• Αναζήτηση

Συρία: Τον πρώην υπουργό Γεωργίας όρισε ο Ασαντ ως πρωθυπουργό

Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ όρισε την Τετάρτη πρωθυπουργό, στο πλαίσιο του σχηματισμού νέας κυβέρνησης ύστερα από τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου μήνα, τον πρώην υπουργό Γεωργίας Ριγιάντ Χιτζάμπ, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ όρισε την Τετάρτη πρωθυπουργό, στο πλαίσιο του σχηματισμού νέας κυβέρνησης ύστερα από τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου μήνα, τον πρώην υπουργό Γεωργίας Ριγιάντ Χιτζάμπ, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Ο Χιτζάμπ θα διαδεχθεί στην πρωθυπουργία τον Αντέλ Σαφάρ, ο οποίος διορίστηκε τον περασμένο Απρίλιο λίγο μετά την έναρξη της λαϊκής εξέγερσης κατά της κυβέρνησης Άσαντ.

Εν τω μεταξύ κλιμακώνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στις συριακές δυνάμεις και τους αντικαθεστωτικούς σε πολλές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με ακτιβιστές, ενώ οι χώρες του Κόλπου εκφράζουν την ανησυχία τους ότι το ειρηνευτικό σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών δεν θα μπορέσει να τερματίσει τη βία.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν κοντά στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, είπαν οι ακτιβιστές, απ΄όπου περίπου 2.700 σύροι πέρασαν στην Τουρκία στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Την ίδια ώρα, συγκρούσεις μαίνονται ανάμεσα στα κυβερνητικά στρατεύματα και τους αντικαθεστωτικούς στη Δαμασκό, ειδικά στις περιοχές Καμπούν και αλ Αμπασιγίν, σύμφωνα με τους ακτιβιστές.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τα συριακά στρατεύματα ότι καταστρέφουν σπίτια και πυρπολούν χωράφια στις περιοχές που αποτελούν εστίες συγκρούσεων.

Οι πληροφορίες που προέρχονται από τη Συρία δεν μπορούν να διακριβωθούν από ανεξάρτητη πηγή, καθώς οι αρχές έχουν απαγορεύσει την πρόσβαση στα περισσότερα ξένα μέσα ενημέρωσης από την αρχή της λαϊκής εξέγερσης τον Μάρτιο του 2011.

Η κλιμάκωση της βίας οδήγησε τις χώρες του Κόλπου να εκφράσουν τις αμφιβολίες τους σχετικά με τη βιωσιμότητα του ειρηνευτικού σχεδίου του ΟΗΕ, το οποίο συμφωνήθηκε με την διαμεσολάβηση του ειδικού κοινού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, Κόφι Ανάν.

«Αρχίσαμε να χάνουμε την ελπίδα μας σχετικά με την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης […] εντός αυτού του πλαισίου» δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Σαούντ αλ Φαϊζάλ από την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι υπεύθυνο για τις υποχρεώσεις του (…) να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει την άμεση εφαρμογή του σχεδίου του κοινού απεσταλμένου (Ανάν), περιλαμβανομένης της προσφυγής στο Άρθρο 7 του κανονισμού του» πρόσθεσε, ύστερα από συνάντηση των ΥΠΕΞ του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk