Υλικά
Για τη βασική συνταγή
1 κιλό πατάτες, βρασμένες με τη φλούδα και κομμένες στα 4
600-700 γρ. αλεύρι, σκληρό
κρόκοι από 4 αβγά+2 αβγά ολόκληρα
150 γρ. τυρί πικάντικο, τριμμένο (Πεκορίνο Αμφιλοχίας ή γραβιέρα Σαν Μιχάλη)
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
Εκτέλεση
Στρώνουμε τις πατάτες σε ένα ταψί και τις στεγνώνουμε στον φούρνο, στους 80°C, για 40-50 λεπτά.
Στη συνέχεια τις ξεφλουδίζουμε και τις περνάμε από τον μύλο, τις λιώνουμε με το εργαλείο του πουρέ ή με ένα πιρούνι.
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε τον πουρέ με τα υπόλοιπα υλικά, μέχρι να πάρουμε μια ομοιόμορφη και σφιχτή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.
Πλάθουμε μακρόστενα μπαστουνάκια και τα κόβουμε σε κομμάτια 2 εκ. Τα χαράζουμε ελαφρώς με ένα πιρούνι, τα αραδιάζουμε σε μία λαδόκολλα, τα πασπαλίζουμε με αλεύρι και τα αποθηκεύουμε στην κατάψυξη.
Αν θέλουμε να τα μαγειρέψουμε, μπορούμε:
α) Να τα ρίξουμε απευθείας σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει. Δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα νερού. Στην αρχή θα βυθιστούν στον πάτο και μόλις ανέβουν στην επιφάνεια, είναι έτοιμα.
β) Να τα ψήσουμε στον φούρνο για 10-15 λεπτά και μετά να τα ρίξουμε σε ό,τι σάλτσα θέλουμε. Μια ωραία ιδέα είναι η λιωμένη στάκα με λίγο ξινοτύρι και ελάχιστη κανέλα.
Tip
Βασικό στοιχείο για την επιτυχία της συνταγής είναι η καλή ποιότητα της πατάτας. Οι πιο κατάλληλες πατάτες για την συγκεκριμένη συνταγή είναι οι ρατ.