Με αντίπαλο τον χρόνο, τη σωματική και πνευματική κόπωση και σημαντικές απουσίες ξεκίνησε η προετοιμασία της εθνικής μπάσκετ των ανδρών, που θα συμμετάσχει στο προολυμπιακό τουρνουά της Βενεζουέλας (Καράκας, 2-8 Ιουλίου) με στόχο την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (29 Ιουλίου – 12 Αυγούστου). Εκτός από τον ομοσπονδιακό τεχνικό κ. Ηλία Ζούρο, ο οποίος απόψε θα κοουτσάρει την Αναντολού Εφές στον έκτο τελικό του τουρκικού πρωταθλήματος (η Μπεσίκτας προηγείται 3-2 και θέλει άλλη μια νίκη για να στεφθεί πρωταθλήτρια) και τους τρεις «Ιταλούς» Νίκο Ζήση (Μοντεπάσκι Σιένα), Γιάννη Μπουρούση και Αντώνη Φώτση (Αρμάνι Μιλάνο), που συγκρούονται για το ιταλικό πρωτάθλημα, απών από το πρώτο ραντεβού στο ΟΑΚΑ ήταν και ο Νικ Καλάθης.

Ο ομογενής γκαρντ του Παναθηναϊκού ενημέρωσε την Ελληνική Ομοσπονδία ότι μπερδεύτηκε με τις πτήσεις του και γίνεται προσπάθεια να διευθετηθεί το θέμα το συντομότερο δυνατό. Μέχρι να επιστρέψουν οι απόντες, στις προπονήσεις θα συμμετέχουν δύο στελέχη της Εθνικής Β’ ανδρών, οι σέντερ του Πανιωνίου, Ζήσης Σαρικόπουλος και Βασίλης Καββαδάς.

«Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος, αλλά αντίπαλός μας. Η Εθνική πρέπει να προλάβει, δεν γίνεται να μην προλάβει. Πρέπει να διαχειριστούμε πολλά πράγματα, όπως την ψυχολογική και σωματική κούραση των παικτών. Δεν υπάρχει χρόνος για προετοιμασία, αλλά μιλάμε κατευθείαν για δουλειά στην τακτική. Είναι μια ιδιαιτερότητα ότι λείπει ο προπονητής και κάποια παιδιά που έχουν υποχρεώσεις», δήλωσε ο άμεσος συνεργάτης του κ. Ζούρου, κ. Δημήτρης Πρίφτης, ο οποίος έδειξε ενήμερος φυσικά και για τον πρόσφατο τραυματισμό του Φώτση: «Μίλησα με τον συμπαίκτη του, τον Γιάννη Μπουρούση, ο οποίος μου είπε πως έχει ένα διάστρεμμα που δεν είναι ούτε ελαφρύ, ούτε βαρύ. Σε 6-8 μέρες θα είναι έτοιμος. Δεν νομίζω να έχει κάποιο πρόβλημα».

Μετρώντας ελάχιστες ημέρες διακοπών εμφανίστηκε στην «πρώτη» της Εθνικής ο αρχηγός του πρωταθλητή Ελλάδας και Ευρώπης Βασίλης Σπανούλης, παρά τα θρυλούμενα περί του αντιθέτου: «Έχουμε μία δύσκολη αποστολή μπροστά μας, αλλά θα διεκδικήσουμε τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες, κάτι που αποτελεί ύψιστη τιμή. Έλειψα ένα χρόνο λόγω τραυματισμού, αλλά είμαι πάντα διαθέσιμος και στις υπηρεσίες της Εθνικής, όποτε με χρειαστεί κι αντέχουν τα πόδια μου. Είναι άλλο πράγμα ο σύλλογος και άλλο η Εθνική ομάδα. Πρέπει να αλλάξουμε τσιπ. Η Εθνική ομάδα δεν έχει χρώμα, είμαστε όλοι μια παρέα και θα επικεντρωθούμε στο στόχο που έχουμε».

Από την πλευρά του ο φόργουορντ του Κυπελλούχου Ελλάδας Παναθηναϊκού Κώστας Καϊμακόγλου υποστήριξε: «Ο στόχος είναι η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι ένα ιδιαίτερο καλοκαίρι για τους περισσότερους που δεν το έχουμε ξαναζήσει αυτό. Είναι λίγα τα παιδιά που είχαν παίξει πριν από τέσσερα χρόνια στο προολυμπιακό τουρνουά και στους Ολυμπιακούς αγώνες στο Πεκίνο. Ο στόχος όλων μας είναι να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό στο γήπεδο, στην προπόνηση και από μόνοι μας, αλλά και σε συνεργασία με τους προπονητές μας. Ό,τι »ύλη» μας βάλουν, ό,τι συστήματα και λεπτομέρειες θέλουν να προσθέσουν, θα πρέπει να έχουμε τα αφτιά μας ανοιχτά, το μυαλό μας συγκεντρωμένο, να μην χάνουμε δευτερόλεπτο της συγκέντρωσης, να προσπαθήσουμε σε αυτό το λίγο χρόνο να »δέσουμε» όσο καλύτερα γίνεται και όταν φτάσουμε στη Βενεζουέλα, να είμαστε 100% έτοιμοι στο πρώτο παιχνίδι».

Τέλος, ο «μπόμπερ» της Μπιλμπάο Κώστας Βασιλειάδης εκτίμησε ότι η περυσινή συμμετοχή του στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας τον «όπλισε» με σημαντικές παραστάσεις, που τον κάνουν να αισθάνεται πιο άνετα φέτος: «Φυσικά και μπορούμε να τα καταφέρουμε. Έχουμε δείξει στο παρελθόν ότι έχουμε ομάδα που μπορεί να κάνει πολλά πράγματα μέσα στο γήπεδο. Σίγουρα θα ήταν καλύτερο να είχαμε περισσότερες ημέρες για προετοιμασία. Είμαστε, όμως, εδώ για να προσπαθήσουμε για το καλύτερο, ώστε να είμαστε έτοιμοι για τα παιχνίδια που θα μας στείλουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι ένα ραντεβού στο οποίο όλοι οι αθλητές θέλουν αν δώσουν το »παρών»».