Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται λέει η σοφή λαϊκή παροιμία, κάτι που θα έπρεπε να έχουν εδώ και καιρό στο μυαλό τους στο ΠαΣοΚ, αλλά και οι ίδιοι οι οποίοι θα κριθούν από το Ελληνικό κοινοβούλιο για το αν δώσουν εξηγήσεις για το θέμα της περιβόητης λίστας λαγκάρντ.

Το μεγάλο λάθος που κάνουν αυτή τη στιγμή στο ΠαΣοΚ είναι να μην προχωρούν από μόνοι τους στις κατάλληλες ενέργειες. Γιατί πολύ απλά αν είναι αθώοι τότε θα φανεί και θα φύγει κάθε έννοια αμφισβήτησης από πάνω τους. Πριν από λίγους μήνες, είχε επισημανθεί στον Πρόεδρο του ΠαΣοΚ , κ. Ευάγγελο Βενιζέλο ότι άτομα τα οποία διέρρηξαν με την πολιτική τους τις σχέσεις του κινήματος με την κοινωνία θα έπρεπε να απομακρυνθούν από τα ψηφοδέλτια των εκλογών. Παρέμειναν και μάλιστα, καταποντίστηκαν από τους ψηφοφόρους.

Τώρα αν το ΠαΣοΚ δεν ξεκαθαρίσει την κατάσταση και δεν θέσει επί τον τύπον τον ήλων στο πρόβλημα των αρνητικά διακείμενων στελεχών, δεν θα αλλάξει το κλίμα. Και μάλιστα, σε λίγο το κλίμα θα είναι αρνητικό και για τον ίδιο τον κ. Βενιζέλο αν συνεχιστεί το σκηνικό υποκρισίας από το ΠαΣοΚ. Αν και η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ενισχυμένη από την ιστορία της υπόθεσης, αυτό δεν σημαίνει ότι αν δεν υπάρξει ξεκαθάρισμα επί των ημερών της δεν θα χρεωθεί και το πολιτικό κόστος της συγκάλυψης. Γιατί τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε τις εξελίξεις και δεν έχουμε κανένα αποτέλεσμα για το αν αυτοί που βρίσκονται στη λίστα έχουν κάποιες ευθύνες ή υποχρεούνται να καταβάλουν πρόστιμα και φορολογία.

Στην τελευταία δημοσκόπηση η Νέα Δημοκρατία περνάει μπροστά από το ΣυΡιζΑ. Αυτό αν επαληθευτεί και στις επόμενες τρεις δημοσκοπήσεις τότε θα είναι εκ των πραγμάτων βέβαιο το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας και ταυτόχρονα η βύθιση του ΠαΣοΚ και η στασιμότητα της ΔημΑρ με προοπτικές πτώσης. Άρα πολιτικά η κρίση και τα σκάνδαλα που έχουν βγει έχουν δημιουργήσει προβλήματα στη Νέα Δημοκρατία αλλά διατηρούν σε αξιοπρεπή επίπεδα τα ποσοστά της.

Το ΠαΣοΚ φαίνεται καθαρά ότι αν δεν προχωρήσει σε τομές δεν θα κρατήσει ούτε τα ποσοστά που έχει σήμερα. Άρα τίθεται σοβαρό ζήτημα επιβίωσης του κινήματος αν δεν ληφθούν τώρα οι αποφάσεις και δεν μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι πλέον το ΠαΣοΚ δεν έχει μέλλον και όσοι έφτασαν τη χώρα σ’ αυτό το σημείο πρέπει να κάτσουν στο σκαμνί…