Ο Γιέρκ Ασμουσεν, πρώην υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και τώρα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε μια κρίση ειλικρίνειας αποδέχθηκε, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Stern, το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής που έκανε η χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια.

«Οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να κρίνουν θετικά την Ελλάδα για τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έλαβε τα τελευταία χρόνια» δήλωσε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι «θα πρέπει κανείς να σέβεται όσα κάνουν οι άλλοι». Κατά τον Ασμουσεν. η ελληνική προσαρμογή αν μεταφερθεί στα γερμανικά δεδομένα θα σήμαινε περίπου 125 δισ. ευρώ σε ένα χρόνο, και κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πραγματικές δυσκολίες σε κάθε κυβερνητικό συνασπισμό.

Και όντως έτσι είναι. Η ελληνική δημοσιονομική προσαρμογή, όσο ατελής και αν είναι, παραμένει μοναδική και πρωτοφανής για ευρωπαϊκή χώρα. Οι συνέπειές της απεδείχθησαν απίστευτες, τόσο για την οικονομία, όσο για την κοινωνία και την πολιτική. Και γι΄αυτό άπαντες, και ιδιαιτέρως όσοι ανοήτως κουνάνε το δάχτυλο στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό, οφείλουν τουλάχιστον σεβασμό.

Πολύ περισσότερο οι υπάλληλοι της τρόικας, ο Τράα και οι άλλοι τιμητές και κήνσορες, που εν όψει των νέων διαπραγματεύσεων τριγυρνούν στα ακριβά ξενοδοχεία της Αθήνας, κατασυκοφαντώντας πολίτες και πολιτικούς ότι δήθεν δεν κάνουν τίποτε για την κρίση, μη αντιλαμβανόμενοι ότι φέρουν και αυτοί ευθύνη για την σημερινή κατάσταση.

Το καλύτερο που έχουν να κάνουν λοιπόν είναι να σωπάσουν, αφού δεν μπορούν να αποδεχθούν τα αυτονόητα που λέει ο Ασμουσεν.