Τρόϊκα στην Κύπρο: Κάντε το όπως η Ελλάδα

Ακριβώς την ίδια συνταγή που εφάρμοσαν στην Ελλάδα (και που από τους πάντες θεωρείται αποτυχημένη) άρχισε να εφαρμόζει η τρόικα και στην Κύπρο. Ζήτησε τις υπογραφές για δέσμευση στο πρόγραμμα στήριξης από όλους του υποψηφίους Προέδρους της Δημοκρατίας, αφού ο Πρόεδρος κ. Δ. Χριστόφιας δεν πρόκειται να είναι και πάλι υποψήφιος και οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο του 2013

Ακριβώς την ίδια συνταγή που εφάρμοσαν στην Ελλάδα (και που από τους πάντες θεωρείται αποτυχημένη) άρχισε να εφαρμόζει η τρόικα και στην Κύπρο. Ζήτησε τις υπογραφές για δέσμευση στο πρόγραμμα στήριξης από όλους του υποψηφίους Προέδρους της Δημοκρατίας, αφού ο Πρόεδρος κ. Δ. Χριστόφιας δεν πρόκειται να είναι και πάλι υποψήφιος και οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο του 2013.

Σύμφωνα με τον κυπριακό Τύπο, ο κυριότερος διεκδικητής της προεδρίας της Δημοκρατίας της Κύπρου, αρχηγός του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Ν. Αναστασιάδης, εμφανίζεται πρόθυμος να βάλει την υπογραφή του, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κάλεσε την κυβέρνηση να συνεργαστεί και να συνεννοηθεί με τις πολιτικές δυνάμεις ενόψει της υπογραφής του Μνημονίου, καθώς, όπως είπε, η εφαρμογή του προγράμματος χρειάζεται τη συναίνεση όλων.

Η τρόικα επρόκειτο να επιστρέψει στην Κύπρο στις 16 Ιουλίου, αλλά άλλαξε την ημερομηνία επιστροφής στις 22 Ιουλίου και άρχισαν οι συζητήσεις για την καθυστέρηση της έλευσής της. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στ. Στεφάνου έσπευσε να διευκρινίσει ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι τα κλιμάκια της τρόικας δεν έχουν ολοκληρώσει τη μελέτη των στοιχείων που έχουν συγκεντρώσει από τις τράπεζες και την κυπριακή οικονομία.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι η καθυστέρηση της άφιξης της τρόικας δεν συνδέεται με το ενδεχόμενο λήψης δανείου είτε από τη Ρωσία είτε από άλλη χώρα. Αντιθέτως, ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Ν. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η τρόικα είναι δυσαρεστημένη εξαιτίας των προσπαθειών που καταβάλλει η κυπριακή κυβέρνηση για εξασφάλιση δανείου από τρίτη χώρα.

Την ίδια ώρα εισάγεται και στην Κύπρο το περίφημο «name and shame», δηλαδή η δημοσιοποίηση των ονομάτων (φυσικών και νομικών) προσώπων που οφείλουν μεγάλα ποσά στο Δημόσιο. Τα ίδια, δηλαδή, που απαίτησαν οι τροϊκανοί και στην Ελλάδα. Βεβαίως οι Αρχές λένε ότι το σύστημα αυτό εντάσσεται στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk