ΣΥΡΙΖΑ: «Κυβέρνηση μνημονίου κι όχι επαναδιαπραγμάτευσης»

Στη λογική ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είναι «μια κυβέρνηση εφαρμογής του Μνημονίου» και έχει ξεχάσει όσα προεκλογικά έλεγαν τα κόμματα που την στηρίζουν για την επαναδιαπραγμάτευση, αναμένεται να κινηθεί η κριτική του κ. Αλ. Τσίπρα κατά την συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων.

Στη λογική ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είναι «μια κυβέρνηση εφαρμογής του Μνημονίου» και έχει ξεχάσει όσα προεκλογικά έλεγαν τα κόμματα που την στηρίζουν για την επαναδιαπραγμάτευση, αναμένεται να κινηθεί η κριτική του κ. Αλ. Τσίπρα κατά την συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων.

Σε προπαρασκευαστική συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της συζήτησης που ξεκινά το απόγευμα της Παρασκευής, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρα, ο οποίος δήλωσε ότι επαναδιαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο όταν το πρόγραμμα επανέλθει στην τροχιά του. («Δηλαδή ποτέ, όπως δείχνει η εμπειρία από τις αλλεπάλληλους εκτροχιασμούς του προγράμματος κατά το παρελθόν», σημειώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ).
Σε ό,τι αφορά την ανακολουθία των προεκλογικών λόγων ΝΔ, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ και των μετεκλογικών κυβερνητικών προθέσεων η αξιωματική αντιπολίτευση και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας αναμένεται να θέσει δύο ζητήματα:
– πως η ασυνέπεια συνιστά αντιδημοκρατική εκτροπή, αφού η λαϊκή ετυμηγορία ήταν ξεκάθαρη, υπέρ της αλλαγής της πολιτικής του μνημονίου και
– πως η συνέχιση της πολιτικής του μνημονίου θα διατηρήσει βαθειά την ύφεση, θα οδηγήσει σε νέα λουκέτα και αύξηση της ανεργίας, θα επιδεινώσει την φτώχεια και την εξαθλίωση και θα εντείνει την ανθρωπιστική κρίση.
Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ρίξει σχεδόν όλο το βάρος της κριτικής του στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, όπου αναμένεται να επισημάνει πως στερούν αναπτυξιακά εργαλεία σε μια συγκυρία που η χώρα τα εχει απόλυτη ανάγκη και ιδίως σε τομείς στρατηγικής σημασίας όπως η ενέργεια και οι υποδομές.

«Μήτρα σκανδάλων οι αποκρατικοποιήσεις»

Επίσης, ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να τονίσουν ότι στερούν πολύτιμα δημόσια έσοδα σε βάθος χρόνου, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την οικονομική στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων. Παράλληλα, αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της διαφθοράς, καθώς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν τις αποκρατικοποιήσεις «μήτρα σκανδάλων, η οποία δεν πρόκειται να μείνει ατιμώρητη».
Στο σκέλος των προτάσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί στο πλαίσιο των προεκλογικών του εξαγγελιών και αναμένεται να επαναφέρει τα θέματα της άμεσης υλικής ανακούφισης των πιο αδύναμων, την παραγωγική ανασυγκρότηση με ενίσχυση της απασχόλησης, των δημόσιων αγαθών και την προστασία του περιβάλλοντος, Θα επιχειρήσει ο κ. Τσίπρας και οι αρμόδιοι επί των οικονομικών να περιγράψουν τις προτάσεις τους για δίκαιη δημοσιονομική εξισορρόπηση, με πάταξη, αφενός, της σπατάλης εξαιτίας της διαφθοράς και της διαπλοκής χάριν της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και των δημοσίων επενδεύσεων και αύξηση, αφετέρου, των δημοσίων εσόδων με περιορισμό της φοροδιαφυγής και μετάθεση φορολογικών βαρών από τους αδύναμους στους οικονομικά ισχυρούς.
Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην στρατηγική σημασία, όπως αναφέρουν στελέχη του, του αγροτικού τομέα και του τουρισμού, όπου όπως σημειώνεται «το πρότυπο ανάπτυξης δεν μπορεί να είναι τα all-inclusive ξενοδοχειακά μεγαθήρια που δεν αφήνουν σχεδόν τίποτα στις τοπικές οικονομίες αλλά μικρομεσαίες τουριστικές μονάδες, διαρθρωμένες με βάση τις τοπικές οικονομικές – πολιτισμικές και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες και ενταγμένες σε έναν ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό τόσο κατά περιφέρεια όσο και κατά συμπλέγματα κλάδων».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk