Η αμηχανία ήταν έκδηλη. Το άγχος ακόμα και για δυο έμπειρους πολιτικούς εμφανές. Παρά τα χιλιάδες χιλιόμετρα στην πολιτική, το χαμόγελο δύσκολα έβγαινε, παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για ένα γάμο, έστω και εξ ανάγκης. Δυο εχθροί, που μέχρι πριν δυο εβδομάδες ήταν σε αντίθετα στρατόπεδα, ο ένας στη ΝΔ και η άλλη στη Δημοκρατική Συμμαχία, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, για τη…σωτηρία, όπως είπαν, της πατρίδας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη έδωσαν…όρκους, όχι πίστης, αλλά συμμαχίας για να αντιμετωπίσουν τον κοινό εχθρό: το ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν ότι απειλεί την Ελλάδα και θα την θέσει εκτός ευρώ.

Ο πολιτικός γάμος έγινε στο Ιδρυμα Κακογιάννη, στην οδό Πειραιώς, παρουσία των πολλών χαρούμενων -ακτινοβολούσαν τα χαμόγελά τους- πολιτικών συγγενών -των στελεχών- της κυρίας Μπακογιάννη και από την άλλη των ελάχιστων πολιτικών συγγενών -παραγόντων- της Ν.Δ. που παρέστησαν, στηρίζοντας έστω και με παρουσία τους τον κ. Σαμαρά.

Το κλίμα ήταν περίεργο από την πρώτη στιγμή και τα πειράγματα κυριαρχούσαν, όπως τα ανέκδοτα και τα σχόλια, ενίοτε ειρωνικά για το τελετουργικό, τη σημειολογία, το χρόνο που έγινε, αλλά και με κυρίαρχο στοιχείο τον προβληματισμό, για το εάν αυτή η συμμαχία ΝΔ και Δημοκρατικής Συμμαχίας θα λειτουργήσει είτε αθροιστικά, είτε πολλαπλασιαστικά και κυρίως εάν θα εξασφαλίσει τη θετική γνώμη της κοινωνίας.

Χωρίς τυμπανοκρουσίες, έχοντας πίσω μια ελληνική και μια ευρωπαϊκή σημαία, και χωρίς να υπάρχουν τα λογότυπα και τα σήματα της Ν.Δ. και της Δημοκρατικής Συμμαχίας, εμφανίστηκαν στα ΜΜΕ, κάνοντας από κοινού δηλώσεις για τη συγκρότηση ευρωπαϊκού μετώπου και δημοσιοποίησαν την κοινή τους κάθοδο στις εκλογές προκειμένου να διασφαλίσουν, όπως σημείωσαν, την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και την αλλαγή του Μνημονίου.

«Ντόρα μου» και «Αντώνη μου» δεν ακούστηκαν. Εναγκαλισμούς δεν είχαμε, αλλά μια σύντομη και όχι ιδιαίτερα θερμή χειραψία. Ο γάμος δεν είχε συναίσθημα, ούτε ιδεολογική ταύτιση, αλλά υπήρξε προϊόν ενός ουσιαστικά πολιτικού συνοικεσίου, με βάσει τις αρχές της λογικής.

Την αρχή έκανε – κατόπιν προτροπής του κ. Σαμαρά, ως όφειλε, η κυρία Μπακογιάννη, που ήταν συνεπής στο ραντεβού της. Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, η οποία ανακοίνωσε και την αναστολή λειτουργίας του κόμματός της, που ξεκίνησε την πορεία του πριν δυο χρόνια μετά τη διαγραφή της από τη ΝΔ, λόγω της θετικής ψήφου που έδωσε στο πρώτο μνημόνιο, υπεραμύνθηκε της συμπόρευσης με τον κ. Σαμαρά.

«Ετούτη την ώρα οι ευθύνες είναι τεράστιες όχι μόνο απέναντι στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον. Η κρίση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη θα έχει πολλά στάδια. Πρέπει να την χειριστούν δυνάμεις που έχουν σχέδιο» είπε και υπεραμύνθηκε της ανάγκης να υπάρξει σύγκλιση και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων.

Παράλληλα υποστήριξε πως είναι χρέος όλων να συγκροτηθεί ένα ισχυρό πολιτικό μέτωπο των δυνάμεων που θέλουν ισχυρή παρουσία της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Παραμερίζουμε τις διαφορές

«Μπροστά τον κίνδυνο καταστροφής της Ελλάδας είναι ανάγκη να παραμερίσουμε τις διαφορές, πολιτικές και προσωπικές. Είναι ώρα να βάλλουμε την Ελλάδα πάνω από όλα» τόνισε και συμπλήρωσε: «Πρέπει να εμποδίσουμε όλους αυτούς που εκμεταλλεύονται την κοινωνική δυσαρέσκεια και οδηγούν την Ελλάδα στην καταστροφή».

Η ίδια ζήτησε από τους πολίτες που στήριξαν τη Συμμαχία να συστρατευθούν σε αυτή τη νέα προσπάθεια και δεσμεύτηκε για την συγκρότηση του ευρύτερου δυνατού ευρωπαϊκού μετώπου, υπογράμμισε πως ορισμένα στελέχη της ΔΗ.ΣΥ. θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, διευκρινίζοντας ότι η διατήρηση του πλεονεκτήματος των 50 εδρών επιβάλλει την αναστολή λειτουργίας του κόμματός της.

«Η μάχη που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολη και σκληρή. Εύχομαι να ενωθούν στην πορεία κι άλλες δυνάμεις. Στην κρίσιμη ώρα του μεγάλου ναι ή του μεγάλου όχι ας αναδείξουμε αυτά που μας ενώνουν» τόνισε.

Ο πιο αμήχανος από τους παριστάμενος στον πολιτικό γάμο, ο εκ των πρωταγωνιστών κ. Σαμαράς, έχοντας ενώπιόν του ορισμένους μέχρι πρότινος υβριστές του ιδίου και της ΝΔ, υποστήριξε πως σε στιγμές που η Ελλάδα αντιμετωπίζει μέγιστους κινδύνους και απειλές ζήτησε την δημιουργία ενός μεγάλου ευρωπαϊκού μετώπου που θα συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις με στόχο την υπεράσπιση της χώρας, την ευρωπαϊκή της προοπτική και το μέλλον της.

«Αυτός ο ευρωπαϊκός συνασπισμός δημιουργείται από πολλούς παράγοντες» είπε και χαιρέτισε την απόφαση της κυρίας Μπακογιάννη να αναστείλει την λειτουργία του κόμματός της και να συμμετάσχει στην κοινή προσπάθεια.

Ο απών

«Το μήνυμα τώρα είναι πιο δυνατό. Στόχος μας είναι να βγάλουμε την χώρα από την κρίση και να την κρατήσουμε στο ευρώ» είπε και καλωσορίζοντας την κυρία Μπακογιάννη, υποσχέθηκε πως το στοίχημα της ενότητας δε τελειώνει εδώ και άφησε έμμεσα αιχμές για τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη, αν και δεν τον κατονόμασε.

«Ορισμένες ηγεσίες αντιμετώπισαν την πρόσκλησή μας με μικροκομματικές εμμονές. Προφανώς δεν έχουν καταλάβει πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα. Θέλουμε να αλλάξουμε τα πάντα για να δώσουμε ελπίδα και αξιοπρέπεια» ανέφερε και εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Τις μάχες τις κερδίζον εκείνοι που ξέρουν να ενώνουν τις δυνάμεις και να βάζουν το εμείς πάνω από το εγώ».

Η τελετή λήξης της…πολιτικής γαμήλιας τελετής, άφησε μια ευχάριστη αίσθηση στα παριστάμενα στελέχη της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ενώ οι παράγοντες της Ν.Δ. -οι κκ. Ευ. Μεϊμαράκης, Ι. Μιχελάκης, Ανδρ. Λυκουρέντζος, Κ. Μπούρας, Μαξ. Χαρακόπουλος, Αθ. Σκορδάς, Κ. Ζωντανός και Δ. Πανοζάχος, αποχώρησαν διακριτικά και χωρίς ιδιαίτερες συζητήσεις, υπεραμυνόμενοι γενικά την ανάγκη ενότητας.

Οι πρωταγωνιστές, ο κ. Σαμαράς και η κυρία Μπακογιάννη, αποχώρησαν από το χώρο στον ημιόροφο του Ιδρύματος και κατέβηκαν με το ασανσέρ μαζί, ανανεώνοντας το ραντεβού τους.

