Μουστοκούλουρα

Υλικα για 50-60 κομμάτια

1 ποτήρι έ.π. ελαιόλαδο
1 ποτήρι ζάχαρη, κρυσταλλική
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. γαρίφαλο
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 ποτήρι μούστο
1/2 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
1 κ.γ. μαγειρική σόδα (διττανθρακική)
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κιλό + 3-4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

Εκτέλεση

Ρίχνουμε στο μπολ του μίξερ το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο και τα χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα για 3-4 λεπτά, με το φτερό. Προσθέτουμε τον μούστο, χαμηλώνουμε την ταχύτητα και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 λεπτά. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τον χυμό πορτοκαλιού με τη σόδα, ώστε να διαλυθεί και να αφρίσει και το αδειάζουμε στο μπολ του μίξερ συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Συμπληρώνουμε σταδιακά με το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, μέχρι η ζύμη να αρχίσει να σφίγγει. Ισως να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε όλο το αλεύρι. Η ζύμη θα πρέπει να είναι ομοιογενής, ελαστική και μαλακιά. Τη μεταφέρουμε σε καθαρή και ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε με τα χέρια για 5-6 λεπτά. Πλάθουμε κορδόνια πάχους περίπου 2 εκ., τα κόβουμε και σχηματίζουμε κουλουράκια της αρεσκείας μας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε τις λαμαρίνες του φούρνου με λαδόκολλα και τοποθετούμε σε σειρά τα μουστοκούλουρα. Τα ψήνουμε για 20-30 λεπτά, ώσπου να φουσκώσουν ελαφρώς και να ροδίσουν (ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το πόσο μεγάλα έχουμε πλάσει τα κουλούρια). Τα αφήνουμε πάνω σε σχάρες να κρυώσουν εντελώς και τα διατηρούμε σε μεταλλικά κουτιά ή σε γυάλινα βάζα.

Tips
Για μουστοκούλουρα όλον τον χρόνο, αντικαταστήστε τον μούστο με ίση ποσότητα πετιμέζι.
Τα μουστοκούλουρα (και γενικώς όλα τα κουλούρια και τα μπισκότα) συνήθως σκληραίνουν όταν κρυώσουν, οπότε δεν πρέπει να τα παραψήσετε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk