, αυτό που θέλω είναι να κάνω μια καλή εμφάνιση. Αν όλα είναι καλά θα συνεχίσω στο μίτινγκ του Ντόνετσκ», δήλωσε η Κυριακοπούλου, η οποία έχει ατομικό ρεκόρ στον κλειστό στίβο 4,55 μ.
Στον ίδιο αγώνα θα συμμετάσχει και η Στέλλα –Ηρώ Λεδάκη, που θα προσπαθήσει να κυνηγήσει το όριο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Η νεαρή αθλήτρια το προηγούμενο διάστημα ταλαιπωρήθηκε από ίωση.