Μείωση αφορολογήτου, έκτακτη εισφορά και τεκμήρια ανεβάζουν το φόρο

Αυξημένο φόρο κυρίως λόγω της μείωσης του αφορολογήτου ορίου μόλις στα 5.000 ευρώ και της ενσωμάτωσης των έκτακτων εισφορών στα εισοδήματα προκύπτουν για χιλιάδες φορολογούμενους που υπέβαλαν ήδη ηλεκτρονικά τη φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2011.

Αυξημένο φόρο κυρίως λόγω της μείωσης του αφορολογήτου ορίου μόλις στα 5.000 ευρώ και της ενσωμάτωσης των έκτακτων εισφορών στα εισοδήματα προκύπτουν για χιλιάδες φορολογούμενους που υπέβαλαν ήδη ηλεκτρονικά τη φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2011.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Γενική Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, σε δείγμα 12.000 ηλεκτρονικών φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν τις πρώτες 3 ημέρες που άνοιξε το σύστημα TaxisNet (www.taxisnet.gr) προέκυψε κατά την εκκαθάριση πρόσθετος φόρος περίπου 7.000.000 ευρώ ή κατά μέσο όρο περίπου 600 ευρώ σε σχέση με πέρυσι.
Η πρόσθετη επιβάρυνση προκύπτει από τη μεγάλη μείωση του αφορολογήτου ορίου, από το γεγονός ότι πλέον συνυπολογίζεται με το φόρο εισοδήματος η έκτακτη εισφορά εισοδημάτων, ενώ σημαντικό ρόλο στην αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης σχεδόν για το σύνολο των φορολογουμένων διαδραματίζει η γενναία αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης.
Πάντως, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές το επόμενο διάστημα και μέχρι τις 15 Ιουνίου που θα κορυφωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων η πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση που θα προκύψει κατά την εκκαθάριση των εντύπων της εφορίας θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τα έως τώρα στοιχεία της ΓΓΠΣ και αυτό διότι μόνο από τη μείωση του αφορολογήτου ορίου η επιπλέον φορολογία θα κυμανθεί από 700 ευρώ για τον άγαμο ή έγγαμο χωρίς παιδιά έως περίπου 2.400 ευρώ για έγγαμο με 3 παιδιά.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΓΓΠΣ και ανάλογα με τη ροή υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, έως το τέλος του μήνα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασίας της πρώτης παρτίδας 300.000 εκκαθαριστικών.
Εφέτος, περίπου 4.000.000 πολίτες και νοικοκυριά υποχρεούνται να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση ηλεκτρονικά. Αυτό σημαίνει ότι με την ολοκλήρωση της συμπλήρωσης των ηλεκτρονικών εντύπων της εφορίας και το πάτημα του πλήκτρου αποστολής του εντύπου ο φορολογούμενος γνωρίζει αμέσως το φόρο που θα πληρώσει ή θα το επιστραφεί και συνήθως μέσα σε μία εβδομάδα το αργότερο θα παραλάβει το εκκαθαριστικό σημείωμα.
Από το σύνολο των φορολογικών δηλώσεων υπολογίζει η ΓΓΠΣ ότι περίπου 2.000.000 θα σταλούν χειρόγραφα.

Αλλωστε τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η αποστολή σε συνταξιουχους και πολίτες με εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ ετησίως του φακέλου με τις εφετινές φορολογικές δηλώσεις.

Οσον αφορά στη διαδικασία ηλεκτρονικής αποστολής των φορολογικών δηλώσεων το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ήδη έχουν αποσταλεί 320.000 συστημένες επιστολές με κωδικούς πρόσβασης σε αντίστοιχο αριθμό φορολογουμενων που φαίνονται στα αρχεία της ΓΓΠΣ ότι έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα να διαπιστώσει κανείς μεσω της ιστοσελίδας www.gsis.gr αν όντως του έχει σταλεί το συστημένο γράμμα με τους κωδικούς. Αν όχι θα πρέπει να προσέλθει στην εφορία και να ζητήσουν τους σχετικούς κωδικους.
Τέλος, εκείνοι που έχουν από τα προηγούμενα χρόνια κωδικούς πρόσβασης θα συνεχίσουν κανονικά να υποβάλλουν ηλεκτρονικά φορολογική δήλωση χωρίς κανένα πρόβλημα.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk