Μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έκαναν Αμερικανοί ερευνητές. Διαπίστωσαν ότι οι καφέ νάνοι εκπέμπουν ραδιοκύματα η θερμοκρασία των οποίων είναι χαμηλότερη από την αναμενόμενη. Η ανακάλυψη θα βοηθήσει τους αστρονόμους να κατανοήσουν το πώς δημιουργείται το μαγνητικό πεδίο των καφέ νάνων.

«Δεν γνωρίζουμε το είδος του μαγνητικού πεδίου στους καφέ νάνους ούτε αν πρόκειται για μόνιμο ή περιοδικό φαινόμενο» αναφέρει ο Πίτερ Γουίλιαμς, του Κέντρου Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian που ήταν ο επικεφαλής της έρευνας. Οι ερευνητές εκτός από τον εντοπισμό αυτών των «περίεργων» ραδιοκυμάτων διαπίστωσαν επίσης ότι στους μαγνητικούς πόλους των καφέ νάνων δημιουργείται σέλας. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal Letters».

Οι καφέ νάνοι

Οι καφέ νάνοι είναι ψυχρά σώματα που μοιάζουν με άστρα – ορισμένοι μάλιστα τους αποκαλούν και «αποτυχημένα» άστρα. Αν και, όπως τα άστρα, σχηματίζονται από συμπυκνωμένα αέρια, δεν διαθέτουν την απαραίτητη μάζα ώστε να προκαλέσουν τη σύντηξη ατόμων υδρογόνου και να παραγάγουν ενέργεια. Ουσιαστικά αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία σωμάτων που κατά τα φαινόμενα μοιάζουν περισσότερο με τους πλανήτες αερίων – φαίνονται να διαθέτουν σύνθετες και ποικίλες ατμόσφαιρες.