Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία… Πρόκειται για τις χώρες που συγκροτούν το ακρωνύµιο των PIIGS, που ντροπιάζονται δηµοσίως για µια παγκόσµια οικονοµική κρίση που δεν έχει έρθει ακόµη µα όλοι την περιµένουµε. Εκτός από δοκιµαζόµενες όµως, τούτες οι χώρες τυχαίνει να είναι και πανέµορφες. Καταδυόµαστε στην ιδιοσυγκρασία των λαών τους, στις συνήθειές τους και ασφαλώς στις καλύτερες ταξιδιωτικές συµβουλές, αν σκοπεύετε να περάσετε κάπου εκεί τις διακοπές σας. Bonus, η Ισλανδία.

Ισπανία

ΠΩΣ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕ : Στην Ισπανία, η κρίση προκλήθηκε από µακροπρόθεσµα (40ετή, κυρίως) δάνεια, από την καθίζηση της οικοδοµής – και την πτώχευση σχετικών εταιρειών – καθώς και από την τροµερή αύξηση της ανεργίας. Προσθέστε στο κάδρο την εκτίναξη των τιµών του πετρελαίου, τις αυξήσεις του πληθωρισµού και την απώλεια ανταγωνιστικότητας της χώρας. Στις αρχές Ιουνίου αποφασίστηκε πακέτο διάσωσης ύψους 100 δισ. ευρώ. «Οι µεταρρυθµίσεις των τελευταίων χρόνων στρέφουν τη χώρα προς τη λάθος κατεύθυνση και δεν βρίσκουν την καρδιά των προβληµάτων» σηµείωσαν προσφάτως οι ισπανοί οικονοµολόγοι Λούις Γκαρικάνο, Τάνο Σάντος και Χεσούς Φερνάντεζ Βιλαβέρδε.

ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ : Σεβίλλη| Η πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας και γενικότερα η «πρωτεύουσα της Νότιας Ισπανίας», όπως έχει χαρακτηριστεί, είναι µια εντελώς ζωντανή πόλη που δεν θυµίζει τουριστικό θέρετρο, µα τυχαίνει να είναι πανέµορφη, γεµάτη πεζοδρόµους µε πορτοκαλιές και νεανικές πλατείες καθώς και να βρέχεται από τον θρυλικό Γουαδαλκιβίρ. Το σκηνικό που διαµορφώνεται κάθε Πάσχα από τους εκατοντάδες ναζαρένιος (νεαροί που παρελαύνουν φορώντας ψηλά καπέλα) παραπέµπει σε αγνή µαγεία και σε σκοτεινό θρίλερ διαδοχικά.

QUOTES

«Το κοινό στην Ισπανία είναι τόσο µαστουρωµένο. ∆εν µου αρέσει να παίζω σε τέτοιο κοινό γιατί απλώς δεν κάνουν τίποτα. Είµαι εγώ εδώ πάνω µε την µπάντα µου και προσπαθούµε κι εκείνοι είναι απλώς µαστουρωµένοι» – Graham Conox, µουσικός, µέλος των Blur.

«Στην Ισπανία, οι νεκροί είναι περισσότερο ζωντανοί από τους νεκρούς σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσµου» – Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, ποιητής.

«Ηταν στην Ισπανία που η γενιά µου έµαθε ότι κάποιος µπορεί να έχει δίκιο κι όµως να ηττηθεί, ότι ο εξαναγκασµός µπορεί να κατατροπώσει το πνεύµα, ότι υπάρχουν περίοδοι που η γενναιότητα δεν ανταµείβεται» – Αλµπέρ Καµύ, συγγραφέας.

SOUNDTRACK : Luz Casal – Luz III

Το άλµπουµ που έβαλε την Casal στον παγκόσµιο χάρτη είναι η πιο ποπ δουλειά της.

TO BIBΛΙΟ :

Μανουέλ Βάσκεθ Μονταλµπάν – Τα λουτρά (εκδ. Μεταίχµιο, µτφρ. Βέρα ∆αµόφλη)

Ο επιθεωρητής Πέπε Καρβάλιο, ένας αστυνοµικός που κουβαλάει στις πλάτες του όλο το βάρος του 20ού αιώνα, έχει να διερευνήσει ακόµη ένα έγκληµα µε κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις. Τι είναι αθώο και τι ένοχο; Ολα συνδέονται µεταξύ τους και συγκροτούν ένα ατµοσφαιρικό, νουάρ αφήγηµα.

Η ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ : «Είµαι 19 και µέχρι πρότινος έµενα στο σπίτι της µητέρας µου στη Μαδρίτη, πλέον ζω στην Αγγλία, αλλά επισκέπτοµαι το σπίτι το καλοκαίρι. Είναι παλιό σπίτι του ’40 από το τέλος του ισπανικού εµφυλίου, και µένω στον έκτο όροφο. Στα 10 µου, ένα πρωί ξύπνησα µε την αίσθηση ότι κάποιος µε χαστουκίζει στα µάγουλα που ήταν κατακόκκινα. Κάθε βράδυ κατά τις 3.00 ακούω κάτι σαν τον ήχο της βροχής, µα δεν βρέχει, κάτι που συµβαίνει κάθε βράδυ ανεξαιρέτως. Επίσης ακούω κρότους πάνω στο ταβάνι κάθε βράδυ».

Ξενοδοχεία

Majestic Hotel & Spa : Θαυµάσιο κλασικό ξενοδοχείο στη Βαρκελώνη.

Silken Hotel Puerta America : To εµβληµατικό design ξενοδοχείο της Μαδρίτης.

Mugaritz : Μοριακή γαστρονοµία στο Σαν Σεµπαστιάν.

Quique Dacosta : στην πόλη Ντένια της επαρχίας Αλικάντε.

Ταξί (για τρία χιλιόµετρα στη Μαδρίτη): € 5,70 – € 8.

Μετρό: € 1 – € 1,25.

Club Sandwich: € 12,70.

THE NEWS : Τριακόσιες χιλιάδες αυθαίρετα ανακάλυψε η σχετική ισπανική υπηρεσία στην περιοχή της Ανδαλουσίας, αποδεικνύοντας την τάση του ευρωπαϊκού Νότου να χτίζει όπου του καπνίσει. Από τα στοιχεία που είδαν το φως της δηµοσιότητας προέκυψε ότι οι 80.000 από τις 300.000 χτίστηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, καθώς η κρίση ρουθούνιζε στον σβέρκο της Ευρώπης.