«Ενα σοκ στην ομάδα ώστε να ξυπνήσει» θέλησε, όπως ο ίδιος δήλωσε, να προκαλέσει ο κ. Γιάννης Αλαφούζος με την απόφασή του να αντικαταστήσει τον κ. Χουάν Ραμόν Ρότσα. Το πραγματικό σοκ όμως φαίνεται να το υπέστησαν οι φίλοι του Παναθηναϊκού στο άκουσμα του ονόματος του διαδόχου του αργεντίνου προπονητή.
Το βιογραφικό αλλά και η προπονητική φιλοσοφία του 57χρονου γυρολόγου των κατώτερων κατηγοριών της Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Φαμπριτσιάνο Γκονζάλες, γνωστού ως Φάμπρι, ελάχιστα συνάδουν τόσο με το βαρύ, σε Ελλάδα και Ευρώπη, όνομα όσο και με το αγωνιστικό DNA του Παναθηναϊκού.
Ισπανός, μόνο στην αστυνομική ταυτότητα αλλά όχι και στην αγωνιστική, ο κ. Φάμπρι αδιαφορεί για το θέαμα –«όποιος θέλει θέαμα ας πάει στις ταυρομαχίες» έχει δηλώσει –και χτίζει τις ομάδες του φοβικά ως «κάστρα» περικυκλωμένα από τους εχθρούς!
Ακριβώς αντίθετα, δηλαδή, από αυτό που προσδοκά να βλέπει από την ομάδα του κάθε φίλος του ποδοσφαίρου και δη οι οπαδοί του ευρωπαίου Παναθηναϊκού. Η παγωνιά που προκάλεσε στους Πράσινους η επιλογή του Φάμπρι καταδείχθηκε και από την παρουσία μόλις 2.500 θεατών στον αγώνα Κυπέλλου με τον Πλατανιά στο ντεμπούτο του Ισπανού στον πράσινο πάγκο.
Η επιλογή ενός φθηνού προπονητή φαίνεται να συμβαδίζει με την πολιτική δραματικής περιστολής των δαπανών που ακολουθεί η ηγεσία της πράσινης ΠΑΕ η οποία την ίδια ώρα ξεφορτώνεται τα «βαριά» συμβόλαια (Λέτο, Μπουμσόνγκ, Βύντρα, Χριστοδουλόπουλος).
Το κρίσιμο ερώτημα όμως είναι μήπως η προσπάθεια για μείωση των δαπανών και η πολιτική της «εσωτερικής υποτίμησης» οδηγήσουν στην απαξίωση του brand name του Παναθηναϊκού και άρα στη δραματική πτώση των εσόδων. Και η (μη) παρουσία των οπαδών στον τελευταίο αγώνα του Τριφυλλιού ήταν ένα πρώτο μήνυμα.
Το ίδιο επισφαλής μοιάζει να καθίσταται η επιλογή της πράσινης διοίκησης να στηριχθεί στα δικά της ταλέντα και να τα προωθήσει στην πρώτη ομάδα. Διότι με έναν προπονητή με παλιομοδίτικες και αναχρονιστικές ιδέες, όπως ο Φάμπρι, είναι αμφίβολο αν θα βελτιωθούν. Αλλωστε ποιος μπόρεσε να πετύχει «πράσινη ανάπτυξη» με κάστρα…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