Αλ. Τσίπρας: «Ή το Μνημόνιο ή τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ – Δεν υπάρχει άλλος δρόμος»

Το μοντέλο της κυβερνητικής διακήρυξης του προς δημιουργία ενιαίου κόμματος παρουσίασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας, σήμερα Σάββατο, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ανοίγοντας την ομιλία του έκανε σκληρή κριτική στην τρικομματική κυβέρνηση Σαμαράς εκτιμώντας ότι είναι Πρώτον απομονωμένη από το λαό γιατί και τα τρία κόμματα που τη συγκροτούν τον εξαπάτησαν προεκλογικά και υπέκλεψαν την ψήφο του.Δεύτερον απολύτως εξαρτημένη από τους δανειστές και τους εγχώριους τρεμάμενους προστάτες της καθώς είναι τα μόνα ερείσματα της και Τρίτον τρομαγμένη από τις συνέπειες της υπογραφής της στο νέο Μνημόνιο γιατί η ώρα πλησιάζει και τα ψέματα τελειώνουν.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «από κάθε γωνιά της Ελλάδας το μήνυμα είναι σαφές. Το ακούμε και στις ανοιχτές συγκεντρώσεις που διοργανώνουμε σ’ όλη την Ελλάδα, στην πορεία μας με το λαό. Ο λαός ενώνεται με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για να βγάλει τον τόπο από τον γκρεμό του Μνημονίου. Γιατί ξέρει ότι έχει μπροστά του μία – και μόνο μία – πραγματική επιλογή: ή το πρόγραμμα της οικονομικής και κοινωνικής εκκαθάρισης του Μνημονίου ή το πρόγραμμα για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου. Ή το Μνημόνιο ή τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΝ επεσήμανε ότι «είναι πατριωτικό και δημοκρατικό καθήκον όλων μας. Για μας και για τα παιδιά μας. Να μην ψηφιστούν αυτά τα μέτρα. Να μην είναι τα τελευταία μέτρα, αλλά τα πρώτα που δεν θα περάσουν».

Παρουσιάζοντας τις βασικέςαρχές του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Το πρόγραμμα που παρουσιάσαμε στη ΔΕΘ και συνοψίζεται στο τρίπτυχο:

ακύρωση, αναδιαπραγμάτευση, ανασυγκρότηση.

Ακύρωση του Μνημονίου.

Aναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, με αντικείμενο το μορατόριουμ στην πληρωμή των τόκων του εξωτερικού χρέους για συγκεκριμενό χρονικό διάστημα, τη διαγραφή σημαντικού μέρους της ονομαστικής αξίας του δημόσιου χρέους και την αποπληρωμή του υπόλοιπου με «ρήτρα ανάπτυξης».

Ανασυγκρότηση της χώρας, σε αναπτυξιακή και παραγωγική κατεύθυνση.

Με ευρεία αναδιανομή του εισοδήματος και του πλούτου. Με κοινωνικό και οικολογικό περιεχόμενο.

Με πολιτικές στήριξης των πέντε παραγωγικών συμπλεγμάτων: του αγροτοδιατροφικού, το τουριστικού, το ενεργειακού, του συμπλέγματος της βιομηχανίας, των περιβαλλοντικών τεχνολογιών και της έρευνας, καθώς επίσης και του κατασκευαστικού συμπλέγματος.

Με την ενίσχυση του κοινωνικού τομέα της οικονομίας.

Της δημόσιας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Με τη δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών και των φορέων τους, αλλά και των κοινωνικών κινημάτων και των τοπικών κοινωνιών, στον περιφερειακό σχεδιασμό και την εφαρμογή των αναπτυξιακών πολιτικών».

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού

Η σημερινή συνεδρίαση της κεντρικής πολιτικής επιτροπής μας έχει ως κύριο θέμα της το σχέδιο αρχών λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην πορεία από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψή του τον Δεκέμβρη προς το Συνέδριο. Καθώς επίσης και το προσχέδιο διακήρυξης του πολιτικού φορέα μας

Προσχέδιο της Διακήρυξης του ενιαίου κόμματος παρουσιάζει σήμερα, Σάββατο ο ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ.

Η Κουμουνδούρου, μάλιστα, όπως αναφέρουν Τα Νέα Σαββατοκύριακο για να προλάβει εσωκομματικές εντάσεις και όξυνση των τόνων η λειτούργησε πυροσβεστικά για να ικανοποιήσει το αίτημα μελών του Αριστερού Ρεύματος, καθώς και ορισμένων συνιστωσών, να έρθουν εγκαίρως στα όργανα του κόμματος τα βασικά κείμενα που θα πάνε πρώτα στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη και αργότερα στο Ιδρυτικό Συνέδριο.

Το αίτημα, το οποίο διατυπώθηκε μέσω αρθρογραφίας στελεχών, όπως ο Αλέκος Καλύβης του Ρεύματος και η Ελένη Πορτάλιου, υποψήφια δήμαρχος Αθήνας, αφορούσε τα κείμενα των θέσεων για την ιδεολογική, πολιτική και προγραμματική φυσιογνωμία του νέου κόμματος και το καταστατικό λειτουργίας του, ενώ ενείχαν σαφέστατες αιχμές για την ηγεσία της Κουμουνδούρου και τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος σε περίπτωση που δεν έδιναν αρκετό χρόνο για συζήτηση αυτών στη «βάση».

Στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΠΕ του Συνασπισμού, στην οποία θα τοποθετηθεί, ως είθισται, και ο
πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, η μειοψηφική αλλά ισχυρή τάση του Αριστερού Ρεύματος (Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης, Αλ. Καλύβης) αναμένεται να καταθέσει «τροπολογίες» επί του κειμένου που θα φέρει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ και όχι ξεχωριστό κείμενο, γεγονός που θα σήμαινε σκληρή αναμέτρηση.

Ακόμη και με τις «τροπολογίες», όμως, το Αριστερό Ρεύμα «θα δείξει τα δόντια του» στα επίμαχα σημεία όπου υπάρχουν και οι διαφωνίες με τους ευρωπαϊστές: η Ευρώπη και το ευρώ, το δημόσιο χρέος, οι τράπεζες και το μείζον θέμα «τι κόμμα θέλουμε». Επίσης, θα δώσει τη δική του μάχη ώστε να υπάρξουν οι κατάλληλες «τροποποιήσεις» στο προσχέδιο της Διακήρυξης, προτού αυτό φτάσει στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, στις λαϊκές συνελεύσεις και στη συνέχεια στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη.

Περισσότερα στην έντυπη έκδοση των Νέων

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk