Εποχικές γεύσεις: Κουτσομούρα

Διαφέρουν στο ότι η κουτσομούρα έχει κοφτό ρύγχος και απουσιάζουν οι κοκκινίλες από το πρώτο ραχιαίο πτερύγιο. Το χρώμα της είναι αχνοκόκκινο και τείνει προς το ροζ, σε αντίθεση με το πιο έντονο κόκκινο του μπαρμπουνιού.
Στον φούρνο
Βρέχουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα και το στρώνουμε σε ταψί. Αραδιάζουμε 1 κιλό καθαρισμένες και πλυμένες κουτσομούρες. Αλατίζουμε με χοντρό αλάτι και πασπαλίζουμε με μαϊντανό, ψιλοκομμένο, και 3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες. Ραντίζουμε με έ.π. ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά.
Τηγανητές
Πλένουμε, καθαρίζουμε και αλατοπιπερώνουμε τα ψάρια. Τα αφήνουμε στο σουρωτήρι να στεγνώσουν καλά. Τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και τα πανάρουμε σε λεπτό σιμιγδάλι που έχουμε αναμείξει με 1 κοφτή κ.σ. ξερό θυμάρι, τριμμένο. Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
Σαβόρο
Καθαρίζουμε, πλένουμε, στραγγίζουμε και αλατίζουμε 500 γρ. κουτσομούρες. Τις αλευρώνουμε, τις τηγανίζουμε και τις αραδιάζουμε σε πιατέλα. Προσθέτουμε στο λάδι του τηγανίσματος 4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες, ένα κλωνάρι δενδρολίβανου και ½ φλ. ξίδι, λευκό. Αφήνουμε να βράσει για περίπου 10 λεπτά και περιχύνουμε τα ψάρια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk