Προβάδισμα 32 ψήφων δίνει στον Μπαράκ Ομπάμα έναντι του Μιτ Ρόμνεϊ το «Harry’s Bar», το μυθικό στέκι των Αμερικανών στο Παρίσι το οποίο οργανώνει ψηφοφορία σε όλες τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές από το 1924 και δεν έχει πέσει έξω παρά μόνο δύο φορές.

«Είμαστε το πιο αξιόπιστο ινστιτούτο δημοσκοπήσεων» σχολιάζει η διευθύντρια του μπαρ, Ιζαμπέλ Μακέλον.

Κάθε Αμερικανός που περνάει από το παριζιάνικο μπαρ για να πιει ένα κοκτέιλ μπορεί να ψηφίσει τον υποψήφιο που προτιμά μέσα στον μήνα που προηγείται της επίσημης ημέρας των εκλογών.

«Ζητούμε από τους Αμερικανούς να μας δείξουν το διαβατήριό τους, διασφαλίζουμε ότι δεν θα ψηφίσουν δύο φορές και μετά τους δίνουμε το ψηφοδέλτιο» εξηγεί η Μακέλον.

Την κάλπη κλείνει μια αλυσίδα, κάθε εβδομάδα τα ψηφοδέλτια καταμετρώνται και το αποτέλεσμα εμφανίζεται στο τζάμι πάνω από τον παλιό ξύλινο πάγκο.

Πριν από την τελευταία καταμέτρηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, ο Ομπάμα προηγείται με βραχεία κεφαλή, με 165 ψήφους έναντι 133.

«Πριν από τέσσερα χρόνια, ο Ομπάμα προηγούνταν με μεγάλη διαφορά, από την αρχή έως το τέλος της ψηφοφορίας μας. Φέτος αυτό δεν συμβαίνει. Από τις πρώτες ημέρες το αποτέλεσμα ήταν στήθος με στήθος» λέει η Μακέλον, η οποία ανέλαβε το μπαρ το 1998, μετά τον θάνατο του συζύγου της,Ντάνκαν, εγγονού του Χάρι.

Ο Χάρι Μακέλον, ένας Σκωτσέζος από το Ντάντι, είχε προσληφθεί ως σερβιτόρος από τον πρώτο ιδιοκτήτη, τον Τοντ Σλόαν, έναν αμερικανό τζόκεϊ που παραπονιόταν ότι στο Παρίσι δεν μπορούσε να πιει ένα αξιοπρεπές κοκτέιλ.

Θέλοντας να αναδημιουργήσει την ατμόσφαιρα ενός αμερικανικού μπαρ της εποχής πριν από την ποταπαγόρευση, ο Τοντ Σλόαν ζήτησε να του στείλουν με πλοίο το 1911 το εσωτερικό ενός μπαρ του Μανχάταν.

Το 1923 πούλησε το μπαρ στον σερβιτόρο του, ο οποίος πρόσθεσε το όνομά του στην ταμπέλα του καταστήματος.

Στη δεκαετία του 1920, το «Harry’s Bar» έγινε το αγαπημένο καταφύγιο των Αμερικανών που ζούσαν στο Παρίσι, όπως ο Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ και ο Ερνεστ Χέμινγουεϊ. Ο κατάλογος των διάσημων πελατών του συναγωνίζεται αυτό των διάσημων κοκτέιλ του, στην πρώτη θέση των οποίων βρίσκεται το Μπλάντι Μέρι, που συνδυάζει βότκα, τοματοχυμό και μπαχαρικά και επινοήθηκε το 1921.

«Εδώ είμαστε πραγματικά αμερόληπτοι. Είμαστε στο μέρος όπου οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικανοί έρχονται να πιουν ένα ποτήρι. Ολοι μιλάνε μεταξύ τους» υπογραμμίζει η ιδιοκτήτρια.

Οι πελάτες μπορούν εξάλλου να πιουν τις τελευταίες δημιουργίες των μπάρμαν: ένα «Ρόμνεϊ» (με βάση το αψέντι), ένα «Ομπάμα» (με λικέρ κερασιού και ροδάκινου), ένα «Μπάιντεν» (παλιό ουίσκι με βανίλια) ή ένα «Ράιαν» (με βάση το μαύρο ρούμι).

Από το 1924, το «Harry’s» δεν έχει πέσει έξω παρά δύο φορές. Το 1976, όταν προέβλεψε ότι ο Τζέραλντ Φορντ θα ήταν ο νικητής αντί του Τζίμι Κάρτερ και το 2004 όταν προέκρινε τον Τζον Κέρι αντί του Τζορτζ Μπους.

«Μου έχουν πει ότι στελέχη του Λευκού Οίκου τηλεφωνούσαν στο »Harry’s Bar» το βράδυ της ψηφοφορίας χωρίς να πουν ότι είναι από τον Λευκό Οίκο για να μάθουν πού βρισκόμαστε σε ψήφους. Δεν το έχω επιβεβαιώσει, αλλά αυτό λέγεται» λέει χαμογελώντας η Μακέλον.