Σύσταση προς τους γιατρούς να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν εξ ολοκλήρου μεταλλικά εμφυτεύματα στις επεμβάσεις αρθροπλαστικής ισχίου αν αυτό δεν είναι απολύτως απαραίτητο εξέδωσε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, τα εμφυτεύματα του είδους ενδέχεται να προκαλέσουν βλάβες στους μαλακούς ιστούς και πόνο, οδηγώντας σε επαναληπτική χειρουργική επέμβαση.

Εδώ και περίπου έναν χρόνο αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα εξ ολοκλήρου μεταλλικά εμφυτεύματα δημιουργούν προβλήματα, κυρίως εξ αιτίας της αποκόλλησης μεταλλικών στοιχείων από τις ενώσεις τους. Ακόμη δεν έχει διαπιστωθεί αν τα στοιχεία αυτά, τα οποία εισχωρούν και στο αίμα, είναι τοξικά για τον οργανισμό. Οπως φαίνεται όμως μπορούν σε πολλές περιπτώσεις να προκαλέσουν βλάβες στα οστά και στον περιβάλλοντα μαλακό ιστό, καθώς και φθορά του ίδιου του εμφυτεύματος.

Αρκετές κατασκευάστριες εταιρείες, με πρώτη τη Johnson & Johnson, έχουν αποσύρει τα τελευταία χρόνια διάφορα μοντέλα μεταλλικών εμφυτευμάτων επειδή έχουν αποδειχθεί προβληματικά.

Πιο ανθεκτικά αλλά και πιο προβληματικά

Τα εξ ολοκλήρου μεταλλικά εμφυτεύματα αναπτύχθηκαν ως πιο αποτελεσματικά και ανθεκτικά στον χρόνο και την φθορά από τους «παραδοσιακούς» τύπους που προϋπήρχαν, τα κεραμικά και τα μεταλλικά-πλαστικά εμφυτεύματα. Παρ’ όλα αυτά τα τελευταία χρόνια διάφορες μελέτες, και μάλιστα μεγάλες, έχουν διαπιστώσει ότι τελικά είναι περισσότερο προβληματικά.

Ο κύριος λόγος για αυτό είναι ότι η τριβή μεταξύ των τμημάτων τους κατά την εκτέλεση διαφόρων κινήσεων μπορεί να προκαλέσει την αποκόλληση μεταλλικών σωματιδίων. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μεταλλικά στοιχεία που αποκολλώνται διασκορπίζονται στον οργανισμό μέσω του αίματος ενώ μπορεί να προκαλέσουν βλάβες, πόνους και δυσκολία στις κινήσεις επιβάλλοντας νέα χειρουργική επέμβαση για την αντικατάστασή τους.

Όπως έχει διαπιστωθεί, περισσότερα προβλήματα φαίνεται να παρουσιάζονται στις γυναίκες και στα νεαρά άτομα, ενώ σημαντικό ρόλο φαίνεται επίσης να παίζει και το μέγεθος του εμφυτεύματος που χρησιμοποιείται στην κάθε περίπτωση. Ηδη οι βρετανικές αρμόδιες αρχές έχουν συστήσει σε όσους φέρουν εξ ολοκλήρου μεταλλικά εμφυτεύματα με διάμετρο μεγαλύτερη των 36 εκ. να υποβάλλονται κάθε χρόνο σε αιματολογικές εξετάσεις για την ανίχνευση μεταλλικών ιόντων (για τα εμφυτεύματα με μικρότερη διάμετρο οι εξετάσεις συνιστώνται κάθε πενταετία).

Η απόφαση της FDA είναι ακόμη πιο αυστηρή, εφόσον συνιστά τον περιορισμό της χρήσης εξ ολοκλήρου μεταλλικών εμφυτευμάτων μόνο στις περιπτώσεις όπου αυτή κρίνεται απαραίτητη. Η αμερικανική αρχή ωστόσο τονίζει ότι ακόμη δεν έχει αρκετά στοιχεία ώστε να προσδιορίσει ποιες συγκεντρώσεις μεταλλικών ιόντων στο αίμα μπορούν να αποβούν επιβλαβείς για την υγεία.