Θυμίζει παστίτσιο αλλά χωρίς κιμά! Το μυστικό του βρίσκεται στην ισορροπία γλυκών και αλμυρών τυριών.
Υλικά (για 4 άτοµα)
Για την μπεσαμέλ
- 30 γρ. βούτυρο
- 30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 375 ml φρέσκο γάλα, χλιαρό
- αλάτι
Για τα ζυμαρικά
- 500 γρ. µακαρόνι κοφτό
- 45 ml έ.π. ελαιόλαδο
- 90 γρ. µπέικον, κοµµένο σε µικρά καρέ
- 375 ml κρέµα γάλακτος
- 250 ml σπιτική µπεσαµέλ (βλ. παραπάνω)
- 120 γρ. τυρί έµενταλ, χονδροτριµµένο
- 75 γρ. γραβιέρα γλυκιά, χονδροτριµµένη
Για το τελείωμα του πιάτου
- 100 γρ. τυρί έµενταλ, χονδροτριµµένο
- 50 γρ. γραβιέρα γλυκιά, χονδροτριµµένη
- 50 γρ. παρµεζάνα, τριµµένη
Εκτέλεση
Ετοιµάζουµε την µπεσαµέλ: Ζεσταίνουµε την κατσαρόλα σε µέτρια φωτιά και λιώνουµε το βούτυρο. Προσθέτουµε το αλεύρι και ανακατεύουµε µε το σύρµα για να οµογενοποιηθεί το µείγµα. Συνεχίζουµε µέχρι το αλεύρι να πάρει ελάχιστο χρώµα, για 5 λεπτά. Προσθέτουµε το χλιαρό γάλα και εξακολουθούµε να ανακατεύουµε µε το σύρµα, µέχρι να οµογενοποιηθούν τα υλικά. Φέρνουµε σε βρασµό, χαµηλώνουµε τη φωτιά, αλατίζουµε και σιγοβράζουµε για 20 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά µε µια κουτάλα, ώστε να µην κολλήσει η µπεσαµέλ στον πάτο της κατσαρόλας. Σουρώνουµε την µπεσαµέλ στο σινουά, τη δοκιµάζουµε για να προσθέσουµε αλάτι και την αφήνουµε να κρυώσει.
Βράζουµε τα ζυµαρικά σύµφωνα µε τις οδηγίες του πακέτου και τα αφήνουµε στην άκρη.
Ζεσταίνουµε µια άλλη κατσαρόλα (αρκετά µεγάλη ώστε να χωρέσει έπειτα και τα ζυµαρικά) σε µέτρια φωτιά, ρίχνουµε το ελαιόλαδο και σοτάρουµε το µπέικον µέχρι να πάρει χρώµα. Προσθέτουµε την κρέµα γάλακτος, τη φέρνουµε σε βρασµό και αµέσως χαµηλώνουµε τη φωτιά.
Προσθέτουµε την µπεσαµέλ και σιγοµαγειρεύουµε για λίγα λεπτά, µέχρι να οµογενοποιηθεί. Αποσύρουµε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουµε τα τυριά (έµενταλ και γραβιέρα), αλατίζουµε και αναµειγνύουµε µέχρι να λιώσουν. Δοκιµάζουµε και αλατίζουµε ξανά αν χρειάζεται.
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180οC. Ρίχνουµε τα ζυµαρικά στην κατσαρόλα και ανακατεύουµε καλά. Τα στρώνουµε σε ένα ταψί, ρίχνουµε από πάνω τα τυριά που προορίζονται για το τελείωµα του πιάτου και ψήνουµε στον φούρνο µέχρι να λιώσουν και να δηµιουργηθεί µια χρυσαφένια κρούστα.