Ανθη από νεραντζιές, πορτοκαλιές, λεµονιές και ό,τι άλλο από τα ευλογηµένα εσπεριδοειδή είναι η απόλυτη ανάταση αυτές τις φρέσκες εαρινές ηµέρες µε τις νύχτες που κρατάνε παραπάνω και την αισιοδοξία να φαίνεται ότι χαρίζεται από τους ελληνικούς ουρανούς. Τα εσπεριδοειδή, εκτός από τη διάσηµη βιταµίνη C, έχουν και µια λιγότερο διάσηµη αρετή, αυτή των αιθέριων ελαίων. Στην κοσµητολογία τιµώνται δεόντως, όπως και στην αρωµατοθεραπεία. Η εποχή ωστόσο έχει να αναδείξει, εκτός από οικονοµική κρίση, οξυµένη πνευµατική κρίση στους ανήσυχους bartenders που αξιοποιούν στο έπακρο τεχνική και αρώµατα από τη φλούδα των εσπεριδοειδών στα κοκτέιλ.

Η τεχνική λέγεται crusta – αφού το αιθέριο έλαιο βρίσκεται στη φλούδα – και µπορεί να αποκτηθεί µε συγκεκριµένο τρόπο πίεσης και επεξεργασίας. Σχεδόν όλα τα εσπεριδοειδή έχουν D-Limonene, που προσδίδει το διαπεραστικό άρωµά τους.

Η συνταγή

Από τον Γιάννη Πετρή, mixologist

Tequila crusta

55 ml τεκίλα λευκή, 100% µπλε αγαύη 20 ml Cointreau 10 ml σιρόπι αγαύης 2 σταγόνες bitter από γκρέιπ φρουτ

Μέθοδος: Χτύπηµα (shake)

Ποτήρι: Goblet

Γαρνιτούρα: Ξύσµα λεµονιού

Σε ένα ποτήρι του κρασιού βάζουµε ζάχαρη στο χείλος, κόβουµε µια µεγάλη φλούδα πορτοκαλιού και την ακουµπάµε στο χείλος του ποτηριού.

Εναλλακτικά: Στο παραπάνω κοκτέιλ µπορούµε να αλλάξουµε τη βάση και να έχουµε, π.χ., ένα µπράντι crusta ή ένα τζιν crusta. Η original συνταγή είναι µε µπράντι, όπως την έφτιαξε ο Τζόζεφ Σαντίνι στο µπαρ Jewel στη Νέα Ορλεάνη. Πρόκειται για το κοκτέιλ προ-προπάππου της Μαργαρίτα (βάση – Cointreau – λεµόνι).