Εύκολο και γευστικό, συνιστά ένα ξεχωριστό σνακ για όλες τις ώρες. Και το σηµαντικότερο; Βοηθά στην οµαλή λειτουργία του οργανισµού.

Υλικά (για µια µακρόστενη φόρµα 20 x 10 εκ.)

  • 3/4φλ. ξινόγαλα ή αριάνι (ιδανικά χαµηλών λιπαρών)
  • ½ κ.γ. ξύσµα από λεµόνι, ακέρωτο
  • 1/4κ.γ. µοσχοκάρυδο, τριµµένο
  • 1/8κ.γ. γαρίφαλο
  • 1/3φλ. χουρµάδες, ψιλοκοµµένοι, χωρίς το κουκούτσι
  • 2/3φλ. αποξηραµένα σύκα, ψιλοκοµµένα
  • ½ φλ. µαύρη ζάχαρη
  • 2 κ.γ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 2 µεγάλα αβγά
  • 3/4φλ. αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 3/4φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1½ κ.γ. µαγειρική σόδα
  • 1/4κ.γ. αλάτι
  • 1/3φλ. καρύδια, ψιλοκοµµένα

Εκτέλεση

Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C. Σε µικρή κατσαρόλα, σε µέτρια φωτιά, ρίχνουµε το ξινόγαλα, το ξύσµα λεµονιού, το µοσχοκάρυδο και το γαρίφαλο, µέχρι να σχηµατιστούν µικρές φυσαλίδες γύρω γύρω (προσοχή, δεν τα αφήνουµε να βράσουν). Αποµακρύνουµε την κατσαρόλα από την εστία. Προσθέτουµε τους χουρµάδες και τα σύκα. Αφήνουµε το µείγµα να σιγοβράσει για 20 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν τα φρούτα.

Σε µεγάλο µπολ ρίχνουµε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και τα αβγά και τα χτυπάµε καλά µέχρι να οµογενοποιηθούν. Προσθέτουµε το µείγµα µε τους χουρµάδες και τα σύκα και ανακατεύουµε καλά.

Σε µια λεκάνη ανακατεύουµε το αλεύρι ολικής αλέσεως, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, τη µαγειρική σόδα και το αλάτι και δηµιουργούµε µια τρύπα στο κέντρο. Εκεί µέσα ρίχνουµε το µείγµα που παρασκευάσαµε στο δεύτερο βήµα και τα ανακατεύουµε όλα µαζί. Λαδώνουµε και αλευρώνουµε µια µακρόστενη φόρµα για ψωµί 20 x 10 εκ. και ρίχνουµε µέσα σε αυτή το τελικό µείγµα. Πασπαλίζουµε µε τα καρύδια.

Ψήνουµε µέχρι το ψωµί να φουσκώσει και να αποκτήσει καστανό χρώµα. Ξεφουρνίζουµε και το αφήνουµε να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά. Το βγάζουµε από τη φόρµα και το τοποθετούµε σε µια σχάρα µέχρι να κρυώσει εντελώς.


Ανά µερίδα: 192 θερµίδες, 5,8 γρ. λιπαρά, 36 mg χοληστερόλη, 32,5 γρ. υδατάνθρακες, 4,4 γρ. πρωτεΐνη, 2,9 γρ. φυτικές ίνες, 216 mg νάτριο, 1,4 mg σίδηρο, 55 mg ασβέστιο.
Σχολιασµός διαιτολόγου

Ενας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσουµε τις φυτικές ίνες που προσλαµβάνουµε καθηµερινά, για την καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού µας συστήµατος. Πλούσιο σε κάλιο, αντιοξειδωτικά και καλής ποιότητας λιπαρά, τα οποία σχετίζονται µε τη θωράκιση και την καλή υγεία της καρδιάς και των αγγείων µας. Προσοχή ωστόσο στην ποσότητα, καθώς λόγω της περιεκτικότητάς της σε πολλά υλικά, µία φέτα αποτελεί από µόνη της ένα µικρογεύµα.