Ο 35χρονος Γιοσιγιούκι Μιγιαμάε, που ανέλαβε τα ηνία του Miyake την ανοιξη του 2011, δεν ήταν καινούργιος στο «μαγαζί». Ανήκε στη σχεδιαστική ομάδα του οίκου από το 2006 και ξεχώριζε για τη δουλειά του. Οταν λοιπόν ο Ντάι Φουτζιβάρα, μετά από πέντε χρόνια στο τιμόνι του καλλιτεχνικού σχεδιασμού, αποχώρησε, πήρε χωρίς περιττές διαδικασίες τη θέση του.

Τον συναντήσαμε στο Παρίσι, μια μέρα μετά το πρώτο του σόου για το pret-a- porter Ανοιξη/Καλοκαίρι 2012. Ηρθε στο ραντεβού πολύ αγχωμένος, αλλά με ένα ευχάριστο χαμόγελο στα μάτια. Ζήτησε συγνώμη για την καθυστέρηση, πήρε το τσάι του και ξεκινήσαμε μια συζήτηση γύρω από τη χρωματοθεραπεία, την αναζήτηση της ευτυχίας, την εστίαση στο παρόν, την καλλιτεχνική δημιουργία και το μεγαλύτερο δημιούργημα του, τη νεογέννητη κόρη του.

– Γεννήθηκα στο Τόκιο. Ο πατέρας μου ήταν ζωγράφος και η μητέρα μου ήταν και αυτή καλλιτέχνης. Μεγάλωσα σε ένα σπίτι όπου όλα μπορούσαν να γίνουν έργο τέχνης και ήταν αδύνατο να μην επηρεαστώ από ένα τέτοιο περιβάλλον. Από παιδί ζωγράφιζα και κατασκεύαζα διάφορα πράγματα.

– Γνώρισα τονΙσέι Μιγιάκε όταν ήμουν μόλις 16 ετών. Ηταν μια καταλυτικής σημασίας επιρροή για μένα. Τότε βέβαια, παρ’ ότι ο ίδιος είχε διακρίνει ταλέντο σε μένα, δεν πίστευα πως μια μέρα θα αναλάμβανα αυτόν τον οίκο.

– Οι περισσότεροι σχεδιαστές θεωρούν εαυτούς καλλιτέχνες ,όμως, εγώ θεωρώ τον εαυτό μου σχεδιαστή. Οστόχος μου είναι να δημιουργήσω για τους πελάτες μας κάτι μοντέρνο, διατηρώντας παράλληλα τις παραδόσεις του σχεδιασμού της χώρας μου και διαφυλάσσοντας το DNA του Miyake, χωρίς όμως να εξαφανίσω τη δική μου ταυτότητα.

– Καθώς ξεκινούσα να σχεδιάζω την καλοκαιρινή κολεξιόν, είχα στον νου μου τις καταστροφές από τον σεισμό στην Ιαπωνία (σ.σ. του 2011) και ήθελα να δώσω στον κόσμο ένα μήνυμα αισιοδοξίας: ότι παρά τις εκάστοτε δυσκολίες η ζωή χρειάζεται δύναμη, θετική ενέργεια και πράξεις. Χρησιμοποίησα έντονα χρώματα, γιατί πιστεύω πως μπορούν να βοηθήσουν τον κόσμο να σκεφτεί θετικά, να ζήσει με χαρά την κάθε στιγμή και να εστιάσει τη ζωή του στο παρόν. Για μένα το χρώμα παίζει ρόλο στην αλλαγή της διάθεσης. Ενδιαφέρομαι πολύ για την προσέγγιση της ευτυχίας σε κάθε επίπεδο.

– Στον Miyake πειραματιζόμαστε με νέες τεχνικές και διαρκώς εξελίσσουμε κάποιες ιδέες που θα δείτε στην κολεξιόν Φθινόπωρο / Χειμώνας 2012-2013. Μεγαλύτερο ρόλο για μας έχει η έρευνα.Παρακάμπτουμε τον επιφανειακό σχεδιασμό, διότι τα υλικά είναι πολύ πιο ουσιαστικά για μας. Επίσης ιδιαίτερη σημασία έχουν οι συνεργασίες με μεγάλους παραδοσιακούς τεχνίτες της Ιαπωνίας, με σκοπό να δημιουργούμε μια μόδα που να φοριέται.

– Οταν ανοίγω τα μάτια μου το πρωί, το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι είναι να ασχοληθώ με οτιδήποτε άλλο εκτός από τη δουλειά. Θα έχω χρόνο να ασχοληθώ μαζί της όλη μέρα.

– Η πιο μεγάλη έμπνευση και το πιο σημαντικό δημιούργημα στη ζωή μου είναι η νεογέννητη κόρη μου. Χρειαζόμουν έναν δάσκαλο για να κατανοήσω καλύτερα το γυναικείο μυαλό. Θα πάρει καιρό ασφαλώς, αλλά θα μάθω κάτι βαθύτερο. Οταν με κοιτάει μου δίνει δύναμη να κάνω τα πάντα και να βλέπω τα πράγματα με διαφορετική οπτική.

– Στην Αθήνα έχω έρθει από παιδί πολλές φορές για διακοπές και με εντυπωσίασε ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός. Η Ακρόπολη δεν είναι κάτι που συναντάς κάθε μέρα. Η Ελλάδα δεν είναι για αρχάριους επισκέπτες. Θα θελα πάντως να μπορώ να ταξιδέψω και στα νησιά σας. Λένε πως είναι εξαιρετικά.

– Το μεγαλύτερό μου όνειρο είναι κοινό σχεδόν με τους περισσότερους ανθρώπους της ηλικίας μου: να δημιουργήσω μια νέα κίνηση πραγμάτων που θα βοηθήσει τον κόσμο να σκεφτεί πιο εποικοδομητικά και να πράξει ευεργετικά τόσο προς τον εαυτό του όσο και προς το σύνολο. Αυτό είναι μόδα για μένα.