Παν. Θωμόπουλος: Οι καταθέτες ασφαλείς μετά την ανακεφαλαιοποίηση

«Οι καταθέτες δεν έχουν λόγο να φοβούνται μετά την ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών με τα πρώτα 18 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) Π. Θωμόπουλος την Τετάρτη, σημειώνοντας πως με την ενίσχυση ανακτάται η πρόσβαση των ιδρυμάτων στη ρευστότητα της ΕΚΤ και βελτιώνεται η κεφαλαική τους επάρκεια.

«Οι καταθέτες δεν έχουν λόγο να φοβούνται μετά την ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών με τα πρώτα 18 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) Παναγιώτης Θωμόπουλος την Τετάρτη, σημειώνοντας πως με την ενίσχυση ανακτάται η πρόσβαση των ιδρυμάτων στη ρευστότητα της ΕΚΤ και βελτιώνεται η κεφαλαική τους επάρκεια.

Μετά την αποδέσμευση των 18 δισ. ευρώ, το ΤΧΣ τοποθέτησε τον εκπρόσωπό του στα διοικητικά συμβούλια των τεσσάρων τραπεζών (Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς) που δέχθηκαν τα κεφάλαια.

Με την κεφαλαιακή ενίσχυση, ανέφερε ο Π. Θωμόπουλος, οι βιώσιμες επιχειρήσεις θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να επαναδιαπραγματευθούν με τις τράπεζες τα δάνεια τους ώστε να επιτύχουν καλύτερους όρους. Οι τράπεζες από την πλευρά του, όπως διευκρίνισε, θα ανακτήσουν την πρόσβαση τους στη ρευστότητα που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς βελτιώνεται ο δείκτης κεφαλαιακής τους επάρκειας στο (8%).

Υπογράμμισε παράλληλα πως με την κίνηση αυτή «διαφυλάσσονται πλήρως τα συμφέροντα του Δημοσίου», αναφέροντας την τοποθέτηση εκπροσώπου του Δημοσίου στα ΔΣ των τεσσάρων τραπεζών, ο οποίος θα μετέχει με περιορισμένα καθήκοντα καταρχάς. Ο κ. Θωμόπουλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι τράπεζες να αναγκαστούν να προχωρήσουν σε περαιτέρω μείωση του προσωπικού τους.

Ο Π.Θωμόπουλος απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο δανεισμού του Δημοσίου από το ΤΧΣ σε περίπτωση που εξαντληθούν τα διαθέσιμα του: Κάτι τέτοιο, ανέφερε, είναι αντίθετο με τον νόμο που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου, το οποίο στην παρούσα φάση διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο του ομόλογα αξίας 7 δισ. ευρώ και περίπου 700 εκατ. ευρώ σε μετρητά.

Τα επόμενα βήματα

Η συμφωνία που υπέγραψαν οι τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους προβλέπει τη διενέργεια αναλυτικού λογιστικού ελέγχου (Due Diligence) και την εκπόνηση προγράμματος αναδιάρθρωσης, τα οποία θα πρέπει να υποβληθούν στο Ταμείο το αργότερο μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Συνεκτιμώντας τα ευρήματα από τα παραπάνω το Ταμείο σύμφωνα με τον πρόεδρο του είναι πολύ πιθανό να ζητήσει από τις διοικήσεις των τραπεζών να προχωρήσουν σε περικοπή του προσωπικού και μείωση των μισθών.

Στόχος της τρόικας είναι μέχρι το Σεπτέμβριο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, με τη συμμετοχή και των ιδιωτών επενδυτών, προκειμένου ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών να βελτιωθεί στο 9%. «Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να ανοίξει μία νέα περίοδος σταθερότητα» είπε ο κ. Θωμόπουλος χαρακτηριστικά.

Οι όροι και οι διαδικασίες της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, όπως διευκρίνισε ο κ. Θωμόπουλος θα προσδιορίζονται σε Προεδρικό Διάταγμα το οποίο θα πρέπει να εκδώσει το συντομότερο η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 18ης Ιουνίου.

Πάντως, στην περίπτωση που οι ιδιώτες δεν συνεισφέρουν τουλάχιστον το 10% των απαιτούμενων νέων κεφαλαίων, τότε το Ταμείο – το οποίο αποτελεί πλέον και τον βασικό και μεγαλύτερο μέτοχο των τραπεζών – θα αποκτήσει αυξημένο ρόλο στη διοίκηση τους.

Σε κάθε περίπτωση τόσο οι δανειστές της χώρας όσο και η διοίκηση του ΤΧΣ επιθυμούν να διατηρηθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας του τραπεζικού συστήματος και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν το αργότερο μέσα σε μία πενταετία στην πώληση των μετοχών που θα λάβει σε ιδιώτες επενδυτές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk