Μπορεί πριν από μερικά χρόνια τα πρώτα κινητά να είχαν δημιουργηθεί με στόχο τη διαρκή τηλεφωνική επικοινωνία, ωστόσο στην περίπτωση των smartphone η λογική ως προς τη χρήση των συσκευών φαίνεται πως έχει αλλάξει.

Πρωταγωνιστικό ρόλο, σύμφωνα με βρετανική έρευνα, κατέχουν πλέον η πλοήγηση στο Ιντερνετ, οι εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, τα παιχνίδια και η μουσική, ρίχνοντας τις τηλεφωνικές κλήσεις στην πέμπτη θέση.

Κινητό-«ελβετικός σουγιάς»

Τα ενδιαφέροντα στοιχεία έρχονται από τους υπεύθυνους της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας O2, οι οποίοι μελέτησαν τις συνήθειες 2.000 κατόχων smartphone. Είδαν λοιπόν ότι στις μέρες μας, ο μέσος χρήστης αφιερώνει μόλις 12 λεπτά σε κλήσεις, τη στιγμή που για τη χρήση διαφόρων εφαρμογών (κοινωνικής δικτύωσης, ψυχαγωγίας κ.ά.) αφιερώνει περί τις δύο ώρες ημερησίως. Για τη σύνταξη γραπτών μηνυμάτων αφιερώνει 10 λεπτά, ενώ στις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης τύπου Facebook και Τwitter «κολλάει» κατά μέσο όρο για περίπου 17 λεπτά την ημέρα.

«Τα smartphone έχουν μετατραπεί σε έναν ψηφιακό “ελβετικό σουγιά”, αντικαθιστώντας άλλα καθημερινά είδη όπως τα ρολόγια, τις κάμερες, τα βιβλία ή ακόμη και τους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές» εξηγεί ο γενικός διευθυντής συσκευών της εταιρείας, Ντέιβιντ Τζόνσον.

Συγκεκριμένα φάνηκε ότι το 54% των κατόχων έξυπνων κινητών χρησιμοποιούν τη συσκευή τους ως ξυπνητήρι και το 46% σταμάτησε να φοράει ρολόι καθώς αντικατέστησε το αξεσουάρ με το τεχνολογικά προηγμένο «αξεσουάρ». Το 39% τραβάει φωτογραφίες πλέον με το κινητό και το 25% χρησιμοποιεί τη συσκευή του στη θέση του φορητού υπολογιστή.

Οι συνήθειες του σύγχρονου χρήστη

Ιδού λοιπόν αναλυτικά η σειρά των συνηθειών που «κλέβουν» την καρδιά και τα… δάκτυλα των χρηστών:

  1. Πλοήγηση στο Διαδίκτυο – 24,49 λεπτά ημερησίως
  2. Σελίδες κοινωνικής δικτύωσης – 17,29 λεπτά
  3. Παιχνίδια – 14,26 λεπτά
  4. Μουσική – 15,38 λεπτά
  5. Τηλεφωνικές κλήσεις – 12,08 λεπτά
  6. Email – 11,06 λεπτά
  7. SMS – 10,12 λεπτά
  8. Ταινίες / τηλεόραση – 09,23 λεπτά
  9. Ανάγνωση βιβλίων – 09,18 λεπτά
  10. Λήψη φωτογραφιών – 03,25 λεπτά