Εντεκα μέτρα συνολικού ποσού, περίπου 10 δισ ευρώ, κυρίως εις βάρος ευάλωτων ομάδων Ελλήνων πολιτών προωθεί η κυβέρνηση. Από το ποσό αυτό, τα 7,65 δισ ευρώ «θα αφαιρεθούν από τις τσέπες μας» εφέτος και τα υπόλοιπα 2,23 δισ ευρώ θα μας επιβαρύνουν το 2014.
Το τραγικό στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι, από τα περίπου 10 δισ ευρώ που «θα αφαιρεθούν από τις τσέπες μας», η μερίδα του λέοντος (τα 6, 58 δισ ευρώ αφορούν μισθωτούς και συνταξιούχους.
Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε στην Τρόϊκα ότι εφέτος θα περικόψει τις δαπάνες για συντάξεις κατά 4,8 δισ ευρώ και άλλα 423 εκατ. ευρώ το 2014 και ότι θα προχωρήσει σε εξορθολογισμό του μισθολογικού κόστους κατά 1,1 δισ ευρώ εφέτος και 259 εκατ. ευρώ το 2014.
Η σχετική απόφαση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών είναι σαφέστατη και δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας. Στα μέτρα μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής 2013-2016 περιλαμβάνονται και οι ανωτέρω περικοπές σε συνταξιούχους και μισθωτούς, περικοπές που έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες που θεωρήθηκαν ανεπαρκείς.
Επίσης, το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών αποφάσισε μείωση των δαπανών για την παιδεία, περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, μείωση των δαπανών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εξοικονόμηση δαπανών από κοινωνικές παροχές, περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μείωση στις μεταβιβάσεις προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εξοικονόμηση δαπανών των κρατικών επιχειρήσεων.
Αλλά εάν υπάρχει μια λογική σε ορισμένες από τις ανωτέρω περικοπές και εξοικονομήσεις δαπανών, δεν θα βρεί κανείς καμιά αντίστοιχη λογική για τις περικοπές συντάξεων. Και αυτό διότι οι περισσότεροι συνταξιούχοι, οι οποίοι ούτως ή άλλως έχουν υποστεί τις δυσμενείς επιπτώσεις των προηγούμενων μέτρων, καλούνται να υποστούν νέες μειώσεις στις συντάξεις τους, που δεν μπορούν να αναπληρώσουν με κανένα τρόπο.

Εάν υποτεθεί (γεγονός σπάνιο έως αδύνατον υπό τις παρούσες συνθήκες) ότι ένας μισθωτός μπορεί να αναζητήσει δεύτερη ή τρίτη δουλειά (συνήθως αδήλωτη) και να αντέξει οικονομικά για κάποιο χρονικό διάστημα, δεν συμβαίνει φυσικά το ίδιο για τον συνταξιούχο. Ετσι, με μαθηματική ακρίβεια ένα μέρος των συνταξιούχων οδηγείται στο περιθώριο και την εξαθλίωση, την ίδια ώρα που και η παρούσα κυβέρνηση αδυνατεί να πατάξει ή έστω να περιορίσει δραστικά τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή, ή να εισπράξει τα ποσά που λογάριαζε από τα αυθαίρετα, ή τα καύσιμα, ή να διευρύνει τη φορολογική βάση. Με δυο λόγια, την ανικανότητα των ολίγων κρατούντων την πληρώνουν οι πολλοί.

Στο πλαίσιο αυτό, προκαλεί εντύπωση η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το φορολογικό, σύμφωνα με τον οποίον «επιβαρύνουμε με φόρους για να γλυτώσουμε μισθούς και συντάξεις». Σε ποιούς μισθούς και σε ποιές συντάξεις αναφέρεται ο κ. Στουρνάρας και οι λοιποί υπουργοί που επιβάλλουν τα μέτρα; Εχουν ζήσει ποτέ με τα ποσά αυτά που επιβάλλουν να ζήσουν εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες πολίτες;