Εξάλλου, το προσεχές Σάββατο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (συμβολικό για την επανένωση και συμμαχία στελεχών δυο κομμάτων που ήταν σε αντίθετα στρατόπεδα μέχρι πριν δυο εβδομάδες και τα καρφιά κυριαρχούσαν) θα παραστούν στην Εθνική Εκλογική Συνδιάσκεψη της ΝΔ, με την οποία ο κ. Σαμαράς θα σηματοδοτήσει και την έναρξη της εκλογικής εκστρατείας του κόμματος.

Το πολιτικό πλαίσιο συμφωνίας
Ο κ. Σαμαράς και η κυρία Μπακογιάννη συμφώνησαν σε ένα πολιτικό πλαίσιο, το οποίο επεξεργάστηκαν συνεργάτες τους τις προηγούμενες ημέρες, και στο οποίο στο εισαγωγικό κείμενο αναφέρεται:

«Στόχος να δημιουργηθεί μια ισχυρή φιλοευρωπαϊκή κοινοβουλευτική δύναμη στη νέα Βουλή για να σταθεί όρθιο και να νικήσει το λαϊκισμό και όσους εκμεταλλεύονται τη δυσαρέσκεια των πολιτών, για να σύρουν το τόπο στη δραχμή».
Βασικοί πυλώνες στο πολιτικό πλαίσιο, είναι οι εξής:

*Σαρωτικές αλλαγές στο Κράτος, με έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας΄.

*Επαναδιαπραγμάτευση όρων του μνημονίου, με φερεγγυότητα, αξιοπιστία και ρεαλισμό.

*Θεσμικές μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα με προώθηση της συνταγματικής αναθεώρησης, όπως προτάσεις για μείωση των πολιτικών δαπανών, κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, διαχωρισμό της εκτελεστικής από τη νομοθετική εξουσία και μείωση του αριθμού των βουλευτών.

*Έμφαση στον εκσυγχρονισμό των δομών στην παιδεία, με άμεση εφαρμογή του τελευταίου νόμου, την υγεία και την ασφάλεια του πολίτη, για να υπάρξει μια θετική αλλαγή στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των Ελλήνων.

* Αποκατάσταση του κύρους και της διεθνούς εικόνας της χώρας με ενεργό συμμετοχή και παρέμβαση στην ευρωπαϊκή οικογένεια και στη διεθνή κοινότητα.

* Η συγκρότηση και η λειτουργία του φιλελεύθερου φιλοευρωπαϊκού μετώπου βασίζεται στις δημοκρατικές αρχές της πολυσυλλεκτικότητας και του πλουραλισμού.

Ιδιαίτερη σημασία είχε η εξής αναφορά με την οποία τελειώνει το πλαίσιο: «Τα στελέχη που προέρχονται από τη Δημοκρατική Συμμαχία δεσμεύονται να στηρίξουν όλες τις πολιτικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που περιγράφονται στο συγκεκριμένο πλαίσιο».

Πλεύρης και Ανατολάκης στη ΝΔ – Ετοιμάζεται και ο Βελόπουλος

Τον πολιτικό γάμο ακολούθησε και άλλη σεμνή τελετή, χωρίς κάμερες και τυμπανοκρουσίες, αλλά αυτή τη φορά στα γραφεία της Ν.Δ. Εκεί βρέθηκαν οι κκ. Αθ. Πλεύρης και Γ. Ανατολάκης, πρώην βουλευτές του ΛΑΟΣ, που προσχώρησαν στη Ν.Δ. και τους υποδέχθηκε ο οικοδεσπότης κ. Σαμαράς.

«Το πατριωτικό Ευρωπαϊκό Μέτωπο διευρύνεται συνεχώς. Σήμερα, έχω τη χαρά να καλωσορίζω τον Θάνο Πλεύρη και τον Γιώργο Ανατολάκη, που θα δώσουν μαζί μας τη μεγάλη μάχη, για να αλλάξουμε τις πολιτικές του Μνημονίου και για να μείνει η Ελλάδα όρθια μέσα στην Ευρώπη» είπε εμφανώς ευχαριστημένος ο κ. Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ετοιμάζεται να υποδεχθεί και τον κ. Κυρ. Βελόπουλο που ήταν Θεσσαλονίκη και δεν προλάβαινε να κατέβει στην Αθήνα για να πάει στα γραφεία της ΝΔ μαζί με τους κκ. Πλεύρη και Ανατολάκη, αλλά όπως φαίνεται και τον κ. Κ. Κιλτίδη.

