Ο κοινός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι η κατάσταση στη Συρία έχει φτάσει σε «κομβικό σημείο», περισσότερο από έναν χρόνο μετά την έναρξη των συγκρούσεων.

Ο κ. Ανάν συναντήθηκε με τον Μπασάρ Αλ Άσαντ και τον κάλεσε να εφαρμόσει το ειρηνευτικό σχέδιο, την ώρα που πολλές ευρωπαϊκές χώρες – αλλά και οι ΗΠΑ – απελαύνουν τους σύρους πρεσβευτές.

ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Καναδάς, Αυστραλία, Ολλανδία και Ελβετία έκαναν ήδη βήματα για την απέλαση των σύρων διπλωματών λόγω της σφαγής την Παρασκευή στη Χούλα.

Ο ειδικός απεσταλμένος της διεθνούς κοινότητας δήλωσε ότι η Δαμασκός δεν εφαρμόζει το ειρηνευτικό σχέδιο των έξι σημείων «όπως πρέπει».

«Κάλεσα τον κ. Άσαντ να λάβει θαρραλέα μέτρα τώρα, όχι αύριο, τώρα, για να δημιουργήσει το momentum για την εφαρμογή του σχεδίου» είπε ο κ. Ανάν μετά τη συνάντησή του με τον σύρο πρόεδρο. Δήλωσε επίσης ότι ζήτησε από τη συριακή κυβέρνηση και τις δυνάμεις ασφαλείας να δείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», ενώ κάλεσε την «ένοπλη αντιπολίτευση να σταματήσει όλες τις πράξεις βίας».

Από την πλευρά του, ο σύρος πρόεδρος δήλωσε ότι η επιτυχία του ειρηνευτικού σχεδίου Ανάν εξαρτάται από τον τερματισμό πράξεων που αποκάλεσε τρομοκρατικές, καθώς και του λαθρεμπορίου όπλων.

Τουλάχιστον 98 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε επεισόδια βίας στη Συρία την Τρίτη, ανάμεσά τους και 61 άμαχοι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πρόκειται για θύματα από βομβαρδισμούς και ένοπλες συγκρούσεις που έγιναν την Τρίτη, πρόσθεσε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Εκ νέου βομβαρδίστηκε η Χομς στην κεντρική Συρία, ενώ συγκρούσεις αναφέρθηκαν ανάμεσα σε αντάρτες και δυνάμεις του τακτικού στρατού στην επαρχία Αλέπο, στη βόρεια Συρία, ανέφερε η οργάνωση.

Μάλιστα, ο Φρανσουά Ολάντ, προχωρώντας ένα βήμα μετά την απέλαση του σύρου πρέσβη, επισήμανε σε συνέντευξή του ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί» μια στρατιωτική παρέμβαση στη Συρία.

Η Αυστραλία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι είναι ανοικτή σε συνομιλίες για μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ, όπως είχε επικαλεστεί η Γαλλία την Τρίτη, ωστόσο, προειδοποίησε ότι υπάρχουν πολλά εμπόδια.

Ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, Μπομπ Καρ, δήλωσε ότι η χώρα του «θα συζητήσει» τη γαλλική πρόταση για μια στρατιωτική επέμβαση. «Ωστόσο, χρειάζεται ομοφωνία στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας για να γίνει αυτό, όπως επίσης να ληφθεί υπόψη η κριτική των Κινέζων και των Ρώσων, και αυτό είναι δικαίωμά τους, για τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη» συμπλήρωσε.