Ετοιµάστε τους από το πρωί και προτού καθήσετε στο τραπέζι, ρίξτε τους στο τηγάνι. Πιο πολύ χρόνο χρειάζονται τα χόρτα για να στραγγίσουν, παρά για να ετοιµαστούν αυτοί οι πεντανόστιµοι κεφτέδες. Τρώγονται, όµως, ζεστοί!

Υλικά (για 4-6 άτοµα)

  • 1 κιλό διάφορα χόρτα και µυρωδικά, καθαρισµένα (άνηθος, φρέσκα κρεµµυδάκια, πράσα – µόνο το άσπρο µέρος τους –, ζοχοί, µυρώνια, καυκαλήθρες, σπανάκι)
  • αλάτι
  • 1 κουτάκι µπίρα, σε θ.δ.
  • 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 αβγό, ελαφρώς χτυπηµένο
  • 2 φλ. τυρί γλυκό, τριµµένο (κασέρι, έµενταλ ή γλυκιά γραβιέρα)
  • φρεσκοτριµµένο πιπέρι
  • έ.π. ελαιόλαδο, για το τηγάνισµα

Εκτέλση

Πλένουµε και στραγγίζουµε πολύ καλά τα χόρτα. Τα ψιλοκόβουµε, τα βάζουµε σε µια λεκάνη και τα αλατίζουµε. Τα ανακατεύουµε πολύ καλά µε τα χέρια και τα αφήνουµε σε σουρωτήρι για περίπου 25 λεπτά, ώστε να βγάλουν τα υγρά τους. Κατόπιν, παίρνουµε λίγα λίγα χόρτα και τα στύβουµε µε τα χέρια µας.

Σε µια λεκάνη βάζουµε την µπίρα και προσθέτουµε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας µέχρι να γίνει ένας λείος χυλός, χωρίς σβόλους. Αν το µείγµα είναι αραιό, προσθέτουµε λίγο ακόµη αλεύρι. Ρίχνουµε τα χόρτα µέσα στο κουρκούτι και ανακατεύουµε για να ενωθούν καλά τα υλικά. Προσθέτουµε το αβγό, το πιπέρι και τα τυριά και ανακατεύουµε.

Σε τηγάνι, σε µέτρια φωτιά, ρίχνουµε το ελαιόλαδο και µόλις κάψει βάζουµε κουταλιά κουταλιά από το µείγµα (όπως τους λουκουµάδες) και τηγανίζουµε µέχρι να ροδίσουν. Σερβίρουµε αµέσως.