Τη συνολική πολιτική της Fed από το ξέσπασμα της κρίσης, με τα επί μακρόν χαμηλά επιτόκια και το πρόγραμμα αγοράς χρεογράφων, υπερασπίστηκε σθεναρά ο διοικητής της Μπεν Μπερνάνκι, επαναλαμβάνοντας την αντίθεση της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας σε διεύρυνση της αρμοδιότητας του Κογκρέσου απέναντί της.

Μιλώντας στο Economic Club of Indiana, ο Μπεν Μπερνάνκι υπογράμμισε ότι τα χαμηλά επιτόκια είναι απαραίτητα για ανάκαμψη επαρκή ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας – την στιγμή που η ανεργία στις ΗΠΑ βρίσκεται στο 8,1%. Συμπλήρωσε επίσης ότι αυτά μπορούν να βοηθήσουν και στη μείωση του δημόσιου ελλείμματος, ρίχνοντας το κόστος δανεισμού και ενισχύοντας τα δημόσια έσοδα με ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.

Ο πρόεδρος της Fed προειδοποίησε για ακόμη μία φορά ότι δεν πρέπει να προχωρήσει νομοσχέδιο που ενισχύει την εξουσία του Κογκρέσου απέναντι στις αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια, κάτι που θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε αναθεώρηση αποφάσεων νομισματικής πολιτικής.

Εάν περνούσε το νομοσχέδιο, το οποίο η Γερουσία δεν έχει ακόμη υπερψηφίσει, ο Μπερνάνκι υποστήριξε επιπλέον ότι τα μέλη της Fed θα υφίσταντο αθέμιτη πολιτική πίεση και θα επηρεάζονταν οι αποφάσεις τους.

O Μπερνάνκι επανέλαβε ότι τα χαμηλά επιτόκια της Fed «δεν είναι πανάκεια», λέγοντας ότι χρειάζονται και άλλα, πολιτικά, βήματα για την ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας μακροπρόθεσμα.

Ανάμεσα σε αυτά ανέφερε την επιστροφή του αμερικανικού προϋπολογισμού σε βιώσιμη τροχιά, φορολογική μεταρρύθμιση, βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος, στήριξη της τεχνολογικής καινοτομίας και διεύρυνση του εμπορίου.