Ένα οικιακό τεστ για τον ιό HIV του AIDS έλαβε το πράσινο φως για πώληση στα αμερικανικά φαρμακεία από την αρμόδια Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Το τεστ που ονομάζεται OraQuick και παρασκευάζεται από την εταιρεία OraSure μπορεί να διεξαχθεί πολύ απλά στην ιδιωτικότητα του σπιτιού του κάθε ατόμου: ο χρήστης λαμβάνει ένα μικρό δείγμα σάλιου από το στόμα του και τα αποτελέσματα εξάγονται μέσα σε 20 ως 40 λεπτά.

«Φρένο» στην εξάπλωση του AIDS

Οι υπεύθυνοι της FDA χαρακτήρισαν την κυκλοφορία του τεστ που αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες (σε περίπου 30.000 φαρμακεία αλλά και στο Διαδίκτυο), ως ένα σημαντικό βήμα προς την εξέταση πολλών ατόμων που διαφορετικά δεν θα ελέγχονταν ποτέ για τον HIV. Με το νέο τεστ οι αρμόδιοι της Υπηρεσίας ελπίζουν ότι θα μπει «φρένο» στην εξάπλωση της επιδημίας του AIDS στη χώρα – εκτιμάται ότι σήμερα στις ΗΠΑ 1,2 εκατομμύρια άτομα είναι θετικά στον ιό HIV, ωστόσο το 20% εξ αυτών δεν το γνωρίζουν, με αποτέλεσμα να αποτελούν «πηγή μόλυνσης».

Η εταιρεία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει ποια θα είναι η ακριβής τιμή του τεστ, ωστόσο επιβεβαιώνει ότι δεν θα ξεπερνά τα 60 δολάρια (περίπου 48 ευρώ).

Ενα δείγμα σάλιου είναι αρκετό για τη διεξαγωγή του τεστ

Οι αντιρρήσεις

Πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξαν αντιρρήσεις στο άκουσμα της έγκρισης του τεστ. Και αυτό διότι μπορεί να εμφανίζει ακρίβεια της τάξεως του 99.98% σε ό,τι αφορά τα άτομα που δεν έχουν μολυνθεί, ωστόσο η ακρίβειά του δεν ξεπερνά το 92% σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό των μολυσμένων με HIV ατόμων. Αυτό σημαίνει ότι περίπου ένα μολυσμένο άτομο στα 12 θα λάβει ψευδώς αρνητική απάντηση, τη στιγμή που ένα στα 5.000 άτομα που δεν έχουν μολυνθεί θα λάβει ψευδώς θετική απάντηση.

Σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιοι της FDA προειδοποιούν ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του τεστ απαιτείται περαιτέρω έλεγχος από ειδικό προκειμένου να επιβεβαιωθεί. Τα άτομα που λαμβάνουν θετικό αποτέλεσμα πρέπει να προχωρήσουν σε άμεση επιβεβαίωσή του με εργαστηριακή εξέταση. Αλλά και όσα λάβουν αρνητικό αποτέλεσμα πρέπει να επαναλάβουν την εξέταση μετά από τρεις μήνες καθώς μπορεί κάποιος να έχει μολυνθεί πρόσφατα και απαιτούνται αρκετές εβδομάδες προτού εμφανιστούν στον οργανισμό του αντισώματα εναντίον του HIV.

Προληπτική στρατηγική ενάντια στην επιδημία

Δίνοντας μια απάντηση στις ανησυχίες ο δρ Αντονι Φάουτσι, ερευνητής επί μακρόν στο πεδίο του AIDS και επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μεταδοτικών Νόσων των ΗΠΑ τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι «εάν το τεστ αυτό αυξήσει τον αριθμό των ατόμων που θα λάβουν θεραπεία για τον HIV, τα πλεονεκτήματα υπερτερούν των όποιων αντιρρήσεων». Ο ειδικός προσέθεσε ότι αν ένα άτομο που έχει μολυνθεί με τον ιό του AIDS ξεκινήσει αντιρετροϊκή θεραπεία μειώνονται ως και κατά 96% οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού σε άλλα άτομα.

Ετσι η θεραπεία για τον HIV εκτός του ότι σώζει το ίδιο το άτομο (με αποτέλεσμα κάποιοι να θεωρούν ότι το AIDS έχει πλέον μετατραπεί σε μια χρόνια νόσο όπως πολλές άλλες), αποτελεί και μια μορφή προληπτικής στρατηγικής για την αποτροπή εξάπλωσης της επιδημίας στον πληθυσμό.