Ο κ. Σαμαράς είναι αρκετά αισιόδοξος ότι το προσκλητήριό του θα έχει πολλές θετικές απαντήσεις. Γι΄ αυτό και το μεσημέρι της Δευτέρας είπε στην Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματός του, ότι «έρχονται όλοι», αναφερόμενος σε πρώην βουλευτές και πολιτευτές του ΛΑΟΣ.
Αντιδράσεις και προβληματισμός
Στο εσωτερικό της ΝΔ δεν ήχησε σε αρκετούς ευχάριστα η συμμαχία με το κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη, αφού πολλοί θυμούνται τα υβριστικά μέχρι πρότινος σχόλια στελεχών της ΔΗΣΥ, ενώ αρκετοί κομματικοί παράγοντες, όπως π.χ. ο γραμματέας συνδικαλιστικού της Ν.Δ. κ. Φιλ. Ταυρής, είναι αρκετά αρνητικοί στις εξελίξεις που σημειώνονται.
Την απόφαση της κυρίας Μπακογιάννη δεν είδαν με θετικό και στελέχη του κόμματός της, με πιο χαρακτηριστική και ηχηρή παρέμβαση του ευρωβουλευτή κ. Θ. Σκυλακάκη που ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την Δημοκρατική Συμμαχία και την απόφαση να παραμείνει ανεξάρτητος στις τάξεις των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων.

Την ίδια στιγμή σκληρή ήταν η στάση ιστοσελίδων φιλικών προς τη ΝΔ, όπως το antinews, που με ένα άρθρο, υπό τον τίτλο «Ρέκβιεμ για ένα όνειρο» επικρίνει την απόφαση του κ. Σαμαρά, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Η επιστροφή της κ. Μπακογιάννη φαίνεται επίσης να ολοκληρώνει την στροφή προς τις νεοφιλελεύθερες, «μνημονιακές» και «μεσαιοχωρίτικες» θέσεις που εγκαινίασε τους τελευταίους μήνες η ηγεσία της, αναβαθμίζοντας τον ρόλο όλων εκείνων που μέχρι πρότινος κατηγορούσε ως «εξαπτέρυγα» της συναινετικής διαπλοκής».

Kαρατζαφέρης: Μιλά για προδότες και Εφιάλτες
Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η αντίδραση του ΛΑΟΣ στις κινήσεις του κ. Σαμαρά με τον πρόεδρό του κ. Γ. Καρατζαφέρη να μιλά για προδότες και εφιάλτες, ενώ επιθετική ήταν και η ανακοίνωση του γραφείου τύπου του κόμματος.
«Ο κ. Σαμαράς που έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού με την εμμονή του για πρόωρες εκλογές προκειμένου να αναρριχηθεί στην πρωθυπουργία, καλεί σε πανστρατιά πολιτικά στελέχη που ο ίδιος εξεδίωξε προ μηνών, μεθοδεύοντας ταυτοχρόνως αποστασίες από κόμματα που αρνούνται να προδώσουν, αρχές και αξίες» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΛΑΟΣ και υπογραμμίζει πως γίνεται πανστρατιά προδοτών και ότι «ο τόπος σήμερα δεν έχει ανάγκη από Εφιάλτες, αλλά από μαχητές».

Άκρως επιθετικοί στον κ. Σαμαρά ήταν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους, ότι «η Πολιτική Άνοιξη προσχώρησε στη Δημοκρατική Συμμαχία υπό το άγρυπνο βλέμμα της ακροδεξιάς τρόικας Βορίδη , Πλεύρη , Άδωνη» και υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων: «Ένωσαν πλέον φανερά τις δυνάμεις τους για τον κρυφό πόθο της ολοκλήρωσης του οράματος της Ελλάδας των Μνημονίων και της εκχώρησης της Εθνικής Κυριαρχίας που είτε υπέγραψε ο Αντώνης Σαμαράς είτε υπερψήφισε δύο φορές η Ντόρα Μπακογιάννη».