Ελεγχος του αυτοκινήτου με τη… νοηματική

Τεχνικοί της εταιρείας Harman που ειδικεύεται στην κατασκευή συστημάτων ψυχαγωγίας σε οχήματα ανέπτυξαν μια νέα τεχνολογία με την οποία ο οδηγός ενός αυτοκινήτου μπορεί να ελέγχει τα διάφορα συστήματά του με απλές κινήσεις του κεφαλιού ή των χεριών.

Τεχνικοί της εταιρείας Harman που ειδικεύεται στην κατασκευή συστημάτων ψυχαγωγίας σε οχήματα, ανέπτυξαν μια νέα τεχνολογία με την οποία ο οδηγός ενός αυτοκινήτου μπορεί να ελέγχει τα διάφορα συστήματά του με απλές κινήσεις του κεφαλιού ή των χεριών.

Νοηματικός έλεγχος

Το σύστημα αποτελείται από έναν ενσωματωμένο στο όχημα υπολογιστή και έναν αισθητήρα υπερύθρων που είναι τοποθετημένος στο καντράν. Ο αισθητήρας αναγνωρίζει τις κινήσεις του οδηγού τις οποίες στη συνέχεια «μεταφράζει» ο υπολογιστής ο οποίος και δίνει τις σχετικές εντολές στα διάφορα συστήματα.

Για παράδειγμα, ανοιγοκλείνοντας τα μάτια του ο οδηγός δίνει εντολή να τεθεί σε λειτουργία το ραδιόφωνο ή να κλείσει. Για να αυξηθεί η ένταση του ήχου το μόνο που έχει να κάνει είναι να κουνήσει ελαφρά το κεφάλι του προς τα αριστερά και για να μειωθεί να το κουνήσει προς τα δεξιά.

Αν ο οδηγός θέλει να αλλάξει σταθμό (ή τραγούδι στο CD player) πρέπει να χτυπήσει ελαφρά τα δάχτυλα του στο τιμόνι. Αν θέλει να ανοίξει τον κλιματισμό θα πρέπει απλά να περάσει το χέρι του πάνω από τον λεβιέ των ταχυτήτων.Ανεβοκατεβάζοντας το χέρι του μπορεί να αυξομειώνει την ένταση του κλιματιστικού.

Υπάρχουν και άλλες απλές κινήσεις με τις οποίες ελέγχονται λειτουργίες όπως η χρήση κινητού τηλεφώνου χωρίς ο οδηγός να αφήνει τα χέρια του από το τιμόνι κ.α.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
Σίβυλλα
Helios Kiosk