Εως και 8 δόσεις για την εξόφληση της Εφορίας μελετά η κυβέρνηση

Στην εξόφληση σε 3, 6 ή 8 δόσεις των εκκαθαριστικών της Εφορίας που αποστέλλονται στους φορολογουμένους και περιλαμβάνουν τον φόρο εισοδήματος, την έκτακτη εισφορά και το τέλος επιτηδεύματος προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

«Οι εισηγήσεις των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με την σταδιακή εξόφληση των εκκαθαριστικών της Εφορίας με τον φόρο εισοδήματος, την έκτακτη εισφορά και το τέλος επιτηδεύματος δεν έχουν αλλάξει. Η πρόταση προβλέπει ότι ο φόρος θα αποπληρωθεί μέχρι και σε 10 δόσεις», διευκρινίζουν υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης μιλώντας στον ΣΚΑΙ επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται ρύθμιση ώστε η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων να γίνει «σε 6 έως 8 δόσεις», ανάλογα με το εισόδημα που δηλώνει ο φορολογούμενος. «Δεν μπορεί να έχει την ίδια μεταχείριση κάποιος που δηλώνει εισόδημα 100.000 ευρώ, με κάποιον που είναι λίγο πάνω από το αφορολόγητο» δήλωσε ο κ. Κουβέλης.

Πάντως, από την πλευρά των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζεται πως η πρόταση που θα γίνει στην τρόικα για τη διευκόλυνση αποπληρωμής του φόρου θα προβλέπει τα έξης:

– Όσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το φόρο σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 80.000 ευρώ θα μπορούν να πληρώσουν σε επτά ισόποσες δόσεις, ενώ για ετήσιο εισόδημα άνω των 80.000 ευρώ θα παραμείνουν οι τρεις διμηνιαίες δόσεις.

– Αν ο φορολογούμενος δεν είναι συνεπής στη ρύθμιση, θα χάνει το πλεονέκτημα των δόσεων και η συνολική οφειλή θα είναι απαιτητή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012, υπό την απειλή ενεργοποίησης των μέτρων είσπραξης ληξιπρόθεσμων που αφορούν κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Τα ίδια υπηρεσιακά στελέχη δεν σχολίασαν τις ενστάσεις που έχουν διατυπώσει νομικοί κύκλοι σύμφωνα με τις οποίες το Σύνταγμα μπορεί να κάνει διάκριση στην κατανομή των φορολογικών βαρών με βάση τη φοροδοτική ικανότητα εκάστου, ωστόσο ο τρόπος αποπληρωμής των φόρων πρέπει να είναι ενιαίος.

Οι ίδιοι δικηγόροι προειδοποιούν πως η διάκριση στους τρόπους πληρωμής είναι παράνομη και αναφέρουν πως θα διεκδικήσουν μέσω της Δικαιοσύνης να υπαχθούν οι ίδιοι και οι πελάτες τους στην πλέον ευνοϊκή ρύθμιση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk