Σε στάση προσοχής θέλει τον Τύπο η Χρυσή Αυγή

Όσοι ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή εξ αιτίας του θυμού που ένοιωθαν για τις πολιτικές των δύο μεγάλων κομμάτων, χωρίς – όπως ήδη κάποιοι δικαιολογούνται σήμερα – να ξέρουν με τι είχαν να κάνουν, ένιωσαν την πρώτη ανατριχίλα παρακολουθώντας το βίντεο που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο από την πρώτη συνάντηση του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκου με εκπροσώπους του Τύπου, αλλά και όσοι άκουσαν σήμερα, Δευτέρα 7 Μαΐου, το μέλος της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη να επιτίθεται φραστικά στο ΒΗΜΑ FM

Όσοι ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή εξ αιτίας του θυμού που ένοιωθαν για τις πολιτικές των δύο μεγάλων κομμάτων, χωρίς – όπως ήδη κάποιοι δικαιολογούνται σήμερα – να ξέρουν με τι είχαν να κάνουν, ένιωσαν την πρώτη ανατριχίλα παρακολουθώντας το βίντεο που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο από την πρώτη συνάντηση του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκου με εκπροσώπους του Τύπου, αλλά και όσοι άκουσαν σήμερα, Δευτέρα 7 Μαΐου, το μέλος της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη να επιτίθεται φραστικά στο ΒΗΜΑ FM. {{{ audio1 }}}

Τελικά η Χρυσή Αυγή μπορεί να χρησιμοποίησε τις δημοκρατικές διαδικασίες για να μπει στο κοινοβούλιο, αλλά δεν έχει καμία διάθεση να σεβαστεί τους κανόνες της δημοκρατίας.

Στις δηλώσεις Μιχαλολιάκου

Οι προθέσεις είχαν φανεί από την αρχή. Προτού ακόμα εμφανιστεί ο «αρχηγός» τα πρωτοπαλίκαρά του είχαν απαγορεύσει την είσοδο στους δημοσιογράφους του «Βήματος» και της «Καθημερινής» στην αίθουσα όπου θα έκανε τις δηλώσεις του, επειδή οι δύο εφημερίδες δεν υπήρξαν φιλικές απέναντί τους.

Ύστερα, και πριν ο «αρχηγός» εισέλθει στην αίθουσα, οι χρυσαυγίτες απαίτησαν από τους δημοσιογράφους να σηκωθούν όταν εκείνος θα έκανε την εμφάνισή του. Λίγο πριν μπει στην αίθουσα για τις δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, ένα από τα πρωτοπαλίκαρά του ή, όπως τους αποκάλεσε ο ίδιος «λεβεντόπαιδα», φώναξε κάτι σαν «εγέρθητο!», όπως ακούγεται στο βίντεο- μάλλον «εγέρθηται» εννοούσε.

Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι αρνήθηκαν να γίνουν στρατιωτάκια, μάλιστα η εντολή προκάλεσε την αντίδραση της δημοσιογράφου Νάντιας Αλεξίου, εναντίον της οποίας στράφηκε το μένος των χρυσαυγιτών.
«Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό. Για άλλο πράγμα είμαστε εδώ», είπε εκείνη, για να πάρει την απάντηση: «σε όποιον δεν αρέσει, να φύγει». Όταν η δημοσιογράφος σηκώθηκε να φύγει ο Μιχαλολιάκος τη ρώτησε που πάει. Κι όταν πήρε την απάντηση, είπε με ειρωνικό ύφος: «στο καλό».

Όπως έγραψε η δημοσιογράφος στη σελίδα της στο Facebook «ήταν η πρώτη φορά σε όσα χρόνια καλύπτω το αστυνομικό ρεπορτάζ που κλήθηκα να παρακολουθήσω συνέντευξη Τύπου με κόκκινες γραμμές, με όρους… Η εντολή να σηκωθούμε όρθιοι ΟΛΟΙ σε σεβασμό στο πρόσωπο του γγ της ΧΑ προκάλεσε τη δυσφορία όλων όσων ήσαν στην αίθουσα… Όλοι οι συνάδελφοι έλληνες δημοσιογράφοι που είμαστε εκεί αντιδράσαμε. Στην επιλογή κάποιων συναδέλφων να παραμείνουν στις θέσεις τους ο νεαρός που είχε το γενικό πρόσταγμα άρχισε να τους τραβάει για να σηκωθούν όρθιοι…Εγώ αποχώρησα, κάτι που έκαναν και οι υπόλοιποι συνάδελφοι». Οι μόνοι που παρέμειναν στην αίθουσα ήσαν οι δημοσιογράφοι από τα ξένα μέσα ενημέρωσης και ελάχιστοι έλληνες, που δεν είχαν (;) καταλάβει ακριβώς τι έγινε.

Σχετικά με το θέμα ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών κ. Δ. Τρίμμης αναφέρει χαρακτηριστικά : «Λίγη ώρα μετά την είσοδο της ναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» στο ελληνικό κοινοβούλιο, τα στελέχη της, λειτουργώντας ως μπράβοι της νύχτας έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο και απέναντι στους εργαζόμενους στον τύπο και τα ΜΜΕ, που βρίσκονταν στα γραφεία τους για να καλύψουν τις δηλώσεις του αρχηγού τους. Ασκώντας τρομοκρατία, αρχικά προχώρησαν σε ένα ιδιότυπο face control των μέσων, βάζοντας όρους και αποκλείοντας όσα δεν ήταν της αρεσκείας τους, και στη συνέχεια απαίτησαν από τους δημοσιογράφους με το πρόσταγμα «εγέρθητι», να σηκωθούν όρθιοι ως ένδειξη «σεβασμού» στο πρόσωπο του φύρερ Ν. Μιχαλολιάκου». Ο κ. Τρίμμης καλεί τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και όλους τους πολίτες της χώρας να μην υποτιμήσουν το φασιστικό φαινόμενο και να αγωνίζονται κάθε στιγμή για την προάσπιση της δημοκρατίας. «Ο ναζισμός δεν θα περάσει» καταλήγει. Επισημαίνεται ότι το θέμα θα συζητηθεί στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, αύριο Τρίτη 8 Μαΐου.

Η επίθεση στο ΒΗΜΑ FM

Το μέλος της Χρυσής Αυγής Η. Κασιδιάρης τηλεφώνησε στο κέντρο του ραδιοφωνικού σταθμού ΒΗΜΑ FM ενόσω στο μικρόφωνο του σταθμού βρισκόταν ο δημοσιογράφος Ν. Χασαπόπουλος. Αφού απαίτησε με σκαιότατο τρόπο να βγει στον αέρα άρχισε να καταφέρεται με απρεπείς χαρακτηρισμούς εναντίον του δημοσιογράφου.

Το spot του Βήμα fm για τη Χρυσή Αυγή

Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk