Το «ποτάμι» των σουπερνόβα

Με τη βοήθεια του επίγειου τηλεσκοπίου VLT που βρίσκεται στη Χιλή οι επιστήμονες κατέγραψαν νέες λεπτομερείς και ταυτόχρονα ιδιαίτερα εντυπωσιακές εικόνες του γαλαξία NGC 1187. Ο γαλαξίας αυτός είναι γνωστός και με την ονομασία «Το Ποτάμι» και αποτελεί αντικείμενο παρατήρησης επειδή όπως λένε οι επιστήμονες την «γαλήνη του» έχουν ταράξει δύο εκρήξεις σουπερνόβα που έχουν εκεί τα τελευταία 30 χρόνια. Μάλιστα η δεύτερη έκρηξη είναι πολύ πρόσφατη αφού σύμφωνα με τους ειδικούς συνέβη το 2007.

Με τη βοήθεια του επίγειου τηλεσκοπίου VLT που βρίσκεται στη Χιλή οι επιστήμονες κατέγραψαν νέες λεπτομερείς και ταυτόχρονα ιδιαίτερα εντυπωσιακές εικόνες του γαλαξία NGC 1187. Πρόκειται για έναν σπειροειδή γαλαξία (όπως και ο δικός μας) που βρίσκεται σε απόσταση 60 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.

Ο γαλαξίας αυτός είναι γνωστός επίσης με την ονομασία «Το Ποτάμι» και αποτελεί αντικείμενο παρατήρησης επειδή, όπως λένε οι επιστήμονες, τη «γαλήνη του» έχουν ταράξει τελευταία δύο εκρήξεις σουπερνόβα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα δύο σουπερνόβα έγιναν μέσα σε διάστημα 30 ετών. Το πρώτο εντοπίστηκε το 1982 και το δεύτερο το 2007. Ετσι πολλοί επιστήμονες έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στον συγκεκριμένο γαλαξία για να μελετήσουν το πλέον βίαιο κοσμικό φαινόμενο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk