Τα παράπονα των προπονητών που χάνουν τους καλύτερους παίκτες τους για το Κύπελλο Αφρικής που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια, αποτελεί πια μέρος της ρουτίνας στην ποδοσφαιρική Ευρώπη.
Αυτή τη φορά μάλιστα, το πρόβλημα γιγαντώθηκε με την αλλαγή της διοργάνωσης από «ζυγές» σε «μονές» χρονιές προκειμένου να μην «συμπίπτει» με τις χρονιές Μουντιάλ και Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό γιατί πέρυσι έγινε το τουρνουά στη Γκαμπόν και τη Γουινέα που κατέκτησε η Ζάμπια, ενώ σε διάστημα δώδεκα μηνών θα διεξαχθεί για δεύτερη φορά το Κύπελλο Αφρικής! Το εφετινό τουρνουά που ξεκινάει το Σάββατο, θα γίνει στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής και θα συμμετάσχουν 368 ποδοσφαιριστές από συλλόγους 55 χωρών όλου του πλανήτη που δείχνει πόσο μεγάλη είναι η διασπορά αφρικανών ποδοσφαιριστών.
Απ’ αυτές τις 55 χώρες, σχεδόν οι μισές (27) είναι ευρωπαϊκές μεταξύ των οποίων το Λουξεμβούργο και το Λιχτενστάιν, ενώ όπως παραδοσιακά συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές προέρχονται από συλλόγους του γαλλικού πρωταθλήματος (50) το οποίο θα πληγεί περισσότερο από τη διοργάνωση που θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες.
Δεδομένου μάλιστα ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIFA οι σύλλογοι καλούνται να αφήσουν τους παίκτες δύο εβδομάδες πριν την έναρξη της διοργάνωσης, μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς το μέγεθος του προβλήματος. Ιδιαίτερα για έναν σύλλογο όπως είναι η Αζαξιό, η οποία παλεύει για τη σωτηρία της και θα χάσει πέντε ποδοσφαιριστές. «Δεν είναι εύκολο, ιδιαίτερα όταν έχουμε σ’ αυτό το διάστημα κρίσιμα ματς» είπε μιλώντας στη γαλλική αθλητική εφημερίδα «L’ Equipe» ο βοηθός προπονητή της γαλλικής ομάδας κ. Στεφάν Παγκανέλι.
Το ίδιο σοβαρό είναι το πρόβλημα και για τη Μπρεστ που επίσης παλεύει για τη σωτηρία της και έχει χάσει τους τρεις από τους τέσσερις βασικούς αμυντικούς της, γεγονός που την ανάγκασε να ξοδευτεί στο μεταγραφικό παζάρι αναζητώντας κάποιον αντικαταστάτη.
Ο πρόεδρος της FIFA κ. Ζεπ Μπλάτερ πιστώνεται την εισαγωγή του «ενιαίου καλανταριού», ωστόσο όσο δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτό και το Κύπελλο Αφρικής ή το Ασιατικό Κύπελλο το οποίο επίσης διεξάγεται τους χειμερινούς (για το βόρειο ημισφαίριο) μήνες, μόνο «ενιαίο» δεν μπορεί να λογίζεται.