Ενώ η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα εξετάζει την αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης για ιατρικούς λόγους στις Ηνωμένες Πολιτείες το «απαγορευμένο» φυτό εξακολουθεί να αποκαλύπτει όλο και περισσότερες θεραπευτικές αρετές.

Ερευνητές στη Βρετανία ανακάλυψαν ότι δυο συστατικά των φύλλων της κάνναβης μπορούν να αυξήσουν την ποσότητα ενέργειας που «καίει» ο οργανισμός. Μπορούν δηλαδή να επιταχύνουν τον μεταβολισμό μας, βοηθώντας στην καταπολέμηση όχι μόνο της παχυσαρκίας αλλά και του διαβήτη καθώς και γενικότερα του μεταβολικού συνδρόμου.

Σε δεύτερη φάση κλινικών δοκιμών

Παρ’ ό,τι το κάπνισμα της κάνναβης προκαλεί το αίσθημα της πείνας, διαπιστώθηκε ότι δύο επιμέρους ουσίες του φυτού (THCV και κανναβιδιόλη) κόβουν την όρεξη. Τα δυο «επίμαχα» συστατικά έχουν ήδη δοκιμαστεί σε πειραματόζωα με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Όπως αποδείχθηκε βοηθούν στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 ενώ παράλληλα μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα και το σπλαχνικό λίπος σε βασικά όργανα όπως το ήπαρ.

Οι επιστήμονες διεξάγουν τώρα κλινικές δοκιμές σε 200 ανθρώπους με στόχο να αναπτύξουν ένα φάρμακο για την καταπολέμηση του μεταβολικού συνδρόμου – ενός συνόλου παραγόντων, όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η παχυσαρκία, που συνδυαστικά αυξάνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικά και εμφράγματα.

«Διεξάγουμε τέσσερις κλινικές δοκιμές φάσης 2a και περιμένουμε αποτελέσματα ως το τέλος του έτους» δήλωσε η Στεφ Ράιτ, επικεφαλής των ερευνών. «Ενδιαφερόμαστε να δούμε πώς οι ουσίες αυτές επηρεάζουν την κατανομή του λίπους και τη χρήση του από τον οργανισμό, ως θεραπεία για τα μεταβολικά νοσήματα».

Ειδική άδεια για φαρμακευτικούς λόγους

Η παραγωγή κάνναβης είναι παράνομη στη Βρετανία όμως η εταιρεία GW Pharmaceuticals, η οποία αναπτύσσει το φάρμακο, έχει λάβει ειδική άδεια για την καλλιέργεια του φυτού σε μια μυστική τοποθεσία στη Νότια Αγγλία.

Η καλλιέργεια γίνεται επιλεκτικά ώστε τα φυτά να παράγουν διαφορετικούς συνδυασμούς και αναλογίες κανναβινοειδών – των διαφόρων συστατικών που περιέχει η κάνναβη. Η εταιρεία αναπτύσσει επίσης φάρμακα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και την επιληψία.