Ξεκινά σταδιακά από αύριο Τετάρτη η εξέταση των ενστάσεων που υποβλήθηκαν από τους πολίτες κατά την περίοδο της Ανάρτησης σε 33 περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Ηλείας, της Ζακύνθου, της Θεσπρωτίας, της Πρέβεζας, της Αργολίδας, της Αρκαδίας, της Κορινθίας, της Λακωνίας, της Καρδίτσας και της Λάρισας.

Οι δικαιούχοι οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση διόρθωσης ή ένσταση και έχουν λάβει επιστολή από το Γραφείο Κτηματογράφησης που τους ενημερώνει ότι η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στην Επιτροπή Ενστάσεων έχουν δύο τρόπους για να πληροφορηθούν την ημερομηνία και τον τόπο εξέτασής της:

α) Τηλεφωνικά από το αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης

β) Ηλεκτρονικά με την ειδική εφαρμογή «Συνεδριάσεις Επιτροπών Ενστάσεων», η οποία θα βρίσκεται σύντομα στον ιστότοπο της Κτηματολόγιο ΑΕ στην πύλη e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες.

Για την πρόσβαση στην υπηρεσία «Συνεδριάσεις επιτροπών ενστάσεων» οι ενδιαφερόμενοι χρειάζεται αρχικά να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό (username, password).

Οσοι έχουν ήδη εγγραφεί στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες της πύλης e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ οι κωδικοί τους ισχύουν ως έχουν.

Η αναζήτηση του τόπου και του χρόνου διεξαγωγής της συνεδρίασης της Επιτροπής Ενστάσεων μπορεί να γίνει εναλλακτικά με την εισαγωγή των παρακάτω:

§Αριθμό πρωτοκόλλου ένστασης (δόθηκε κατά την υποβολή της ένστασης)

§Επώνυμο και όνομα

§ΚΑΕΚ (Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου) το οποίο έχει λάβει το ακίνητο και αναγράφεται στο απόσπασμα διαγράμματος που σας εστάλη κατά την Ανάρτηση

Αναζητώντας με βάση τον ΚΑΕΚ του ακινήτου, ο δικαιούχος μπορεί θα ενημερωθεί, εκτός από την εξέταση της ένστασης που υπέβαλε ο ίδιος, και για την εξέταση τυχόν ενστάσεων που υποβλήθηκαν από τρίτους για το συγκεκριμένο ακίνητο.

Σημαντική μείωση των ενστάσεων

Ποιοτικό άλμα στην κατάρτιση των μελετών κτηματογράφησης καταδεικνύουν τα στοιχεία της Ανάρτησης από τις 33 περιοχές. Οι αιτήσεις διόρθωσης και οι ενστάσεις που υποβλήθηκαν από τους πολίτες είναι περίπου 49.000 και αντιστοιχούν στο 3,6% του συνόλου των δικαιωμάτων, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στα παλαιά προγράμματα ξεπερνούσε το 20%.

Η μείωση επετεύχθη με την ενσωμάτωση τεχνολογιών πληροφορικής σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας κτηματογράφησης και τη βελτίωση των προδιαγραφών και των ελέγχων.

Ειδικότερα, στο σύνολο των 1,4 εκατ. δικαιωμάτων που καταγράφηκαν στις 33 περιοχές:

– υποβλήθηκαν περίπου 49.000 αιτήσεις διόρθωσης και ενστάσεις εκ των οποίων το 1,8% αφορά ενστάσεις και το υπόλοιπο αιτήσεις διόρθωσης.

– από το 1,8% των ενστάσεων, το 1% αφορά σε χωρικές μεταβολές, δηλαδή αμφισβητήσεις ως προς το σχήμα, τη θέση ή το εμβαδόν των ακινήτων, ενώ το υπόλοιπο 0,8% σε διορθώσεις της νομικής πληροφορίας των ακινήτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λιγότερο από το 1% των γεωτεμαχίων φέρουν το χαρακτηρισμό «αγνώστου ιδιοκτήτη» όταν το αντίστοιχο ποσοστό στα παλαιά προγράμματα ήταν 4%. Ακόμη, περίπου 45.000 δικαιούχοι δικαιωμάτων (7,2%) παρότι δεν είχαν δηλώσει το δικαίωμά τους, εντοπίστηκαν από τους υποβληθέντες τίτλους κτήσης (συμβόλαια, δικαστικές αποφάσεις, διοικητικές πράξεις κ.α.) και καταγράφηκαν στην κτηματολογική βάση της Ανάρτησης.

Οι περιοχές για τις οποίες ξεκινά η εξέταση των ενστάσεων αναμένεται να έχουν ενταχθεί σε καθεστώς λειτουργίας σταδιακά μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013.