Διεθνής Αμνηστία: 14.000 παραμένουν αγνοούμενοι από τον εμφύλιο στη Γιουγκοσλαβία

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε την αποτυχία των κυβερνήσεων των χωρών που προέκυψαν από την πρώην Γιουγκοσλαβία να εντοπίσουν περίπου 14.000 άτομα που εξακολουθούν να αγνοούνται μετά τις συγκρούσεις της δεκαετίας του ’90.

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε την αποτυχία των κυβερνήσεων των χωρών που προέκυψαν από την πρώην Γιουγκοσλαβία να εντοπίσουν περίπου 14.000 άτομα που εξακολουθούν να αγνοούνται μετά τις συγκρούσεις της δεκαετίας του ’90.

«Οι κυβερνήσεις της Κροατίας, της Βοσνίας, της πΓΔΜ, του Μαυροβουνίου, της Σερβίας και του Κοσόβου απέτυχαν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους όπως αυτές ορίζονται από τη διεθνή νομοθεσία, να αναζητήσουν τους αγνοουμένους και να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους υπευθύνους», επισημαίνει σε έκθεσή της η οργάνωση.

Από τους περίπου 14.000 αγνοουμένους, οι 10.500 συνδέονται με τον πόλεμο στη Βοσνία (1992-1995), οι 2.400 με αυτόν στην Κροατία (1991-1995) και οι 1.800 με αυτόν του Κοσόβου (1998-1999).

Από το 1991 όταν ξέσπασαν οι πόλεμοι στην πρώην Γιουγκοσλαβία, συνολικά 34.700 άνθρωποι δηλώθηκαν ως αγνοούμενοι, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Η έλλειψη βούλησης να διαλευκανθούν οι υποθέσεις των ανθρώπων που εξακολουθούν να αγνοούνται αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας στα Βαλκάνια, υπογραμμίζει η οργάνωση.

Οι οικογένειες των θυμάτων δεν έχουν καμία πληροφορία για την τύχη των δικών τους ή για το πού βρίσκονται τα λείψανά τους και έτσι δεν μπορούν ούτε να θρηνήσουν γι’ αυτούς, αλλά ούτε και να αποδεχτούν την ιδέα ότι έχουν χαθεί, επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία.

Η Αμνηστία καλεί τις κυβερνήσεις στην πρώην Γουγκλοσλαβία να δεσμευτούν ξεκάθαρα υπέρ της εφαρμογής των αναγκαίων μέτρων για να τερματιστεί η ατιμωρησία των υπευθύνων. Επίσης ζητεί να διεξαχθούν αποτελεσματικές και αμερόληπτες έρευνες για τα εγκλήματα που αφορούν τους αγνοουμένους και να δοθούν εγγυήσεις ότι θα προστατευτούν τα δικαιώματα των θυμάτων και των οικογενειών τους.

Η διεθνής οργάνωση καλεί τέλος την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει «στη διάρκεια της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ των χωρών των Βαλκανίων ότι θα υπάρξει πρόοδος στον τερματισμό της ατιμωρησίας» των υπευθύνων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk