Η Ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με την αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, επισημαίνει ο πρόεδρος του Euro Working Group, που συντονίζει τις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών, Τόμας Βίζερ.

«Το πρόγραμμα που καταρτίσαμε μέχρι τώρα δεν έχει πλέον ισχύ, καθώς έχει εκτροχιασθεί», υποστηρίζει – σύμφωνα με την Deutsche Welle – με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο επίκεντρο της οποίας θα τεθούν οι εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ισπανία.

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επικεφαλής του Euro Working Group προέβη στην επισήμανση ότι η Αθήνα βρίσκεται μήνες πίσω από τα χρονοδιαγράμματα όσον αφορά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ «παράλληλα η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα εξελίχθηκε χειρότερα απ’ ό,τι αναμενόταν».

Σύμφωνα με τον αυστριακό αξιωματούχο, οι χώρες της Ευρωζώνης συμφωνούν στην ανάγκη αναπροσαρμογής του ελληνικού προγράμματος.

«Θα πρέπει να διεξαγάγουμε εκ νέου σοβαρές διαπραγματεύσεις προκειμένου να θέσουμε πάλι εντός τροχιάς το πρόγραμμα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βίζερ, για να προσθέσει ότι εάν η Ελλάδα δεν κερδίσει το χαμένο έδαφος ή δεν της δοθεί περισσότερος χρόνος, θα πρέπει ή να προχωρήσει σε μεγαλύτερες περικοπές ή να δεχθεί περισσότερα χρήματα από τους ευρωπαίους εταίρους της.

Στο σημερινό Eurogroup θα συζητηθεί και το ισπανικό ζήτημα. Σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες, η Μαδρίτη θα καταθέσει επίσημα το αίτημα για οικονομική βοήθεια των τραπεζών της. «Αυτό υποθέτουμε, αλλά εάν αυτό δεν γίνει σήμερα θα γίνει μία ημέρα αργότερα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βίζερ.

Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν αποφασίσει τη διάθεση έως και 100 δισ. ευρώ για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών. Ωστόσο, η Μαδρίτη αναμένει το αποτέλεσμα του ελέγχου σε δύο τράπεζές της προτού καταθέσει επίσημα το αίτημα για οικονομική βοήθεια.

Αλλαγή στάσης από Φέκτερ

Σε συνέντευξή της προς την εφημερίδα «Die Presse», η αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, τάσσεται υπέρ της χορήγησης περισσότερου χρόνου στην Ελλάδα.

«Οι Έλληνες δεν δούλεψαν τους τελευταίους μήνες στο πρόγραμμά τους, αλλά είχαν παραλύσει πολιτικά λόγω του προεκλογικού αγώνα. Πρέπει τώρα να διορθώσουμε αυτή τη ζημιά», σημειώνει.

«Πόσο μεγάλη είναι η ζημιά;» ρωτά η εφημερίδα, για να απαντήσει η κ. Φέκτερ ότι «αυτό θα μπορούμε να το πούμε σε μερικές εβδομάδες. Στόχος μας είναι, ως γνωστόν, να μειώσει η Ελλάδα το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020. Αυτό πιθανόν να πρέπει να αναπροσαρμοστεί».