Ο Ευ. Βενιζέλος, το προηγούμενο διάστημα, δεν έκρυβε τη δυσφορία του από τους συνομιλητές του για την αδρανοποίηση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και την έλλειψη αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Θα σχημάτιζε άλλη άποψη η κοινωνία για το τι συμβαίνει στη χώρα αν μας άκουγε όλους στη Βουλή», έλεγε. Η ευκαιρία του δόθηκε στη συζήτηση για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής σχετικά με τη «λίστα Λαγκάρντ». Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ανέδειξε την ισχυρή κοινοβουλευτική του προσωπικότητα απέναντι σε έναν αμήχανο Αλ. Τσίπρα -η γλώσσα του σώματος την ώρα που μιλούσε στο βήμα της Βουλής έλεγε περισσότερα από ότι η κανονική του γλώσσα. Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε ευθέως δύο στενούς συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Ν. Παππά ότι ήταν το πρόσωπο που διέρρευσε τη λίστα Λαγκάρντ και τον κ. Π. Σκουρλέτη ότι διέδιδε τις φήμες ότι στη λίστα βρισκόταν και μέλη της οικογένειας του. Απάντηση δεν έλαβε καθώς ο κ. Τσίπρας δεν βρήκε ούτε μια λέξη για να υπερασπιστεί τους συνεργάτες του.

Η σύγκρουση των δύο ανδρών ήταν κάτι περισσότερο από μια ακόμα κομματική αντιπαράθεση στην αίθουσα της Ολομέλειας. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την παραπομπή εκτός από τον Γ. Παπακωνσταντίνου και του κ. Ευ. Βενιζέλου, έδωσε την εντύπωση ότι βασίστηκε αποκλειστικά στις μαρτυρίες του κ. Ι. Διώτη και ότι υπέκρυπτε πολιτική σκοπιμότητα. Η κατάρρευση της αξιοπιστίας του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ σάρωσε και την επιχειρηματολογία του κ. Τσίπρα, ο οποίος επέλεξε να αναγνώσει ένα προκάτ κείμενο για τον πόλεμο του κόμματος του κατά της κλεπτοκρατίας και να μην λάβει υπόψιν του την επιχειρηματολογία που αναπτυσσόταν στην αίθουσα ούτε την… «απολογία» του κ. Βενιζέλου, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι οργάνωσε πολιτική σκευωρία με στόχο να ρίξει την κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ σφυροκόπησε τον κ. Τσίπρα για την άστοχη παρέμβαση του ότι οι κυβερνητικοί εταίροι υπογράφουν τα μνημόνια εκβιαζόμενοι από τους δανειστές επειδή βρίσκονται στις λίστες. Του επισήμανε ότι όλα όσα λέει αναδύουν μια νοσηρή αντίληψη για το πως ασκείται η κυβερνητική εξουσία. Έκανε σαφή διαχωρισμό της πολιτικής διαφωνίας από τη σκευωρία και τη συκοφαντία: «Αποδέχομαι απολύτως», είπε, «την πολιτική διαφωνία, την κριτική, την επίθεση. Αλλά δεν αποδέχομαι τη μετατροπή της πολιτικής διαφωνίας σε σκόπιμη οργανωμένη παρασκηνιακά αμφισβήτηση της ηθικής υπόστασης του αντιπάλου. Δεν αποδέχομαι τη σκευωρία και τη συκοφαντία. Δεν διδαχτήκατε δυστυχώς τίποτα. Το σύνδρομο του ΄89 σας καταδιώκει. Υπάρχει ο αταβισμός των κατηγόρων της δεύτερης γενιάς. Βγαίνει το γονίδιο».
Ο κ. Τσίπρας όχι μόνο δεν απαντούσε στις βαριές κατηγορίες αλλά σε κάποιες στιγμές φάνηκε να χάνει τον ειρμό της συζήτησης. Όταν ο κ. Βενιζέλος του είπε ότι διαπραγματευόταν με τον κ. Βόλφγκαγκ Σόιμπλε τη στήριξη για την παραμονή της χώρας στο ευρώ και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών του μιλούσε για στήριξη προκειμένου να αποχωρήσει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντιλήφθηκε ότι ο κ. Βενιζέλος μετέφερε στον κ. Σόιμπλε διαστρεβλωμένη την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ.
Επιπλέον, καμία αντίδραση δεν είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στην επανάληψη της φράσης «ετερογονία των σκοπών» από τον κ. Βενιζέλο. Πρόκειται για μια αριστοτελική έννοια που καταδεικνύει τις απροσδόκητες εξελίξεις στην πορεία μιας ιδέας ή μιας πολιτικής. Την έννοια αυτή χρησιμοποιούσε συχνά ο πρόεδρος της ΕΔΑ Ηλ. Ηλιού για να επισημάνει ότι για άλλον σκοπό ξεκινάει ο αδέξιος φορέας της ιστορικής στιγμής και στο αντίθετο αποτέλεσμα καταλήγει.Δήλωση του προέδρου του ΠαΣοΚ: Αποκαλύφθηκε πλήρως η σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ

«Η χθεσινή ημέρα είναι μία τομή.

Οχι μόνο γιατί αποκαλύφθηκε πλήρως η σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική του ένδεια. Όχι μόνο γιατί έλαβε αποστομωτική απάντηση εφ’ όλης της ύλης. Επί της διαδικασίας, επί της ουσίας, επί της ψηφοφορίας, με την κατά συνείδηση ψήφο των βουλευτών.

Αλλά κυρίως γιατί ο δημόσιος βίος απαλλάχθηκε από μία θηλιά που προσπάθησαν να του φορέσουν σε βάρος της αλήθειας, της σταθερότητας και της προοπτικής της χώρας.Η πατρίδα μας, βιώνοντας τεράστιες δυσκολίες, κάνει τώρα τη στροφή. Αλλάζουμε φάση.

Αρχίζουμε σιγά σιγά να κερδίζουμε το χαμένο έδαφος. Να δημιουργούμε ξανά τις ευκαιρίες που δικαιούνται όλοι οι Έλληνες και κυρίως οι νέοι μας. Να οργανώνουμε την αποκατάσταση των αδικιών. Προτεραιότητες μας είναι οι αγωνίες της ελληνικής κοινωνίας. Η ανάσχεση της ύφεσης, ο φραγμός στην ανεργία, η ανάπτυξη, οι δουλειές, η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, η στήριξη των πιο αδύναμων, η αποκατάσταση της εθνικής ισχύος.Το ΠΑΣΟΚ έδειξε και χθες ότι είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης και θα μείνει εκεί. Γιατί η άνοδος της χώρας είναι ο δικός μας στόχος και η δική μας προσδοκία».