Στις εννιά ανήλθαν οι ελληνικές προκρίσεις σε τελικούς του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του Ελσίνκι. Στη χθεσινή γυναικεία πεντάδα (Παπαχρήστου, Πέρρα, Πανέτα, Στεργίου, Λίκα) ήρθαν να προστεθούν σήμερα ο «συνήθης ύποπτος» Περικλής Ιακωβάκης, το δυναμικό δίδυμο του επί κοντώ Νικόλ Κυριακοπούλου και Κατερίνα Στεφανίδη, και ο τριπλουνίστας Δημήτρης Τσιάμης.
Ο Ιακωβάκης θα βρεθεί για τέταρτη φορά σε τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μετά το 2002 στο Μόναχο, το 2006 στο Γκέτεμποργκ και το 2010 στην Βαρκελώνη. Στον σημερινό δεύτερο ημιτελικό ήταν δεύτερος στη σειρά του με 49.83 παίρνοντας την απευθείας πρόκριση στον τελικό. Νικητής της σειράς ήταν ο Ουκρανός Στάνισλαβ Μελνίκοφ, χάλκινος πριν δύο χρόνια στη Βαρκελώνη, με 49.72 ενώ την καλύτερη επίδοση των ημιτελικών σημείωσε ο Εμιρ Μπέκριτς με 49.37, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ Σερβίας. «Δεν ήμουν πολύ καλός. Είχα κάποια προβληματάκια τεχνικής, λόγω έλλειψης αυτοπεποίθησης πάνω στην κούρσα. Επρεπε να κερδίσω την κούρσα να έχω τρέξει πιο γρήγορα. Τώρα τα κεφάλια μέσα και αύριο να πάμε για τα καλύτερα. Πρέπει να πάω καλά στον τελικό, γιατί χρωστάω και μια υπόσχεση». δήλωσε ο Ιακωβάκης, ο οποίος με 49.04 έχει την κορυφαία φετινή επίδοση, από όλους όσοι ταξίδεψαν στο Ελσίνκι.

Στον πρώτο διάδρομο της πρώτης ημιτελικής σειρά έτρεξε ο νεαρός Σπύρος Παπαδόπουλος, ο οποίος όμως τερμάτισε όγδοος στη σειρά του με χρόνο 51.89 και 23ος στο σύνολο.

Τις προβλέψεις ότι έχουν τις δυνατότητες για να προκριθούν στον τελικό του επί κοντώ επιβεβαίωσαν οι Νικόλ Κυριακοπούλου και Κατερίνα Στεφανίδη που ξεπέρασαν τα 4,40 μ. Ο προκριματικός είχε επεισοδιακή εξέλιξη. Οταν ολοκληρώθηκαν οι προσπάθειες στα 4,40 μ., υπήρχαν 11 αθλήτριες που είχαν υπερβεί το συγκεκριμένο ύψος και άλλες τρεις, ανάμεσα τους και η Στέλλα Λεδάκη, που είχαν τις ίδιες προσπάθειες στα 4,35 μέτρα Οι αθλήτριες ζήτησαν να τελειώσει σε αυτό το σημείο ο αγώνας και να προκριθούν στον τελικό 14, αντί να συνεχίσουν στα 4,45 μ., που ήταν το όριο για τον τελικό.

Το αίτημά τους δεν έγινε δεκτό καθώς η Τσέχα Πτατσνίκοβα είχε αφήσει το 4,40 μ. και είχε ζητήσει να πάει στο 4,45 μέτρα. Μετά από 30λεπτες συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, υπερίσχυσε η άποψη των κριτών που διέταξαν να συνεχιστεί ο αγώνας. Ακολούθησαν κωμικοτραγικές σκηνές με τις αθλήτριες που ήθελαν να αντιδράσουν να μην κάνουν προσπάθειες. Απλώς περπατούσαν στον διάδρομο και στη συνέχεια έριχναν τον πήχη δίχως να κάνουν άλμα. Η μοναδική που δοκίμασε και τελικά ξεπέρασε τα 4,45 μ., ήταν η Πτατσνίκοβα, που έτσι άφησε τελικά εκτός τελικού τη Λεδάκη και τη Μόνικα Πίρεκ, τις δύο αθλήτριες που είχαν ξεπεράσει με την πρώτη προσπάθεια τα 4,35 μέτρα.

Κυριακοπούλου και Στεφανίδη, ξεπέρασαν με την πρώτη προσπάθεια τα 4,40 μέτρα. Αμφότερες ξεκίνησαν από τα 4,15 μέτρα. Η Λεδάκη ξεκίνησε από το 4,05 μ. και ξεπέρασε μέχρι τα 4,35 μ., όλα τα ύψη με την πρώτη προσπάθεια.
«Οι κριτές δεν καταλάβαιναν. Θα μπορούσαμε να είχαμε τελειώσει νωρίτερα. Αισθάνομαι πολύ καλά. Ολες οι προσπάθειες ήταν καλές. Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ. Για μένα αυτός είναι επιτυχία η πρόκριση στον τελικό», δήλωσε πανευτυχής η Στεφανίδη.
Η Κυριακοπούλου αφού παραδέχθηκε ότι: «Εκανα κάποια λάθη στο πρώτο άλμα.» εξέφρασε την αισιοδοξία της για τη συνέχεια: «Ο τελικός θα είναι ανοιχτός και όλα είναι εφικτά. Να είμαστε καλά, να έχουμε καλές συνθήκες».
Στον δεύτερο τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της καριέρας του θα πάρει μέρος ο Δημήτρης Τσιάμης. Ο κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ στο τριπλούν, προσγειώθηκε στην πρώτη προσπάθεια του στα 16,55 μ., επίδοση με την οποία σφράγισε την πρόκριση στον τελικό του Σαββάτου. Το όριο για τον τελικό ήταν 16,75 μ. αλλά το πέρασαν μόλις τέσσερις άλτες. Ο έλληνας πρωταθλητής προκρίθηκε με την ένατη επίδοση.