• Αναζήτηση
 • Πέθανε ο «μοναχικός Χόρχε», η τελευταία γιγάντια χελώνα στο υποείδος της

  Ο «Μοναχικός Χόρχε», η τελευταία γιγάντια χελώνα του είδους της, που ζούσε σε ένα από τη νησιά του αρχιπελάγους των Γκαλάπαγκος, πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 100 ετών χωρίς να αφήσει απογόνους, ανακοίνωσαν οι αρχές του Εθνικού Πάρκου.

  Ο «μοναχικός Χόρχε», το τελευταίο άτομο ενός υποείδους της γιγάντιας χελώνας των Γκαλάπαγκος, πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 100 ετών χωρίς να αφήσει απογόνους, ανακοίνωσαν οι αρχές του Εθνικού Πάρκου.

  Η γιγάντια χελώνα ζούσε στο νησί Πίντα του αρχιπελάγους και επί δεκαετίες περιβαλλοντολόγοι προσπαθούσαν μάταια να επιτύχουν την αναπαραγωγή του.

  Μέχρι το θάνατό του, ήταν το σπανιότερο πλάσμα στον κόσμο.

  Από τους υπεύθυνους του Πάρκου έγινε γνωστό ότι βρέθηκε νεκρός κοντά στη φωλιά του από τον φύλακα που τον φρόντιζε επί 40 χρόνια, τον Φάουστο Γέρενα.

  Οι αρχές του Εθνικού Πάρκου ανακοίνωσαν ότι θα γίνει νεκροψία για να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου του.

  Οι χελώνες των Γκαλάπαγκος, Chelonoidis nigra, ζουν συνήθως περί τα 200 χρόνια. Ο «μοναχικός Χόρχε» εντοπίσθηκε για πρώτη φορά από έναν Ούγγρο επιστήμονα στο νησί Πίντα το 1972.

  Οι περιβαλλοντολόγοι πίστευαν ότι το υποείδος του, η Chelonoidis nigra abingdoni, είχε εξαφανισθεί. Αφού έζησε επί 15 χρόνια με μία θηλυκή χελώνα, ο Χόρχε ζευγάρωσε, αλλά τα αυγά δεν γονιμοποιήθηκαν. Στη συνέχεια μοιράστηκε τη φωλιά του και με άλλες θηλυκές συγγενείς με το υποείδος του, χωρίς να ζευγαρώσει.

  Ηταν το σύμβολο των νησιών Γκαλάπαγκος, τα οποία προσελκύουν 180.000 επισκέπτες κάθε χρόνο.

  Στα Γκαλάπαγκος ζουν σήμερα περίπου 20.000 γιγάντιες χελώνες, οι οποίες μοιράζονται σε περίπου δέκα υποείδη.

  Κόσμος
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Οι σαμπάνιες του τσάρου… Η τεράστια ψάθινη καπελίνα με την υπογραφή Eugenia Kim παρασύρθηκε από τους ισχυρούς ανέμους οι οποίοι έπνεαν στα τουρκικά... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk