Η πορεία της κυπριακής οικονομίας και το κρίσιμο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εξεύρεση 1,8 δισ. ευρώ για τη Λαϊκή Τράπεζα, συζητούνται στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Το θέμα τίθεται επί τάπητος υπό το νέο κλίμα που διαμορφώνεται στην Ευρωζώνη, μετά και τη «βελούδινη» διάσωση των ισπανικών τραπεζών, που δημιουργεί προϋποθέσεις για αλλαγές στα μνημόνια και άλλων χωρών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Βάσος Σιαρλής και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης πρόκειται να ενημερώσουν τα μέλη της Επιτροπής για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Κατά τη συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών θα κληθεί να διευκρινίσει πώς θα περιορισθεί το έλλειμμα στο 2,5% για το 2012. Επίσης, θα κληθεί να ανοίξει τα χαρτιά του για το περιεχόμενο των νέων μέτρων που πρέπει να ληφθούν, καθώς έως τώρα δεν έχει δώσει ενδείξεις για το τι προτίθεται να εισηγηθεί.

Κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής αναμένεται να τεθεί θέμα για διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την κρίση στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Κόντρα κομμάτων στο θέμα της οικονομίας

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ και σχολιάζοντας την κατάσταση της οικονομίας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης επισήμανε ότι το ΑΚΕΛ και η κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι τάσσονται κατά της λιτότητας, ενώ στην πράξη αντιτάσσονται στο νοικοκύρεμα του Δημοσίου, φορτώνοντας τη λιτότητα στους πολίτες.

Ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου δήλωσε ότι η κυβέρνηση μπορεί με μέτρα κοινωνικά ισορροπημένα να είναι εντός των προσδοκιών και αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να διεκδικήσει, σε περίπτωση που προσφύγει στον μηχανισμό, τη λύση της Ισπανίας.

Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι εδώ και τέσσερα χρόνια περιμένει απο την κυβέρνηση να πάρει μέτρα, τα οποία ποτέ δεν λαμβάνονται. Όπως είπε, η Κύπρος θα μπει στον μηχανισμό στήριξης, όχι μόνο λόγω των τραπεζών, αλλά κυρίως λόγω της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης τόνισε ότι θα πρέπει να υιοθετηθούν μέτρα αποτελεσματικά και ταυτόχρονα δίκαια και ισορροπημένα.