Συμβιβαστική καταδίκη της Συρίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κατέληξαν την Πέμπτη σε συμφωνία επί του κειμένου καταδίκης της Συρίας για την επίθεση με όλμους κατά τουρκικής πόλης όπου σκοτώθηκαν πέντε άμαχοι, χαρακτηρίζοντάς την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και απαιτώντας λήψη μέτρων ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά.

Διπλωμάτες που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις ανέφεραν ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε ήταν συμβιβασμός μεταξύ ενός σχεδίου που υποστηρίζεται από δυτικές δυνάμεις και ενός διαφοροποιημένου που προτάθηκε από τη Ρωσία, στο οποίο καλούνταν σε αυτοσυγκράτηση τόσο η Συρία όσο και η Τουρκία.

Δυτικοί διπλωμάτες ανέφεραν ότι το ρωσικό προσχέδιο απορρίφθηκε, αλλά η διατύπωση του τελικού κειμένου τροποποιήθηκε ώστε να ανταποκρίνεται και στις θέσεις της Μόσχας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, αφαιρέθηκε αναφορά που χαρακτήριζε το περιστατικό «απειλή στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Στην τελική του μορφή το κείμενο, το οποίο και υιοθετήθηκε, το Συμβούλιο χαρακτήρισε το περιστατικό παραβίαση του διεθνούς δικαίου, απαιτώντας τέτοιες πράξεις να σταματήσουν άμεσα και να διασφαλιστεί πως δεν θα επαναληφθούν.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υπογράμμισαν ότι αυτό το περιστατικό τόνισε τη σοβαρή επίπτωση που έχει για την ασφάλεια των γειτονικών χωρών, αλλά και για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, η κρίση στη Συρία» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας κάλεσε επίσης την κυβέρνηση της Συρίας να σεβαστεί πλήρως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των γειτονικών της χωρών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk