Μια καινοτόμο εφαρμογή για το «έξυπνο» κινητό της Apple, ικανή να μετατρέπει οποιαδήποτε επιφάνεια σε εικονικό πληκτρολόγιο ανέπτυξε ο ελβετός σχεδιαστής Φλόριαν Κρόιτλι.

Το Vibrative Virtual Keyboard, όπως ονομάζεται, εκμεταλλεύεται το ενσωματωμένο επιταχυνσιόμετρο για την «ανάγνωση» των δονήσεων που παράγονται από το χτύπημα των δακτύλων επάνω σε μια σκληρή επιφάνεια και τη μετάφρασή τους στο σωστό γράμμα, ανάλογα με τη θέση τους.

Πληκτρολόγιο φυσικού μεγέθους παντού

Το λογισμικό που δημιούργησε ο ευφάνταστος μεταπτυχιακός φοιτητής από το Πανεπιστήμιο Γκόλντσμιθς του Λονδίνου, ουσιαστικά αναλύει την ισχύ και τη συχνότητα των δονήσεων που δέχεται η επιφάνεια επάνω στην οποία είναι τοποθετημένο το κινητό υπολογίζοντας στη συνέχεια σε ποιο γράμμα θα αντιστοιχούσαν αυτές εάν υπήρχε ένα εικονικό πληκτρολόγιο τύπου QWERTY.

«Οι συσκευές με οθόνη αφής, όπως τα κινητά τηλέφωνα νέας γενιάς, δεν διαθέτουν τη δυνατότητα εισαγωγής κειμένου με άλλον τρόπο πέραν των φυσικών πληκτρολογίων – είτε πρόκειται για τα ενσωματωμένα μικροσκοπικά τους πληκτρολόγια, είτε τα πρόσθετα που συνδέονται εξωτερικά» εξηγεί ο Κρόιτλι.

«Το Vibrative Virtual Keyboard στοχεύει στην εξάλειψη του εκνευρισμού του χρήστη σε περίπτωση που πρέπει να γράψει ένα μεγάλο email, ή να κρατήσει πολλές σημειώσεις χρησιμοποιώντας ένα μικροσκοπικό πληκτρολόγιο. Το εικονικό πληκτρολόγιο δονήσεων δεν απαιτεί επιπλέον εξοπλισμό καθώς λειτουργεί μέσω του επιταχυνσιόμετρου του iPhone, το οποίο μπορεί να υπολογίζει την ισχύ των δονήσεων που δημιουργούνται κατά την πληκτρολόγηση επάνω σε μια σκληρή επιφάνεια».

Για την ώρα, το Vibrative Virtual Keyboard έχει ακρίβεια που φτάνει το 80% καθώς λειτουργεί σε συνδυασμό με ένα λεξικό αυτόματης διόρθωσης.

«Πιστεύω ότι εάν μπορούσαμε να κάνουμε το επιταχυνσιόμετρο της συσκευής ακόμη πιο ευαίσθητο, τότε θα μπορούσαμε να αγγίξουμε ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια σχετικά εύκολα» αναφέρει ο Κρόιτλι.

Πιθανές εφαρμογές της τεχνολογίας

Η φουτουριστική τεχνολογία σχεδιάστηκε για «σπασμένο» (jailbroken) iPhone 4 καθώς, όπως υποστηρίζει ο Ελβετός, η Apple δεν επιτρέπει σε εφαρμογές να αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το iOS πληκτρολόγιο της συσκευής. Ο ίδιος εκτιμά ότι το συγκεκριμένο λογισμικό θα μπορούσε να δεχθεί το απαραίτητο «λίφτινγκ» για να συνοδεύσει άλλα λειτουργικά συστήματα ή συσκευές με ενσωματωμένο επιταχυνσιόμετρο.

Όπως φαίνεται στο βίντεο της παρουσίασης του εικονικού πληκτρολογίου δονήσεων, ο Κρόιτλι χρησιμοποιεί ένα χαρτί επάνω στο οποίο είναι εκτυπωμένη η θέση του κινητού και οι θέσεις των γραμμάτων ενός φυσικού πληκτρολογίου, προκειμένου να «εκπαιδεύσει» το λογισμικό στη συγγραφή μηνυμάτων. Στη συνέχεια, αφαιρεί το χαρτί αποκαλύπτοντας τον «γυμνό» τρόπο χρήσης του.