Σαρδέλα γεμιστή ψημένη μέσα σε συκόφυλλο

Το ψήσιμο σε φύλλα συκιάς έχει καταγωγή από την αρχαία Ελλάδα. Αν κάνετε τη συνταγή την άνοιξη, που τα φύλλα είναι τρυφερά, δεν χρειάζεται να τα ζεματίσετε πρώτα. Το καλοκαίρι, όμως, που έχουν σκληρύνει, τα ζεματάμε, τυλίγουμε με αυτά τις σαρδέλες και τις ψήνουμε, αλλά προτού τις σερβίρουμε βγάζουμε τα φύλλα.

Υλικά για 4 άτομα

1 ματσάκι φύλλα συκιάς, πλυμένα
1 κιλό σαρδέλες, καθαρισμένες και φιλεταρισμένες*
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μουστάρδα
4 σκελίδες σκόρδου
½ φλ. μαντζουράνα, τα φυλλαράκια
4-5 κ.σ. ξινομυζήθρα

Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει ζεματάω τα φύλλα για 2-3 λεπτά. Χτυπάω στο μπλέντερ ή στο multi τα μισά φιλέτα με το κρεμμύδι, τη μουστάρδα, το σκόρδο, τη μαντζουράνα και την ξινομυζήθρα μέχρι να γίνουν αλοιφή.

Ανοίγω τις υπόλοιπες με το εσωτερικό προς τα πάνω και μοιράζω σε αυτές την αλοιφή. Τις κλείνω και τις τυλίγω στα φύλλα συκιάς. Ψήνω τα πακετάκια σε δυνατή σχάρα για περίπου 10 λεπτά.

Μπορείτε να κάνετε την ίδια συνταγή ψήνοντας τις σαρδέλες χωρίς συκόφυλλα, σε ταψί, με λεμονάκι και λαδάκι επάνω, για να τραγανίσουν, σε δυνατό φούρνο.

* Φιλετάρισμα σαρδέλας: Με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού χαράζουμε το πίσω μέρος του ψαριού και κρατώντας το υπόλοιπο τραβάμε το κεφάλι μαζί με τη σπονδυλική στήλη και τα εντόσθια.

tip
Διαλέγω όσο το δυνατόν πιο μεγάλες σαρδέλες, πρώτον, επειδή είναι πιο εύκολο να τις φιλετάρω και δεύτερον, διότι πρέπει να προσέχουμε το μέγεθος (δηλαδή την ηλικία) των ψαριών που αγοράζουμε για να μην αδειάζουν οι θάλασσες (ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος σαρδέλας: 11 εκ. συνολικό μήκος).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk